易兰规划设计院:固安中央公园获得了英国2018年度国家景观奖(BALI )。公园位于北京正南方, 河北固安新城的中心,占地约20.5万平方米, 是一个城市级的综合公园。规划设计理念是在城市的核心创造一个巨大的绿色空间,使其辐射到周边的社区,增强城市的生态承载力。易兰设计团队充分考虑使用者的参与性与休憩功能,注重街边带设计,满足了市民的使用及游客游览的需求。通过绿化带连接,与总体城市规划形成完整的绿地生态体系。打造一个拥有健身设施、亲水空间、教育功能和可持续的、有助于提升城市街边形象、增加城市活力的现代化的公园。

ECOLAND:Gu’an Central Park the winner of 2018 BALI(British Association of Landscape Industries) is a 205,000㎡ community park located in the center of Gu’an New Town, a satellite town of Beijing. The project won the Aw The clients request for this project was to design a park that served the surrounding communities and accommodated the current population and the fast growing future population. The concept was to create a large green space in the middle of the urban core and to arrange activity zones conveniently placed along each side of the street. The goal was to keep the integrity and character of the local area, meet the needs of the public, and focus on sustainability and environmental factors. The park and gardens were created to attract the surrounding community’s residents to an engaging and productive environment. The client wanted a modern park with fitness facilities, water feature, an educational and sustainability focus, and an aesthetic which contributed to the city’s vibrancies.

 

 

固安中央公园有别于传统封闭式公园,采用了开放式的边界空间,打破了地块与街区的界限,边界配置与周边地块互动共享,形成功能的延伸及补充。它在不断增长的城市空间中为城市居民提供了亲近自然的休憩空间。公园拥有众多的娱乐设施,亲水空间和缓缓倾斜的绿色草坪,吸引当地居民和游客前往公园中心的开放区域。

Gu’ an central park is different from the traditional closed park in that it adopts an open boundary space, breaking the boundary between plots and blocks, and the boundary configuration and surrounding plots are mutually shared, forming an extension and supplement of functions. It provides urban residents with a relaxing space close to nature in the growing urban space. The park has many entertainment facilities, hydrophilic spaces and gently sloping green lawns, which attract local residents and tourists to the open area in the center of the park.

 

总平面图 Master Plan

 

公园西端的地下停车场限制了其上方的建筑和植物。为了同时解决两个问题,设计师在这里设置了无边际水景,形成了一个仅有3厘米的深度大型涉水广场,使之成为公园的突出特色景点。涉水广场靠近城市中心区, 广场边界开放,成为城市开放空间的一部分。
广场建成后,周围居民就多了一处聚会、休闲、溜娃的好去处。涉水广场的设计十分符合北方气候,夏季市民不必再关在空调屋里躲避酷暑,也不用再害怕户外的高温暴晒,而是可以到涉水广场尽情戏水,和家人朋友一起享受快乐的午后时光。浅浅的水面为炎热的夏季带来了清凉,也成为了孩子们的乐园。

The underground parking lot at the west end of the park restricts the buildings and plants above it. In order to solve the two problems at the same time, the designer has set up a boundless waterscape here, forming a large reflective pool, making it a prominent feature of the park. Tourists can play games in the pool because the endless shallow pool is only 3 cm deep, making it easy for tourists to play safely.
Wading square is close to the central area of the city. The square’s boundary is open and becomes part of the open space of the city. After the square was built, the surrounding residents have a good place to party, relax and walk their children. The design of wading square is very in line with the northern climate. In summer, citizens no longer need to shut in an air-conditioned room to escape the hot summer heat, and no longer need to be afraid of outdoor heat exposure. Instead, they can go to wading square to enjoy the water and enjoy the happy afternoon time with their family and friends. The shallow water brings coolness to the hot summer and has become a playground for children.

 

 

无边际的浅水池设计仅有3厘米的深度,关闭水闸,水景即刻随时转变成铺装广场,便于管理和维护。夏天会吸引人们在这里游戏、互动, 成为公园的突出特征。

The reflecting pool and surrounding plaza serves to conceal an underground parking garage. The edgeless shallow pool maintains a 3cm depth facilitating easy and safe play while also not impeding upon the limited amount of space above the garage.

 

 

入口水景广场平面 Entrance waterscape square plan

 

水景设计中水柱和水雾效果增添了喷泉广场的氛围,并在每个季节营造出不同的体验及感受。池边缘石材采用斜面处理,孩子们可以在广场上自由的奔跑而不会被水池边缘绊倒。

At the same time, the water column and mist add to the atmosphere of the fountain square and create different experiences and feelings in each season. The stones on the edge of the pool are treated with inclined planes, so that children can run freely in the square without tripping over the edge of the pool.

 

 

其工艺细节体现在池底支撑及水池排水处理。水池内所有设备都采用低压电,控制室在地下,有漏电保护以确保安全。设计将池水的收集和铺装一体化设计,在石材边缘处做一个长30cm,宽≤2cm的缝,水可以从缝中快速冒出、收回,保证水面均匀、快速达到镜面状态。当需要大型广场的活动场地时,只需关闭水闸,水景即刻随时转变成铺装广场,便于管理和维护。
在炎热的夏季,附近的孩子们享受着水景, 水池边缘石材斜面处理,避免游人被水池边缘绊倒,孩子们可以在广场上尽情奔跑。

The technical details are reflected in the support at the bottom of the pond and the drainage treatment of the pond. All equipment in the pool uses low-voltage electricity, and the control room is underground, with leakage protection to ensure safety. The design integrates the collection and paving of the pool water. a seam with a length of 30cm and a width of ≤ 2 cm is made at the edge of the stone. the water can quickly emerge and withdraw from the seam to ensure that the water surface is uniform and reaches the mirror surface state quickly. When the activity site of the large square is needed, only the sluice needs to be closed, and the waterscape can be instantly changed into paved square at any time, which is convenient for management and maintenance. The designer implemented an innovative and creative solution to the rooftop of an underground parking structure. The unlikely landscaped area has transformed into a zero-entry reflecting pool with illuminated fountain jets hidden beneath the paving surface. The area can also be conveniently drained to accommodate large events, and for easy winter maintenance.

