本文由 FOS(Foundry of Space) 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks FOS for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by FOS.

 

FOS:曼谷通罗区的一栋废弃了30年的建筑,经过一次大规模的翻新后,又重新焕发了新的活力。业主的要求是把这个破旧的4层建筑变成一个安静的住宅,因为虽然建筑的外观将被完全翻新了,但其大部分的主要结构都被保留了下来,另一个我们所遇到的挑战是如何保证建筑中间的自然采光,因为建筑中间现在变成了一个巨大的双层空间,而不再是最初为紧凑住宅单元而设计的小隔间空间。

FOS:An abandoned 30-year-old building in Thonglor district, Bangkok has been given a new life once again after a major renovation. The requirement is to turn this run-down 4-storey structure into a peaceful residence given the constraints that the appearance of the exterior will entirely be refreshed yet most of the main structure will still be kept intact. Another challenge is how to bring the natural light to the middle of the building in which the existing internal spaces were a stack of large double volumes, not originally designed for small compartmentalisation of the new programme of compact residential units.

 

© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi

 

为了保证每层布局中间的住宅单元的内部走廊和门厅的采光,我们在建筑内部和外部部署和表达了“棱镜”的设计概念。从地面到屋顶天窗的三个采光井均匀地布置在平面的南北轴线,每个采光井都充当一个“负棱镜”,将自然光从天窗垂直照射下来,并通过周围垂直的木条将光线水平分散到每个楼层,同时,该木条也起到了开放通道的作用,让南北风穿过建筑进行交叉通风,因此,自然流动的风也可以通过建筑内部的棱柱渗透到每一个单元的居民家中,相反的是,棱镜在建筑外部看起来却是整体的。

In order to brighten the internal corridor and foyer of residential units in the middle of the layout on every floor, the concept of ‘Prism’ is then deployed and expressed internally and externally. Three light wells, starting up from the ground level to the skylight on the roof, are inserted evenly across the north-south axis of the floor plans. Each light well then acts as ‘a negative prism’, bringing natural light from the skylight down vertically and dispersing light horizontally to every floor through the surrounding vertical timber slats. The timber slats are also functioned as open channels for cross ventilation from north-south winds flowing through the building. As a result, flows of nature can reach the residents in each unit by permeating through the negative prisms inside the building that, on the contrary, looks monolithic externally.

 

▼建筑采光井 The light well

© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi

 

在建筑立面现有的破旧的外表皮红色瓷砖,被改造成了白色的拉丝纹理。新建了一个“棱镜”亭作为新的大堂休息室,这里的“正棱镜”被设计成了一系列多反射渗透边界,作为与负棱镜对应的概念,遮蔽了室内4米高的大堂休息室空间。从内向外看,垂直三棱镜的镜面效果创造了多重反射,将内部空间从玻璃墙延伸到周围的花园,从外面往里看,室内空间像是注入了景观,甚至在某些位置,可以看到室内空间完全消失在周围绿色环境的倒影之后,内部和外部之间因此出现了模糊性,形成了微妙的交替。

On the facade, the existing worn-out red tiles on the outer skin were entirely replaced by white brushed texture with a newly-constructed ‘Prism’ pavilion as a new lobby lounge. ‘The positive prisms’, as a counterpart concept of the negative prism, are conceptualised as a series of multi-reflection permeable boundary, veiling the space of 4-meter high lobby lounge inside. The multiple reflections created by the mirror finish of vertical triangular prisms, when looking from inside out, extends the interior space beyond the glass wall into the surrounding garden. While looking from outside in, it looks as if the interior space was infused by the landscape and, in some vantage points, entirely vanished behind the reflections of the surrounding green setting. The ambiguity between inside and outside is then emerged subtlely and interchangeably.

 

▼建筑立面 The facade

© Beer Singnoi
© Beer Singnoi

▼“棱镜”亭 The’Prism’ pavilion

© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi

 

镜面三棱柱在白天被阳光照射时,会在空间的地板和天花板上产生反射和折射的多重光效果,夜间,地面上的灯光创造生动的灯光效果,将原本平面的白色天花板变成了一个多维光影艺术形式的大画布。

The mirror-finish triangular prisms, when struck by the sunlight during daytime, create multiple light effects of reflection and refraction onto the floor and ceiling of the space. During night time, the dramatic light effects are enlivened by floor-sunken lights, uplifting the status of the otherwise plane white ceiling into a big canvas of multi-dimensional light and shadow art forms.

 

© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi
© Beer Singnoi

 

▼建筑剖面效果 Section Perspective

© FOS (Foundry of Space)

▼建筑采光示意 Diagram

© FOS (Foundry of Space)

▼建筑平面图 Site Plan

© FOS (Foundry of Space)

▼建筑一、二、三、四层平面图 Level 1/2/3/4 Plan

▼建筑屋顶平面图 Roof Plan

© FOS (Foundry of Space)

▼建筑立面图 Elevation

▼建筑剖面图 SectionA/B/Z

▼建筑细节 Detail

© FOS (Foundry of Space)

 

 

 

 

项目名称:巴卡拉住宅
建筑设计:FOS (Foundry of Space)
完成年份:2019年
建筑面积:1500平方米
占地面积:1000平方米
地点:泰国曼谷,Wattana, Sukhumvit Road, Soi Thonglor
首席建筑师:Makakrai Suthadarat
设计团队:Singha Ounsakul, Pattanan Chaiwatmongkhol, Chutikarn Inanan, Piyavud Jongjitaree

结构工程:亚洲房地产顾问有限公司
MEP工程:亚洲房地产顾问有限公司
总承包:亚洲房地产顾问有限公司
客户:Bakara Residence
摄影师:Beer Singnoi

制造商
铝复合板:NANOPLUS
电梯:ARITCO
涂料:TOA
瓷砖:泰国SOUNG

Project Name: BAKARA RESIDENCE
Architects: FOS (Foundry of Space)
Completion Year: 2019
Built Area: 1,500 sqm.
Site Area: 1,000 sqm.
Location: Soi Thonglor, Sukhumvit Road, Wattana, Bangkok, Thailand
Lead Architect: Makakrai Suthadarat
Team: Singha Ounsakul, Pattanan Chaiwatmongkhol, Chutikarn Inanan, Piyavud Jongjitaree

Structural Engineer: Asian Real Estate Consultant Co., Ltd.
MEP Engineer: Asian Real Estate Consultant Co., Ltd.
Main Contractor: Asian Real Estate Consultant Co., Ltd.
Client: Bakara Residence
Photographer: Beer Singnoi

Manufacturers
NANOPLUS: Aluminum Composite Panel
ARITCO: Elevators
TOA: Paints & Coatings
THAI SOUNG: Tiles

 

更多 Read more about: FOS (Foundry of Space)

 


0条评论