Stu/D/O: 为了创造一个独特的度假别墅,滑翔别墅融合了泰国的原则信仰,即具有场地背景和现代设计原则的“风水”。该场地位于一条死胡同的尽头,这里可以看到周围山脉的美景。尽管业主因地块的位置而犹豫是否购买,但这种比较迷信的负面情况可以通过将场地分成两个项目这种方式来解决,将面对死胡同的区域作为一个开放的庭院,成为沿着场地边界分布的生活区共享景观。因为风水是通过参考当地特征来确定出一个吉祥的环境,如水体和地形,所以将这些信仰与自然通风结合起来,我们就可以创造出一个可以提供舒适生活条件的可持续性项目。

Stu/D/O: In an attempt to create a unique typology of a vacation home, Gliding Villa integrate principles of Thai beliefs, i.e. Feng Shui, with site context and modern design principles. Located at the end of a dead-end road, the site offers scenic views of the surrounding mountains. While owners were hesitant to purchase the plot due to its dead-end location, this superstitiously negative condition is resolved by dividing the site and program into two projects, leaving the area facing the dead-end as an open courtyard; a shared landscape between the living functions distributed along the site boundary. Because Feng Shui determine auspicious settings by referencing local features such as bodies of water and terrain, integrating such beliefs with natural ventilation allowed us to create a sustainable project that provide comfortable living conditions. 



 

三角形屋顶成为了项目的一大亮点:它给分散的形式提供了连贯性,并在视觉上形成了连接。它的形状与周围的山脉很相似,屋顶的三角形空间创造了一个更轻、更开放的感觉,就像是滑行的飞机,因此而得名滑翔别墅。这个巨大树冠下的户外梯田成为家庭聚会的活跃场所;是人们一起聊天、喝酒和吃饭的空间。这种类型的空间在泰国传统家庭中普遍存在,梯田地区有各种非正式的功能,或者被用作聚集空间。用设计惯例重新诠释这些概念,将建筑文化和形式融入环境之中。

The triangular shaped roof becomes the character of the project; hovering above the masses, it gives coherence to the scattered forms and visually connect the programs. While its form resembles surrounding mountains, the roof feature triangular voids that create a lighter, more open feeling to the plane that appears to be gliding, hence the name Gliding Villa. Outdoor terraces below this expansive canopy become lively places for family gatherings; a space to talk, drink and eat together. This type of space is evident in traditional Thai homes, where terraced areas have various informal functions or are utilized as gathering space. We re-interpret such concepts with design conventions to integrate the architecture culturally, as well as formally, into the environment.  

 

 

在泰国,迷信和信仰在社区和日常生活中仍然根深蒂固。按照这样的信念进行设计,在某种程度上是为了场所精神而设计建筑。通过这样的方式,相信用户对于空间的体验和依赖为我们提供了一种更持久的建筑形式。

In Thailand, superstitions and beliefs remain deep-rooted in the community and daily life. Designing in line with such beliefs, is in a way, designing architecture for the spirit of place. In doing so, we believe that the experience and attachment users feel towards the space provide a more lasting architecture. 

 

 

 

一层平面  First Floor Plan二层平面  Second Floor Plan屋顶平面  Roof Plan剖面图A  Section A剖面图B  Section B

 

地点: 泰国Khao Yai
类型: 建筑与室内设计
项目: 住宅(两层)
场地面积: 2000平方米
建筑面积: 900平方米
设计: 2013年
完成: 2017年
建造费用: 22百万泰铢

Location: Khao Yai, Nakhonratchasima, Thailand
Type: Architecture and Interior Design
Program: Residential (2 two-story houses)
Site Area: 2,000 sqm.
Built Area: 900 sqm.
Design: 2013
Completion: 2017 
Construction Cost: 22M baht

Stu/D/O项目团队: Apichart Srirojanapinyo; Chanasit Cholasuek; Adrian Smiths
景观设计: Field Landscape Studio
照明设计: Siriluck Chinsaengchai
结构工程: Ittipon Konjaisue
机械工程: Sutanya Sukprahan
咨询顾问: Yutthana Pratumpo
承包商: Smart Builder Tech
可视化: Stu/D/O, DOF
摄影: Stu/D/O, Pirak Anurakyawachon

Stu/D/O Project Team: Apichart Srirojanapinyo; Chanasit Cholasuek; Adrian Smiths; Phark Lertchanyakul
Landscape Architect: Field Landscape Studio 
Lighting Designer: Siriluck Chinsaengchai
Structural Engineer: Ittipon Konjaisue
Mechanical Engineer: Sutanya Sukprahan
Consultants: Yutthana Pratumpo
Contractor: Smart Builder Tech
Visualizer: Stu/D/O, DOF
Photography: Stu/D/O, Pirak Anurakyawachon

 

更多 Read more about:Stu/D/O Architects


Loading收藏

0条评论