本文由 51N4E 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks 51N4E for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by 51N4E.

 

51N4E:斯堪德贝格广场的改造项目是我们在2008年赢得的国际建筑竞赛的成果。该竞赛的方案是与阿尔巴尼亚艺术家安里·萨拉(Anri Sala)合作构思的,以一种简单而激进的方式重组一个巨大的前共产主义空间 — 地拉那的中央广场。在一个复杂和密集的城市环境中,该项目提供了一个宽敞的步行区,它既是阿尔巴尼亚首都的核心,也是整个国家的象征。

51N4E:This project for the restructuring of Skanderbeg Square is the result of an international architecture competition won by 51N4E in 2008. The competition’s proposal, conceived in collaboration with Albanian artist Anri Sala, reorganizes Tirana’s central square, a vast ex-communist space, in a simple yet radical way. In a complex and dense urban context, on this site that is both the core of the Albanian capital city and a symbol for the whole country, the project installs a generous pedestrian area.

 

▼广场改造前  Before transformation

© filip dujardin

▼广场改造后  After transformation

© filip dujardin

▼广场平面  Square plan

© 51N4E

▼广场马赛克铺装  Square mosaic

© 51N4E
© filip dujardin

 

广场在混乱的城市中呈现出的空间,由一个外围密集环绕种植的扁平金字塔和一系列新旧公共空间和花园组成。由此形成的绿化带就像一个前厅,在拥挤的城市和广场之间进行过渡,共产主义建筑带来的压抑感也被构成广场的巨大而低矮的金字塔所抵消:当人们站在金字塔顶端时,会发现自己与过去的威权主义建筑旗鼓相当。他们可以思考那些定义阿尔巴尼亚历史的建筑,突然间打开了新阅读方式的大门,并将它们视为一段可以建立在其之上的历史。

The square presents itself as a void in the chaos of the city, a flat pyramid lined by a densely planted periphery, formed by a collection of old and new public spaces and gardens. The resulting green belt acts as an antechamber negotiating the transition between the congested city and the square. The oppressive monumentality of Communist architecture is counteracted by the ample and low pyramid making up the square: when standing at its tip, the citizens find themselves at par with the authoritarian architecture of the past. They can contemplate the buildings defining Albania’s past, suddenly opened up to new ways of reading, and embrace them as a history on which to build on.

 

© filip dujardin
© filip dujardin
© filip dujardin

 

该项目工程于2010年开工后,随着管理的变更,项目的实施突然中止。后来,2015年底的新选举重启了该项目。城市环境的演变以及对耐久性的重新评估为广场更新提供了一个机会,在保持本质概念不变的同时,对提案进行细化。该项目的景观经过重新研究后,转变为当地的一个生态系统,期待为城市创造一个新的城市生态。我们选择当地植物物种是为了通过对气候变化做出反应来增强系统的自然抵抗力。树木、灌木和多年生植物相结合,促进城市生物多样性,控制城市中心的小气候。阿尔巴尼亚丰富多样的自然物种和品种因此被赋予了价值,也让公共空间承担了娱乐和教育功能。

After the start of the works in 2010, and following a change in administration, the implementation of the project was abruptly halted. Yet a new election relaunched the project end of 2015. The evolution of the urban context as well as a reevaluation of the ambitions of durability offered an opportunity to refine the proposal while keeping the concept’s essence intact. The project’s landscaping was studied anew, and turned into a local ecosystem anticipating the creation of a new urban ecology for the city. Local species were chosen to increase the system’s natural resistance by reacting to ongoing climate change. Trees, shrubs and perennials were combined to foster urban biodiversity and control the city center’s microclimate. Albania’s nature’s richness in diverse species and varieties is thus valorized, allowing public space to assume bot recreational and educative functions.

 

▼植物平面  Skanderbeg tree plan

© 51N4E

 

广场周围的绿化带由12个花园组成,每个花园都与广场上一个或多个公共或私人机构相连。工作过程中,我们与项目的所有主要参与者进行了对话,研究了这些花园的空间组织及其技术方面,最后建立了一系列情境化的干预,将公共和半公共的邻近功能扩展到外部空间。

The green belt around the square is made up of 12 gardens, each of them linked to one or more of the public or private institutions lining the square. The spatial organization of theses gardens, as well as their technical aspects, were studied in dialogue with all the main actors of the project over the course of several workshops. The result is a set of contextualized interventions, inviting public and semi-public neighboring functions to spread into the exterior space.

