本文由Carve授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Carve for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Carve.

 

Carve:我们设计的出发点是,希望孩子们能够完全沉浸在他们自己的想象世界中:受到别具一格的形状、颜色和前所未有的游戏体验的刺激。它应该是一个从远处就能看到的游乐场,并且它本身就是一个世界。这就产生了一个真正独一无二的游乐场:从概念到布局,从游戏设备到景观设计,一切都是为Zorlu游乐场量身定做的。由此,Zorlu中心为创造难忘的游戏体验背景提供了一个独特的机会。

Carve:The starting point for Carve’s design was that we wanted children to be able to completely dive into their own world of imagination: stimulated by otherwordly shapes, colours and an unprecedented play experience. It should be a playground visible from afar, yet a world in its own right. This resulted in a playground that is truly one of a kind: everything, from concept to layout, from play equipment to landscaping, was designed specifically for the Zorlu playground. With this, Zorlu Center offers a unique chance to create a backdrop for unforgettable play experiences.

 

© WATG

 

操场由不同的区域组成,整体改变了它的外观:从入口区域的低矮、明亮、色彩缤纷,逐渐转变为一个更具冒险性、更高、更自然的游戏环境。在这个坡度内,操场被划分成不同的“世界”,每个“世界”都有自己的特色。当家长们坐在附近的露台上或环绕操场的长条凳上时,孩子们可以安全地独自探索整个游乐场。

The playground consists of various zones and changes its look: from low, bright and colourful at the entrance zone it gradually transforms into a more adventurous, high and natural looking play environment. Within this gradient, the playground is divided into different ‘worlds’, who all have their very own character. While the parents are sitting on the neighbouring terrace or the elongated bench that embraces the playground, children can safely explore the whole playground on their own.

 

© Oğuz Meriç

 

入口区域是专为儿童设计的,有缓坡供儿童攀爬、滑行和探索。在这些小山丘上,变幻无常的地形为孩子们提供了许多游戏元素,比如蹦床、旋转器、攀岩网、吊床和滑梯。山丘的波浪形状反映了邻近水域的形状,并在木杆上设置了照明。

The entrance area is dedicated to young children, with gentle hills to climb on, slide down and explore. On these hills, capricious playshapes host numerous playelements for the smaller children, like trampolines, spinners, climbing nets, hammocks and a slide. The wavy shapes of the hills reflect the shape of the neighbouring waterplayground. In the wooden poles lighting elements are integrated.

 

© Oğuz Meriç
© WATG
© WATG
© IJreka
© IJreka
© IJreka
© IJreka

 

向着操场中心移动,山丘变成了山谷。在这里,我们可以探索一个隐藏的世界:一座桥、一个巨大的网架和一个巨大的家庭滑梯,可以供一群孩子同时使用。场地被自然地形包围,保证儿童在游戏区域的安全。攀岩网和家庭滑梯是操场的看点;色彩鲜艳,远远的就能看到,这个区域激发了各个年龄段儿童的冒险和探索天性。

Moving towards the heart of the playground, the hills turn into valleys. Here, a hidden world can be explored: a bridge, giant netting structure and a giant family slide, ready to be used by a whole bunch of children at the same time. The site is embraced by a natural landform, keeping children safe in the playarea. The climbing nets and family slide are the eyecatcher of the playground; brightly coloured and visible from afar, this zone stimulates the adventurous and explorative nature of children of all ages.

 

© IJreka
© IJreka
© IJreka
© IJreka
© IJreka

 

深谷被一条“山脉”环抱着。这里的几排墙蕴含了无穷无尽的游戏可能性,从攀岩、跑步、躲藏、滑动和爬行到捉迷藏,甚至潜入一个完全不同的世界,俯瞰操场的其余部分。这些墙合在一起就像一个巨大的沙发,可以根据个人的角度改变形状。在这里玩是一场冒险:迷宫般的隧道系统、滑动的墙壁、鸟巢、瞭望点和狭窄的小巷。进入山谷后,你有许多方法可以到达最高点,比如通过山谷景观中连接着操场两个部分的巨大滑梯爬上小山。而且在一眨眼的时间里,你又可以回到了操场的中心!

