本文由承迹景观授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Change Studio for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Change Studio.

 

承迹景观:我们在美丽的云南省澄江县抚仙湖旁完成了“云”的设计,它是昆明万科在抚仙湖畔的艺术美学中心。

Change Studio:We completed the “Clouds” in the beautiful Fuxian Lake resort in Yuxi, Yunnan. It is the artistic aesthetic centre of Kunming Vanke beside Fuxian Lake.

 

 

抚仙湖的美和神秘是让许多人魂牵梦萦的地方,群山环绕、湖水清澈见底。山和水,是这里最宝贵的自然资源,这也是人们对抚仙湖向往和喜爱的原因。艺术美学中心的选址在半山处视线开阔的荒地。而我们所做的就是在这视野最佳的观景点,创造了一处人与山水情感连接的纽带。通过设计的空间、路径和情绪的带动,我们希望创造的是精神层面的自然,是人们感知山与水时,思想的波澜和迸发。

The beauty and mystery of Fuxian Lake are what many people are dreaming as it is surrounded by mountains and crystal clear water. Mountain and water are the most precious natural resources here, which is why people yearn for and love Fuxian Lake. The site of the Art Aesthetics Center is located in the open wasteland of the middle of the mountain. What we did was to create a link between people and mountains and rivers in the best observation point. Through space, path and emotion, we hope to create the nature of the spiritual level, which is the wave and burst of thought when people perceive mountains and water.

 

▼分析图 Analysis▼总平图 Master Plan

 

光影之美,不舍雨晴。

Light and shadow are always beautiful no matter it is rainy or sunny.

 

 

湛蓝的天空偶尔漂浮着白云,神秘的抚仙湖倒影着天空和远山。抚仙湖的天空是多变的,突然一片雨云漂过,刚刚清澈的湖水和群山又幻化成水墨画中的皱染。面对如此般神奇的自然风景,我们不需要做太多,只想把人们留下来,好好享受这幅美景就好。

The blue sky occasionally floats with white clouds. The mysterious Fuxian Lake reflects the sky and the distant mountains. The sky of Fuxian Lake is changeable. Suddenly a rain cloud drifts over, and the clear lake and mountains have turned into ripples like wrinkles in ink painting. In the face of such a magical natural scenery, we don’t need to do too much, just want to leave people to enjoy this beautiful scenery.

 

 

云的长廊

我们选择留白的方式来敬畏这片自然,在原有的空地里设计了一条浮漂的连接自然的“云”。它是白色的,没有任何过多的装饰。此刻,我们认为只有纯洁的,像云一样的白色才能与抚仙湖的清澈匹配。长廊是弧形的,并且随着地形的变化它有空间上的起伏和伸展,非常轻盈。它一头连接山间的车道作为美学中心的入口,另一头通向湖水。弧形的长廊围合了一片留白的草地,而白色的边界勾勒出天空的空灵。

Cloud corridor

We chose the way of “leaving a blank on the marginal landscape” to awe the nature and designed a floating “natural cloud” in the original open space. It is white without any excessive decoration. At this moment, we believe that only pure, cloud-like white can match the clearness of Fuxian Lake. The corridor is curved and has spatial ups and downs as the landform changes. Its one side connects the driveway in the mountains as the entrance of the aesthetic centre and another side to the lake. The curved corridor encloses a white meadow in the middle while the white border outlines the ethereal sky.

 

▼云的长廊Cloud corridor

纯洁的长廊有自己的表情,就像抚仙湖的天空一样多变。当晴空万里,它就像飘逸在山水间一缕洁白、欢快的轻纱;

The white corridor has its own expression, just as changeable as the sky in Fuxian Lake. When the sky is clear, it is like a white and cheerful gauze flowing in the mountains and rivers;

 

空灵的白色长廊消融于环境之中 ,烟雨来袭,它突然又变的像忧郁的孩童一般;当夜幕降临,又化作山间的一速光,神秘的仿佛可以通向未来。

The white corridor melt with the lake,when the raindrops, it suddenly becomes a melancholy child;when night falls, it turns into a light in the mountains. It seems can lead to the future as it is so mysterious.

 

 

 

 

消隐的美学馆

为了把人们留在长廊最美的观景点好好享受抚仙湖的“万顷琉璃”,我们在长廊尽头设计了一个美学馆。而美学馆的设计在此显得不那么重要了:透明的落地玻璃、洁白的天与地、延伸向湖面的大露台,它更需要的是消隐在这片自然之中。美学馆在此出挑于半山的崖壁之上,抚仙湖的景色就像环270度的超宽画屏一般,让人只愿此生能沉醉在这样的风光里。

Hiden aesthetic museum

In order to keep people in the most beautiful viewpoints on the corridor and enjoy the “Million Glasses” of Fuxian Lake, we designed an aesthetic museum at the end of the corridor. The design of the Academy is not so important here: transparent floor-to-ceiling glass, clean sky and ground, and a large terrace that extends to the lake. What it needs is to hide in this nature. The Museum of Aesthetics is above the cliffs of the Mid-Levels. The scenery of Fuxian Lake is like the ultra-widescreen of 270 degrees. People wish they be intoxicated in such scenery.

 

▼美学馆 Aesthetic museum

 

空灵的白色长廊与湖连成一片,消融于环境之中

The white corridor melt with the lake

 

 

▼样板间入口  Model House Entrance

▼室外等候区 outdoor resting area  

 

“云”,是在纯自然的环境之下构建和引导人感受自然的空间。空间的塑造本身就是与自然对话,它可以是质朴优雅的、可以另类先锋的、也可以是其它表情。自然不需要人,但人的适度参与则给自然增添了人文的气息。一千个人眼中有一千个哈姆雷特,希望来到这里的每个人都能与自然对话,找到属于自己的这份自然。

“Cloud” is a space that builds and guides people to feel the nature in a completely natural environment. The shaping of space itself is a dialogue with nature. It can be simple and elegant, can be avant-garde, or it can be other expressions. Nature does not need people, but the moderate participation of people adds a humanistic atmosphere to nature. There are a thousand Hamlet in the eyes of a thousand people. Everyone who wants to come here can talk to nature and find this nature of their own.

 

项目位置: 云南省澄江县
项目面积:0.8公顷
建成时间:2018年
业主:昆明万科
景观设计:承迹景观
室内及软装设计:盒子设计
景观施工:云南兰园景观
钢结构施工:深圳中饰南方装饰
摄影:王宁&.承迹景观

Project Location: Chengjiang, Yunnan Province
Project Area: 0.8ha
Year Completion: 2018
Client: Kunming Vanke
Landscape Design: Change Studio
Interior and Soft Design: Box Design
Landscape Construction: Yunnan Lanyuan Landscape
Steel structure Construction: Shenzhen Zhongshi Southern Decoration
Photography: Wang Ning &.Change Studio

 

更多 Read more about: 承迹景观


Loading收藏

0条评论