 

© filip dujardin
© filip dujardin

 

在重新改造项目时,我们特别关注了流动性问题以及在广场的直接和更广泛背景下的投资,比如,与城市的移动服务合作开发的地下停车场,拥有多种功能,同样,行人和自行车也与公共交通网络建立了联系。最后,出于后勤和象征的原因,我们首选当地材料,这也使得当地采石场被重新启用,并使该项目在这一层面上也成为了阿尔巴尼亚丰富环境的启示者,并刺激了当地生产。

In the frame of the readjustment of the project, specific attention was given to mobility questions and investments in the immediate and broader context of the square. An underground parking garage, able to host multiple functions, was developed in collaboration with the city’s mobility services. Similarly, pedestrian and bicycle connections and links to the public transportation network were established. Finally, local materials were preferred, both for logistic and symbolic reasons, which led to the reactivation of local stone quarries and turned the project also on this level into a revelator of the richness of the Albanian context and a stimulation of its production capacity.

 

© filip dujardin
© filip dujardin
© blerta Kambo

▼广场喷泉系统  Fountain system

© 51N4E

▼广场喷泉出水点  Fountain water

© 51N4E

▼博物馆楼梯  Museum stairs M-1

© 51N4E

▼剖面图  Sections

© 51N4E
© 51N4E

 

 

 

项目地点:阿尔巴尼亚 地拉那
客户:地拉那市
第一阶段建设时间:2017年
项目:公共空间及文化设施
建设面积:97344 m²
建设成本(不含增值税):13000.000欧元
51N4E任务:全程
竞赛时间:2008年
51N4E参与团队:Johan Anrys, Freek Persyn, Peter Swinnen, Ulrike Franzel, Valbona Koçi, Griet Kuppens, Tom Baelus, Marc-Achille Filhol, Philippe Nathan, Emmanuel Debroise
合作:Anri Sala
执行时间:2015年
51N4E团队:Johan Anrys, Freek Persyn, Sotiria Kornaropoulou, Alice Babini, Guillem Pons, Charlotte Schmidt, Martin Pujol, Jolein Bergers, Guillaume Boulanger
iRI团队:Gent Agolli, Guust Selhorst, Ajmona Hoxha, Ardian Rapo, Olsi Pere, Xhorxh Shkurti
Plant en Houtgoed团队:Nicolas Vandenplas, Pieter Hollants, Jeroen Deseyn, Vincent Luscomb
建筑承包商:Fusha,AL
面料:Chevalier Masson
喷泉:Aquafontal, BE; Gatic, BE
照明:Atelier Jeol, FR
结构:Gentian Lipe, AL
图片来源:51N4E & Sannah Belzer
项目面积:97.344 m²
建筑面积:90.509 m²
广场面积:23.993 m²
瓷砖数量:129.600
花园面积:64.815 m²
硬化面积: 36.540 m²/ 56%
绿化:18.456 m²/ 28%
砾石:9.819 m²/ 16%
地下停车场面积:9.248 m²
停车位:300位
设备
固定座位:1230个
可移动座位:250个
流水喷泉:100台
喷射喷泉:30个
饮水机:7台
公厕:22个

Location: Tirana, AL
Client: City of Tirana

Completion phase I: 2017
Programme: public space & cultural facilities
Built surface: 97.344 m²
Construction cost (excl VAT): 13.000.000 €
51N4E tasks: full process

Competition 2008
Team 51N4E: Johan Anrys, Freek Persyn, Peter Swinnen, Ulrike Franzel, Valbona Koçi, Griet Kuppens, Tom Baelus, Marc-Achille Filhol, Philippe Nathan, Emmanuel Debroise
In collaboration with: Anri Sala

Execution design 2015
Team 51N4E: Johan Anrys, Freek Persyn, Sotiria Kornaropoulou, Alice Babini, Guillem Pons, Charlotte Schmidt, Martin Pujol, Jolein Bergers, Guillaume Boulanger
Team iRI: Gent Agolli, Guust Selhorst, Ajmona Hoxha, Ardian Rapo, Olsi Pere, Xhorxh Shkurti
Team Plant en Houtgoed: Nicolas Vandenplas, Pieter Hollants, Jeroen Deseyn, Vincent Luscomb

Building Contractor: Fusha, AL
Fabric: Chevalier Masson, BE
Fountains: Aquafontal, BE; Gatic, BE
Lighting: Atelier Jeol, FR
Structure: Gentian Lipe, AL
Image credits: 51N4E & Sannah Belzer

Project area: 97.344 m²
Built area: 90.509 m²
Square: 23.993 m²
Amount of tiles: 129.600
Gardens: 64.815 m²
Hardscape: 36.540 m² / 56%
Green: 18.456 m² / 28%
Compact Gravel: 9.819 m² / 16%
Underground parking area: 9.248 m²
Parking spots: 300

Equipment
Fixed seating: 1.230 units
Movable seating: 250 units
Water fountains: 100 units
Jet fountains: 30 units
Drinking fountains: 7 units
Public Toilets: 22 units

 

更多 Read more about: 51N4E


0条评论