The deep valleys are embraced by a ‘mountain range’. Several rows of walls contain an endless amount of play possibilities, from climbing, running, hiding, sliding and crawling to playing hide and seek and diving into a completely other world, overlooking the rest of the playground. Together these walls act like a giant coulisse, which changes shape depending from one’s angle. It is an adventure to play here: a labyrinthic system of tunnels, sliding walls, ‘birds nests’ and lookout points and narrow alleys. Once you’re inside the mountain, there are numerous ways to get up to the highest point. The giant slide from the valley-landscape crawls up the hill, connecting both parts of the playground. In a rollercoasterslide of seconds, you’re in the heart of the playground again!

 

© Oğuz Meriç
© Oğuz Meriç
© IJreka
© IJreka

 

除此之外,操场上还有两座塔楼,从塔楼上你可以俯瞰整个操场。它们的规模和难易程度各不相同,但他们只是一个“家庭”的一部分。无论是透明还是不透明的路线都给人提供了无限的上升可能性!它们是由木板制作的立方体堆叠而成。这座三层楼高的塔坐落在操场的最高处,它还有一个长长的滑道,只有爬上山脉才能到达。滑梯部分潜入地下,被小山覆盖,几秒钟内,孩子们就能从这里滑到操场的中心。“鸟巢”是山地景观的一部分,也融入了塔中,它们起着隐蔽望台的作用。孩子们可以爬进去,在地上盘旋。第二座四层楼高的塔楼同样透明,也有一个专注于攀爬、躲藏和休闲的内部空间。

On top of this all, the playground contains two towers from which you can overlook the whole playground. They differ in size and ability level, but are unmistakenly part of one ‘family’. Transparent and non-transparent routes offer an endless amount of possibilities to go up! They are made of large stacked cubics cladded with wooden slads. The three storey tower sits on the highest part of the playground and contains a long slide which only can be reached by climbing up the mountain range. The slide dives partly underground, covered by the hill – withing seconds, children can slide down to the heart of the playground. The ‘birds nests’ that are part of the mountain landscape are also integrated in the towers. They function as hidden lookouts; children can climb in there and hover above the ground. The second, four storey high tower is equally transparent and also has an interior which is focused on climbing, hiding and lounging.

 

 

 

Zorlu在它众多规划中脱颖而出:这个项目的设计和建造,在很短的时间内完成了。多亏了各方的参与,Zorlu游乐场超越了所有人的期望;它比人们想象的更绚丽、更密集、更具挑战性。最重要的是,它成功地融合了两个重要的设计主题。首先,它是一个游乐场,孩子们可以完全沉浸在一个充满想象力的世界;其次,尽管它有着不同寻常的颜色和形状,从外面看,它依然与周围的美丽风景完美地融合在一起。

The Zorlu stands out in the way it was planned: in a very short time span, the project was designed, engineered and built. Thanks to all parties involved, the Zorlu Playground surpasses all expectations; it is more colourfull, dense and challenging than one could have imagined. But most importantly, it succeeds in merging two important design themes. First of all it is a playground in which children completely can dive into into an imaginative world, while secondly, seen from the outside and despite its colours and unusual shapes, it merges beautifully with the surrounding landscape.

 

© Oğuz Meriç

 

▼平面图 Master Plan

© Carve

▼剖面图 Section

© Carve

 

 

合作方: WATG, London (UK)
设计时间: 2013-2014
完成时间: 2014年5月
客户: Zorlu中心
地点: Zorlu中心,Beșiktaș,伊斯坦布尔,土耳其
面积: 1600平方米
Carve团队成员:Elger Blitz, Thomas Tiel Groenestege, Marleen Beek, Hannah Schubert, Lucas Beukers
摄影作品(见照片底部名称标注):
Zorlu中心(拥有版权,照片由Oğuz美力克);WATG(拥有版权)
IJreka(拥有图片版权)

In collaboration with: WATG, London (UK)
Design: 2013-2014
Completion: May 2014
Client: Zorlu Center
Location: Zorlu Center, Beșiktaș, Istanbul, Turkey
Area: 1,600 m2
Carve team: Elger Blitz, Thomas Tiel Groenestege, Marleen Beek, Hannah Schubert, Lucas Beukers
Photocredits (see name of photo):
Zorlu Center (owns the copyrights, photos made by Oğuz Meriç); WATG (owns the copyrights of the images)
IJreka (owns the copyrights of the images)

 

更多 Read more about: Carve

 


Loading收藏

0条评论