本文由WATERLILY 荷于景观授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks WATERLILY for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by WATERLILY.

 

荷于景观:南通万象城地处南通北大街商圈核心,作为华润置地进驻南通的首个最大型的商业项目,自筹备以来便备受关注。这个项目是开发商与政府部门共同协作的成果,我们有幸参与项目的重要的一环——景观设计,经历了从概念方案至施工设计以及施工指导到落地的整个过程。

WATERLILY Design Studio:The Mixc is located in the core zone of the Nantong North Street commercial district. As the first largest commercial project of China Resources Land in Nantong, it has received much attention since its preparation. We had the honor to participate in the extremely important part of the project design — landscape design, and experienced the whole process from concept plan to construction design and construction guidance.

 

 

万象之道广场

作为人行到达的主要广场,场地承载着人流引导和商业氛围营造的功能属性。包括树阵广场和下沉广场两个重要节点。白天和夜晚使这里变成了一个令人兴奋和丰富多彩的通行休憩空间。

The main square

As the main square where the pedestrians may arrive, the square carries the functional attributes of the basic route-guide and the creation of the commercial atmosphere. It includes two important nodes, the tree array square and the sunken square. It is a exciting and colorful space in day and night.

 

 

 

 

商业外街

为主要落客区和商业街外摆区,着重考虑商业氛围营造。通过特色灯带结合绿植座椅,指引线性铺装,视觉感较强,吸引人流营造氛围。

Commercial street

It is the main drop-off area and the main commercial street. We focus on the creation of commercial atmosphere. The combination of the characteristic light belt , the green belt and the linear paving, which has a strong visual sense.

 

 

万象之森广场

作为主要商业办公人群的聚集点,也是整个项目最具特色的空间,为了最大展现它独有的空间属性,我们在综合考虑场地商业运营,交通等多方面因素后,于一个流动性强的场所中规划出具有停留功能的空间,环绕式阶梯木平台与发散状种植池的完美融合,使得场地在保证人流通行顺畅的同时,也提供了可供人们休憩娱乐的场所。当广场中心举办大型活动时,则是视角最佳的观赏看台。

The gathering point

As the gathering point of the main commercial office crowd, it is also the most distinctive space of the whole project. In order to show its unique characteristics to the greatest extent, the landscape team has planned a space with staying function in a highly mobile place after considering various factors such as investment promotion, transportation and so on. The stepped wooden platform and planter are perfectly integrated, providing a place for people to rest and entertain while ensuring the passage of people. When a large-scale event is held in the center of the square, it is the viewing stand with the best perspective.

 

 

市政绿化带

公共绿化的部分由棕榈园林承建,超长绿化展示面,植被的覆盖和连接它们的路径增强了入口的开放感,并为参与商业活动提供了动态体验。

Public greening

The vegetated volumes and the circuit path that connects them enhance the welcoming entry approach and provide dynamic experiences for commercial activities.

 

 

设计过程  Process

 

地面突出物的推敲

在概念设计阶段,长16米,宽7米的人防出口是设计处理难点,如何尽可能削弱地面突出物对建筑和景观的影响,是我们需要解决的课题之一。经过十多轮形式各异的提案后,最终的形式被确定下来,经过成本和建成效果的考量,我们选取了穿孔钢板和仿真绿化作为主要元素,通过线性的直线和折现对平面进行分割,打破构筑物的尴尬处境,巧妙化解了场地的不利因素。

The design process of Ground protrusion

In the conceptual design stage, the safe egress , 16 meters long and 7 meters wide is the difficulty in the design. How to minimize the impact of such a large number of structures on architecture and landscape has become one of the most important issues. After more than ten rounds of proposals of different forms, the plan of three-dimensional wall greening was finally selected. Considering the cost factors, we selected simulated greening and punched steel plate as the main elements, and divided the plane by straight lines and broken lines, breaking the huge sense of volume and skillfully transforming the unfavorable factors into landmark structures with eye-catching effect in the site.

 

 

转盘区对景的推敲

考虑到入口对景与市政绿化带的相互关系,我们同样做出了很多版设计方向的尝试。

The design process of  Turntable area

Considering the relationship between the entrance and the municipal green belt, we have also made many attempts.

 

 

细部设计

景观设计是一个非常具有互动和体验的空间,它鼓励参观者接触到它的设计材料。地面铺装材料呼应万象城铺装形式,选用黑、白、灰等几种形式的花岗岩,结合少量木铺装。铺装形式采用具有引导性的铺装形式,指引人流方向,呼应整体商业氛围同时也打造一定得休闲空间。

Design Detail

Landscape design is a very interactive and experienced space, which encourages visitors to come into contact with its material design. The ground paving materials echo the layout of the project, using several forms of granite in black, white and gray, combined with a small amount of wood paving.

 

▼视频  Video

 

座椅详图  Bench details

 

项目名称:南通华润万象城
开发商:华润置地
项目操盘团队:金英,王进,牛洪涛,崔美蓉
建筑设计:  LINK建筑
景观设计:荷于景观设计咨询(上海)有限公司
北大街市政绿化带设计: 棕榈园林
项目地点:南通市北大街
用地面积:50000㎡
设计总监:萧泽厚
方案设计:  闫先先 邱乾元 任雪雪 盛赛峰 周钶涵
扩初及施工图设计:  季相景观 蔡颖莹
摄影团队:  邱乾元 萧泽厚
文字编辑团队:任雪雪,叶紫君,林抒晓

Project Name: The Mixc Nantong
Client: China Resources Land
Client Team: Jing Ying; Wang Jin; Niu Hongtao; Cui Meirong
Architecture Design: LINK Design Group
Landscape Design:  Waterlily design studio co, Ltd
North Street Green Belt: Palm Design
Project Location: Wuxi, China
Site Area: 50000㎡
Director of Design: Hsiao Tsehou
Design Team: Hsiao Tsehou; Chiu Chienyuan; Ren Xuexue; Zhou Kehan
Construction Drawing: Ji Xiang design; Cai Yingying
Photographers: Chiu Chienyuan; Hsiao Tsehou
Copywriting Team: Ren Xuexue; Ye Zijun; Lin Shuxiao

 

更多 Read more about:荷于景观


Loading收藏

0条评论