纬图设计:龙湖·两江長滩原麓项目坐落于重庆市两江新区龙兴镇,前靠御临河湾,紧邻御临河滨河公园和鲁家沟生态公园。项目入口引入段与示范区入口高差有 14 米,正是这样的高差,让我们想把重庆的特色书院机理引入到该项目。

WISTO:The LongFor NOW HERE project is located in Longxing town, liangjiang new district, Chongqing city, near Yulin river bay in front of Yulin river riverside park and lugagou ecological park.The height difference between the entrance of the project and the entrance of the demonstration area is 14 meters, which is exactly the height difference. let’s want to introduce the mechanism of Chongqing’s characteristic academy into the project.

 

 

重庆书院点多量大面广,历史跨度大,延续时间长,园景典型,人文荟萃,艺韵独到,龙兴又是一个有文化底蕴的古镇,我们在设计中将书院文化提炼转译出来,以现代的设计语言去表现空间含义。

Chongqing’s academies are numerous and cover a wide range of areas. its history spans a long period of time. it has a typical garden scene, a collection of humanities and unique artistic charm. longxing is also an ancient town with cultural heritage. in the design, we have refined and translated the academy culture to express the spatial meaning in modern design language.

 

视频video

 

“以山门造势”,30 多米的弧形大门,形态优美,气势磅礴。穿梭其中的细条装饰柱,倒影在层层跌水中,形象的表现出山为源,水为镜,院迎礼的含义。

” building a mountain gate creates momentum”, the more than 30 – meter curved gate is graceful in shape and majestic in momentum. The thin decorative pillars that shuttle through them reflect in the falling water layer by layer. the image shows the meaning of mountain as the source, water as the mirror, and courtyard greeting ceremony.

 

 

“山院承接”,对景的山山交融,模仿自然山川,相互联系,生生不息。围合的景墙,虚实结合,白色的圆柱,在阳光的照射下,留在地面上变化的弧形光影。

” the mountain meets the courtyard” the mountain on the opposite side blends with the mountain and imitates the natural mountains and rivers. They are linked with each other and live forever. The enclosed feature wall, the combination of deficiency and excess, the white cylinder, the arc light and shadow left on the ground under the sunshine.

 

 

“镜院转折”暗藏玄机的两面景墙,原来是原子镜,可以无限延伸。将每棵树,每滴水,每个人,无限投射,让你在反射中寻找人生的未来。

The ” turning point of the mirror courtyard” hides the mysterious two-sided feature wall. it turned out to be an atomic mirror and can be extended indefinitely. Project every tree, every drop of water, every person, and let you look for the future of life in reflection.

 

 

“水院归合”集合水、瀑、山、树等自然元素,还原书院居山青水秀之地,幽静云深之处,营造恬静雅逸的意境感受。

” water courtyard returns to unity” gathers natural elements such as water, waterfall, mountain and tree, restores the place where the academy lives in the picturesque scenery of mountain and green water, and creates a tranquil and elegant feeling of artistic conception.

 

   

 

流动的空间是多空间的有机动态联系,售楼处、书院、泳池及餐厅不是相互封闭的、孤立界定的,空间是彼此穿透的,以直线构图,通过一条开敞连贯通廊相互渗透、互相流通、界面组织具有连续性和节奏性。

The flowing space is an organic dynamic connection of multiple spaces. the sales offices, academies, swimming pools and restaurants are not mutually closed and defined in isolation. the spaces penetrate each other and are composed in straight lines. through an open and coherent corridor, they penetrate each other, circulate with each other, and the interface organization has continuity and rhythm.

 

 

建筑经过可视化调整的暴露胶合木结构构件构成了建筑上重要的视觉因素。建筑师结合重庆古镇传统的折坡屋顶和书籍的形式语言转换成为建筑形体,抽取变化的单元模式转为为结构构件,并将多片构件排列组合,产生空间与形式的变化。

The exposed glued timber structure components of the building after visual adjustment constitute an important visual factor in the building. Combining with the traditional formal language of sloping roofs and books in Chongqing ancient town, the architect transformed it into architectural form, extracted the changed unit mode and converted it into structural components, and arranged and combined several pieces of components, resulting in changes in space and form.

 

 

将字拆分后悬挂于空中,利用视觉变化营造惊喜:每个角度都会出现不一样的“禅”字。该项目借鉴古典书院的空间节奏,赋予到長滩原麓空间序列中。运用现代的设计元素手法,将有利的自然山水地形地貌充分利用起来,传承传统园林的智慧,将引景、对景、夹景、隔景、框景、借景、藏景、露景、影景等手法展现得淋漓精致,营造“新书院”的园林之美。

Hang the characters in the air after splitting them and create surprises by using visual changes: different ” Zen” characters will appear at every angle. The project draws lessons from the space rhythm of classical academy and gives it to the NOW HERE. Modern design elements are used to make full use of favorable natural landscapes and landforms, to inherit the wisdom of traditional gardens, and to display such techniques as guiding, contrasting, clipping, separating, framing, borrowing, hiding, revealing, and shadowing to create the beauty of ” new academy” gardens.

 

总平面图  Master Plan

 

项目名称:重庆龙湖两江長滩原麓
项目地址:重庆两江新区龙兴镇
业主单位:龙湖地产
设计时间:2017 年 10 月
建成时间:2018 年 6 月
景观面积:15042㎡
业主单位:重庆龙湖
景观设计:重庆纬图景观设计有限公司
团队成员:李卉 李彦萨 李俪娜 李晓锋 田乐 李理  余中元 李玥 张一雷 陈成  宋照兵 胡小梅 兰明姝
视频和摄影:景观邦

 

Project name: NOW HERE
Project address: Longxing town, liangjiang new district, Chongqing
Owner unit: LongFor Real Estate
Design time: October 2017
Completion date: June 2018
Landscape area: 15042 ㎡
Owner unit: Chongqing LongFor
Landscape design: WISTO Landscape Design
Team member: Li hui, Li yanza, Li Xiaofeng, Li Tian le, Li Li , Li Yue, Zhang Yili, Chen cheng, song zhaobing, Hu Xiaomei lanmingshu
Video  Photograph: LA BANG

 

更多:WISTO纬图景观


4
Loading收藏

0条评论