 

 

 

易兰设计团队通过设计将人与自然联系起来,创造了一个郁郁葱葱、充满生机与活力的绿色生态区,游客可以轻松享受公园的大片茂密植物,草坪,湖泊和其他自然景观。公园中用于生态修复的场地面积达15万平方米,其中开敞草坪1万平方米,自然湖泊面积3500平方米,为全园构建了可持续性的生态底板。优先利用自然排水系统与低影响开发设施,提高水生态系统的自然修复能力。下凹绿地遍布整个园区,公园整体排水设计为硬质铺装上的雨水排向绿地,园路两侧下凹绿地有效收集雨水,更有下凹的大草坪,使公园更生态,环保。为市民提供了一个亲近自然的城市开放空间。

Through the design, the Ecoland design team linked people with nature and created a lush, vibrant and vibrant green ecological area where tourists can easily enjoy large dense plants, lawns, lakes and other natural landscapes in the park. The area of the park for ecological restoration is 150,000 square meters, including 10,000 square meters of open lawns and 3,500 square meters of natural lakes. the park has built a sustainable ecological base for the whole park. Priority will be given to the use of natural drainage systems and low-impact development facilities to improve the natural restoration capacity of aquatic ecosystems. Sunken green spaces are distributed throughout the park. the overall drainage design of the park is that rainwater on hard pavement is drained to green spaces. sunken green spaces on both sides of the park road effectively collect rainwater, and there are also sunken large lawns, making the park more ecological and environmentally friendly.

 

 

公园众多的休闲活动、特色水景和缓缓倾斜的绿色区域,吸引当地人和游客前往公园中心的开放空间。通过慢跑道与景观步道结合的形式,形成园区活动环线。宽广的运动环路与相邻的悠闲步行道相结合,根据周边场地的变化分为文化跑、林荫跑、阳光跑、花田跑等多种不同运动方式。

The Park’s numerous recreational activities, water features, and gently sloped green expanses, draw locals and visitors to a community-centered open space which uses eco-friendly design technology for an environmentally friendly impa. A combination running and walking path provides visitors with a 3.4 kilometer long exercise loop. A designated running track follows along adjacent to a leisurely walking path which encompasses the whole park. An expansive exercise loop that combines a leisurely walking path adjacent to a designated running track offers a multi-experience jogging path that features a culture run, shade run, sunshine run, and flower run. Twenty nine existing native Poplar trees were preserved on-site.

 

 

园区设置了多个功能丰富的共享空间,儿童活动空间的设计使用柔软耐用的设施材料,为附近的孩子和他们的父母提供了广阔的游戏体验区。公园迷人的绿色空间成功吸引人们进入游览,同时鼓励人们在户外环境中进行社交互动。以樱花湖为中心的科普植物园占地约3万平方米,通过自然的乔木、地被、水生植物共同打造以科普教育为核心的生境之旅。秉承智慧科技原则,全园设置多个智能Wi-Fi亭,满足游人上网需求,隐藏设计室外插座,即使在公园也能处理紧急事务,或者给手机充电。Wi-Fi亭安装电子显示屏,可以查看公园相关内容、近期活动等。以此形成智慧型活力空间,最终呈现出一个生态、活力的城市中央公园。

The park has a number of shared spaces with rich functions. An amenity-rich space for children with a soft and durable play surface material, provides an expansive play experience for neighborhood children and their parents. The park’s charming green spaces successfully draw people in, encouraging social interaction in an outdoor setting. The sunny and bright space also functions to conceal a parking garage below the surface. the science popularization botanical garden with cherry blossom lake as its center covers an area of about 30,000 square meters. through natural trees, ground covers and aquatic plants, the park will jointly build a habitat tour with science popularization education as its core. Through the combination of jogging trails and landscape trails, the park’s vitality loop is formed. adhering to the principle of intelligent science and technology, the park is equipped with a plurality of intelligent Wi-Fi kiosks to meet visitors’ internet access needs, conceal and design outdoor sockets, and even in parks, it can handle emergency affairs or recharge mobile phones. Wi-Fi kiosks are equipped with electronic display screens to view park-related content and recent activities. So as to form an intelligent vitality space and finally present an ecological and vitality city central park.

 

 

项目名称: 固安中央公园
项目地点: 河北省廊坊市
项目面积: 20.5万平方米
景观设计: 易兰规划设计院
设计委托:三浦威特园区建设发展有限公司
摄影:易兰规划设计院、三浦威特园区建设发展有限公司、Holi河狸景观摄影

Project name: Gu’an Central Park
Project location: Langfang city, Hebei province
Project area: 205,000 ㎡
Landscape design: Ecoland Planning and Design Crop.
Client: Sanpu Weite park construction and development co., ltd.
Photography: Ecoland Planning and Design Crop. , Sanpu Weite park construction and development co., ltd. Holi landscape photography

 

更多 Read more about: ECOLAND易兰规划设计院


4
Loading收藏

0条评论