越南钻石岛社区中心 Diamond Island Community Center by Vo Trong Nghia Architects-mooool设计
越南钻石岛社区中心 Diamond Island Community Center by Vo Trong Nghia Architects
佳作分享 分类: 景观 原作者:: Vo Trong Nghia
698
2
2
0
2017-09-19 13:10

钻石岛毗邻新兴的胡志明市中心,是西贡河上的一个小岛上的一组公寓。为了充分利用逐步发展方案的空白空间,这个多功能社区中心不仅适用于当地居民,还为来自市中心的船只提供的外国游客设计。八座大小竹亭分布在整个公园内,沿河丰富的植被。展馆用于派对,宴会,促销会议等各种活动,并计划在未来成为餐厅。
两个大圆顶由纯竹结构创建,直径24米,高12.5米。受传统竹篮庇护鸟的启发,结构由现场编织竹子的熟练工人组成。六个较小的纯竹亭形状像直径11米,高7米的雨伞。伞结构由十二个预制结构单元组成,旨在提高施工效率。
大型展馆是双层圆顶结构。茅草屋顶层从内部篮状结构突出,形成深檐,保护整个竹结构免受恶劣的阳光和强降雨。无论屋顶的遮盖形状如何,内部空间不需要人工照明,因为天窗和露天边缘提供了白昼的日光。天窗还可以从顶部的顶部排出热空气,因为河流由三座周围的池塘流过建筑物而被冷却。
尽管采用了几种传统的施工方法,但该项目的目的不是重现本土化,而是要建立适合现在的可持续建筑。为了做到这一点,竹建筑生产建设的系统化是必不可少的,因此,该项目融合了传统民间艺术与当代建筑。


Being adjacent to the newly emerging center of Ho Chi Minh City, Diamond Island is a group of condominiums on an islet on Saigon River. To make the best use of the empty space of a gradual development program, this multifunctional community center is designed not only for local residents, but also for foreign tourists brought by boats from the city center. Eight large and small bamboo pavilions are scattered throughout a park with rich vegetation along the river. The pavilions are used for various events such as parties, banquets, promotions conferences, and are also planned to be restaurants in the future.

Two large domes are created by pure bamboo structures and measure 24m diameter and 12.5m height. Inspired by a traditional bamboo basket sheltering fowls, the structure is made by skilled workers who weave each piece of bamboo on site. Six smaller pure bamboo pavilions are shaped like umbrellas with 11m diameter and 7m height. The umbrella structures consist of twelve prefabricated structural units assembled, aiming at efficiency of construction.

The large pavilions are double layered dome structures. The outer roof layer of thatch overhangs from the inner basket-like structure to create deep eaves, protecting the whole bamboo structure from harsh sunshine and heavy rainfall. Regardless of the shrouding shape of the roof, the interior space needs no artificial lighting for daytime activities as a skylight and open periphery provide defused daylight. The skylight also functions to discharge hot air from the top of the dome as river breeze cooled by three surrounding ponds flows through the building.

Despite the application of several traditional construction methods, the project’s aim is not to reproduce the vernacular, but to create sustainable architecture suited to the present. In order to do this, systematization of production and construction of bamboo architecture is essential and, as a result, the project is a fusion of traditional folk art and contemporary architecture.

2

Vo Trong Nghia

2粉丝/0关注

收藏

2人已收藏

还可以输入500个字

点击加载
页尾展示
Insert title here