本文由 山水比德 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Guangzhou SPI Design Co., LTD for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Guangzhou SPI Design Co., LTD.

 

山水比德:在迅猛的城市化浪潮下,社区校园成为传统住区配套空间,孩子们的精神家园因妥协于社会发展而受到或多或少的侵蚀。我们期待这样一个地方,它守护者孩子们记忆里的温情,并伴随他们感知世界。

Guangzhou SPI Design Co., LTD:In the rapid process of urbanization, we are enjoying the convenience of the city at the cost of the erosion of our spiritual home. Therefore, we are expecting for such a place as it will recover the warmth in children’s memory and accompany them to explore the unknown world.

 

 

花园里的成长乐园 A Wonderland for growth in the garden

翡翠江来幼儿园是合肥旭辉开发的一所幼儿园,位于合肥市肥西县。项目建设初期作为开发商售楼处进行营销销售使用,后期则转为社区幼儿园来进行使用。既是售楼处也是幼儿园。

The Jade Center Kindergarten is developed by CIFI Hefei, which is located in Feixi County of Hefei City. It will first be used as the sales center for the developer and later it will be transformed the kindergarten for the community.Used as both the sales center and the kindergarten.

 

幼儿园整体模型(模型制作单位为上海天华建筑设计有限公司)Overall model of the kindergarten (by Shanghai Tianhua Architectural Design Co., Ltd.)

幼儿园实景鸟瞰 Aerial view of the kindergarten

 

社区幼儿园的进化 Evolution of the kindergarten

幼儿园先期作为售场而存在,使得园区开发能有更多的造价支持和设计空间。在此基础上,我们试图寻找社区幼儿园更多的可能性,期待其高于功能、富於想像。

相较于传统的售场空间,我们更希望通过本案的双重身份来寻找两者之共性,设计中通过将童年天真浪漫之情感与售场的表演性空间相结合,来放大幼儿空间中的场所精神。

Initially built as the sales center, the building is well created by the developer, based on which we try to explore more possibilities from the kindergarten beyond its basic functions.

Different from conventional sales centers, we hope to achieve a balance between the function as the sales center and the kindergarten with the space. Here the romance and innocence of childhood and the expression of the sales center are combined together, highlighting the spirit of place.

 

幼儿园概念Concept of the kindergarten 

 

通过实际网络问卷调查的实际大数据研究,分别以孩子、家长、教职三个群体设置相应的功能模块植入,使空间功能得到进一步完善。

Based on the data from the online survey, demands of children, parents as well as the teaching and administrative staff are taken into consideration, further improving the functions of the space.

 

前端调查Preliminary survey

地块中1/3的室外场地在建筑屋顶,因此景观与建筑需要有更紧密的联系。在通过对建筑布局的分析后,通过交通设计将建筑体块与景观空间能有更紧密的联系性,从而激发景观空间的三维活性。

One third of the outdoor space within the site is on the roof of the building, so the landscape and the building need to be more closely linked. After analyzing layout of the building, the building block and landscape space can be more closely linked via the traffic design, so as to stimulate the three-dimensional activity of the landscape space.

 

与建筑“牵手”中庭设计思考过程”Hand in hand” with architecture,Design process of the atrium space

 

 

 

欢乐的“麻雀” 与 立体的交通空间 Happy “sparrows” and three-dimensional traffic space

主体空间中我们希望能有一颗大树来承载孩子的童年自然感知记忆。孩子们的心灵场所通过现实世界的经验和想象力一起交织而建设,因此充满想象力的空间与非凡的体验更能激发孩子的想象力,立体的交通布置希望孩子能像麻雀一般在大树中享受飞翔的快乐。

In the main space, we hope to have a big tree to carry the children’s natural perception and memory of childhood. Children’s spiritual world is built based on their practical experience and their imagination, so the imaginative space and extraordinary experience can better stimulate children’s imagination. Therefore, we create a three-dimensional traffic and hope that children can enjoy ‘flying in the big tree’ like sparrows.

 

飞廊中设置感应灯,在满足交通需求的同时让空中行走更具乐趣 The flying gallery is equipped with induction lights to meet the traffic demand and make air walking more fun

 

飞廊内部使用规格较大的结构件,以此来保证可以不使用立柱来支撑飞廊,从而使其更具飞翔的效果。玻璃栏杆使用渐变波点饰面,仿佛天空中的云朵对视觉产生若隐若现的效果,给与孩子更多飞翔的勇气。

In the flying Gallery, large-scale structural parts are used to ensure that no column is needed to support the flying Gallery, which contributes to its flying posture. The glass railings are decorated with gradual wave points, looking as if the clouds float in the sky to encourage children to fly up high.

 

飞廊剖面图Section of the flying gallery

 

 

利用装饰圆环与滑梯相互受力来减少稳定滑梯所需要的立柱数量,最终呈现出更具螺旋视感的滑梯空间,与飞廊的交通体系相互搭接配合,形成了独特的视觉感受。

The number of columns required for stabilizing the slide is reduced due to the mutual force between the decorative ring and the slide. Eventually, it creates a spiral slide space which is partly overlapped with the flying Gallery, presenting a unique visual effect.

