奥雅 :项目是一个改造项目,位于山东省青岛市城阳区的万科桃花源V-Learn儿童成长中心室外儿童空间,像它的名字一样,为孩子们提供了一个互动、欢乐、自由而又具有生命力的活动空间,填补下课五点后的空白。与桃花源V-learn儿童成长中心的热闹非凡不同,成长中心旁边的广场和屋顶花园,却因为缺乏有趣的设施和活泼的氛围而无人停留,清冷萧瑟。

L&A:The project is a renovation project. The outdoor children’s space of V – Learn located in Chengyang district, Qingdao, Shandong province. It is providing children with an interactive, joyful, free and vital activity space to fill the gap after class at 5 o’clock. Different from the lively scene of the V- Learn, the square and roof garden beside the growth center are deserted because of lack of interesting facilities and lively atmosphere.

 

总平面图  Master Plan

 

奥雅和洛嘉的设计团队将场地划分为奔腾草原、沙漠探险、活力冰川、森林课堂、四大区域,不止有适合3-7岁的小小朋友玩的木屋和蹦床,也有适合7-12岁小朋友玩的冰川世界,还有适合大小朋友共同互动学习的成长课堂。

The design team of L&A and VIRGINIA divided the site into four areas: Pentium grassland, desert exploration, vitality glacier, forest class and four areas. There are not only wooden houses and trampolines suitable for small friends aged 3 to 7, but also glacier world suitable for children aged 7 to 12, and growth class suitable for all children to learn together.

 

 

奔腾草原

在保留原有长颈鹿的前提下,重新梳理了绿化和铺装,为成长中心的各种活动和节日提供了充足的场地。远远望去,长颈鹿已经在草原奔跑啦!

Pentium prairie

On the premise of keeping the original giraffe, the greening and paving were rearranged to provide sufficient space for various activities and festivals in the growth center. Looking from a distance, the giraffe is already running on the prairie!

 

 

奥雅青岛团队和洛嘉北京团队的适时介入,在城市中为孩子们构造了一连串创意梦幻又寓教于乐的童话世界。

The timely involvement of the L&A Qingdao team and the La V-onderland Beijing team has created a series of fairy tale worlds for children in the city that are creative, dreamy and entertaining.

 

   

 

沙漠探险

设置了滑梯,沙坑,蹦床等活动设施,鼓励孩子们积极探索多种玩法,让孩子们在这里尽情奔跑,释放天性。

 

Desert exploration

Slide boards, sand pits, trampoline and other activity facilities have been set up, encouraging children to actively explore various ways of playing, so that children can run freely here and release their nature.

 

 

施工过程中,奥雅青岛团队遇到了一系列的挑战。设计师们不但认真关注方案中的细节,也仔细思考和巧妙解决了项目施工中的问题。场地中原有的冰冷的配电箱,被改造成了骆驼的形状。现场实际测绘与图纸对比,出现的400mm的偏差也通过沙漠中波浪和驼峰形状的围栏来解决并呼应了主题。

During the construction process, the L&A Qingdao team encountered a series of challenges. Designers not only pay close attention to the details in the scheme, but also carefully think about and skillfully solve the problems in the construction. The original distribution box on the site was transformed into the shape of a camel. Comparing the actual surveying and mapping on site with the drawings, the 400 mm deviation was also solved and echoed the theme through the wave-shaped and hump-shaped fences in the desert.

 

 

活力冰川

在原有构筑物上进行创意改造,增设了滑梯,攀爬等功能,是对孩子们智力和体力上的双重锻炼和考验。

Active glacier

Carrying out creative renovation on the original structure, adding slides, climbing and other functions,it’s a double exercise and test of children’s intelligence and physical strength.

 

         

 

森林课堂

一个自然教育和启蒙的温馨空间,给孩子们提供了一个寓教于乐、尽情互动的地方。

桃花源V-Learn儿童成长中心项目,探索和实践了在中国的大环境下儿童社区成长中心的做法。儿童上完课到家长下班的这段时间是缺失的,本项目实现了在一个友好型的社区中体现对儿童的关怀。孩子们可以在这个地方一起活动,一起学习,接受自然启蒙,在玩耍中提高身体素质,在互动中体验自然课堂。

Forest classroom

V – Learn project explores and practices the method of children’s community development center in China’s general environment. The time between the children’s lessons and the parents’ work is missing. This project has realized the care of children in a friendly community. Children can work together in this place, learn together, receive natural enlightenment, improve their physical quality in play, and experience natural classes in interaction.

 

   

 

结语

改造后的桃花源V-Learn儿童成长中心广场和屋顶花园焕然一新,不但迎来了小朋友们的欢声笑语,也为热闹丰富的日常活动提供了充足的公共空间。它成为了孩子们暂别城市喧嚣享受童年时光的多彩场地,成为了孩子们调动全部感官全情探索的梦幻乐园,也成为了孩子们能够快乐学习健康成长的趣味空间。

我们的社区真正实现了友好社区的理念,为孩子们提供了一个可以玩耍、成长的,可以学习、可以跟大自然接触的儿童友好环境,成为社区的交流平台中心,这是万科在青岛实现儿童友好社区的第一个典范。

Conclusion

The revamped V – Learn square and roof garden have taken on a new look, not only attracting children, but also providing ample public space for lively and rich daily activities. It has become a colorful place for children to enjoy their childhood in the hustle and bustle of cities for the time being, a neverland for children to explore with all their senses and feelings, and an interesting space for children to learn happily and grow healthily.

Our community has truly realized the concept of a friendly community, providing children with a child-friendly environment that can play, grow up, learn, and contact with nature. It has become the center of the community’s communication platform. This is Vanke’s first model for realizing a child-friendly community in Qingdao.

 

项目名称:万科桃花源V-Learn儿童成长中心室外广场和屋顶花园
项目地点:山东省青岛市城阳区
项目类型:市政公建
设计时间:2016年-2017年
竣工时间:2017年9月
客户单位:青岛万科地产
设计单位:奥雅设计青岛公司,洛嘉儿童北京团队

Project name: V – Learn children’s growth center
Location: Chengyang, Qingdao, Shandong
Project type:  Public buildings
Design time: 2016 – 2017
Completion date: September 2017
Customer: Qingdao Vanke
Landscape design: L&A design Qingdao company, La V-onderland Beijing team

 

更多:奥雅

 


3
Loading收藏

0条评论