 

滑梯分析图 Analysis chart of the slide

 

多两分钟的陪伴 Two more minutes for company

过幼儿园入口,孩子即从家庭环境中随之转换为校园环境,空间中更应注重幼儿的心理关怀。内包形式的入口在满足家长接送功能的同时更强调父母能在空间中与孩子有多两分钟的陪伴,在孩子的环境转换中起到过渡作用。

Stepping into the kindergarten, children will transfer from homes to the campus. Therefore, more attention should be paid to children’s psychological demands. The introverted entrance will not only serve as the space for picking up children but also allow parents to have two more minutes with their children. It plays a transitional role in the transformation of environment for children.

 

 

活动场地拐角空间的哈哈镜墙提示孩子自我审视与思考,同时增强跑动趣味性。整体因为镜面的设置而使得空间在视觉上有更广阔的感受,同时孩子们的人数也从视觉上多了一倍,仿佛欢乐也因此多了一倍。

The distorting mirror wall at the corner of the activity space reminds children to self-examine and think, and enhances the fun of running. In addition, the setting of the mirror provides a broader visual experience and doubles the number of children as well as doubles the happiness.

 

 

天空里的逸想The imagination in the sky

屋顶之于孩子是更加肆意的空间,在空中无论是感官还是心灵都会是更加欢脱自在的。在保证班级活动面积的前提下,空中应该有更加富有想象力和荒诞的空间。基于场所特性将屋顶模拟成了不同的地貌特征。

Roof is a free space for children, since in the air both the senses and the mind will be more comfortable. On the premise of ensuring the activity area of the classes, there should be more imaginative and absurd space in the air.Based on the site characteristics, the roof is designed to simulate different landforms.

 

 

倚靠屋顶的大角度斜坡,我们在屋顶上创造了一片彩色的梯田。曲折上飞的道路与彩色的梯田空间形成了具有戏剧性的童话空间。

Taking advantage of the sloping roof, we create a colorful terrace on the roof. The zigzag path and the colorful terrace space form a dramatic fairy tale space.

 

往上飞的梯田 Flying terrace

 

梯田的另一侧,我们顺着建筑缓坡铺满了一片狼尾草,黄色的“麦田”连接着蓝色的天空,仿佛在草坡中跳起来能摸到蓝天。

On the other side of the terrace, we spread a piece of Pennisetum along the gentle slope of the building. Yellow “wheat field” connects with the blue sky, allowing children to “touch the sky” when jumping up.

 

铺满”稻草”的山坡 Slope covered by “straws”

 

 

利用室内阶梯教室的高度差,我们在屋顶获得了足够的覆土空间。空间中得以布置一处空中丛林。待小树开枝发芽之时,期望孩子们能在空中掠过树梢。

Taking advantage of the height difference of the step classroom, we have got enough earth covered space on the roof. A jungle in the air can be arranged in the space. When the young trees are sprouting, we hope the children can touch the branches of the trees in the air.

 

空中的丛林 Sky jungle

空中丛林深化图Drawing of the sky jungle

结语Conclusion

随着时代的进步与飞快发展,孩子们接触到的世界日新月异,远远超越当代人的社会认知。我们企图创造一个充满想象力甚至荒诞的空间,但求孩子们能在未来能够回忆起曾经有这么一个希望和他们一起追逐未来的地方。也许是那一棵树,也许是那一片屋顶,也许是那个曾经化身为麻雀的自己。

With the progress and rapid development of the times, the world children are exposed to is changing with each passing day, far beyond the social cognition of modern people. So we are trying to create a space which is full of imagination and even absurdity, with the hope that children will remember such a place since it encourages them to explore the a better future. In their beautiful memories, the most impressive thing may be the tree, the roof or the sparrow-like themselves.

 

 

项目名称:皖赣旭辉·翡翠江来幼儿园
委托业主:旭辉集团
业主团队:邹翔 丁灿 张政
景观设计:广州山水比德设计股份有限公司
建筑设计:上海天华建筑设计有限公司
景观施工:上海沪虞园林绿化有限公司
景观摄影:南西影像​
项目地点:安徽省合肥市
设计面积:6772.5㎡
设计时间:2019年5月
建成时间:2019年10月

Project: CIFI Jade Center Kindergarten
Developer: CIFI Group
Developer Team: Zou Xiang, Jing Can, Zhang Zheng
Landscape Design: S.P.I Landscape Group
Architectural Design: Shanghai Tianhua Architectural Design Co., Ltd.
Landscape Construction: Shanghai Huyu Landscaping Co., Ltd.
Landscape Photography: Nanxi Photography
Location: Hefei, Anhui
Area: 6,772.5 m2
Time of Design: May, 2019
Time of Completion: October, 2019

 

 

更多 Read more about: 山水比德