本文由 Somdoon Architects 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Somdoon Architects for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Somdoon Architects.

 

Somdoon Architects“Mori Haus”位于曼谷的边缘地带,靠近运河、草原和住区。设计遇到的挑战是:将高密度住宅融入当地社区,并将地块周围的和谐氛围延续下去。

Somdoon Architects: “Mori Haus” is located in the growing fringe of Bangkok near a canal, grassland, and residential area. It is a challenge of fitting high-density dwellings into the local neighborhood and maintaining the peaceful atmosphere of its surrounding.

 

▼内庭鸟瞰 Aerial view of inner space

© W Workspace

 

两栋七层的住宅楼沿场地周边排布,使中央花园的面积最大化。第三栋建筑坐落在两个住宅楼之间的空地上,是一栋单层的配套建筑,这样的布局使其与住宅楼前方的三角形公共绿地相互关联,突出了主入口落客区。配套建筑作为主要的接待大厅,引导居民归家。

The two blocks of seven-story residential buildings are located along the site perimeter to maximize the central garden. While the third building is a one-story facility building and situated in the openspace between the two residential blocks. The arrangement creates a connection with the triangular common green area in front of the development and highlights the drop-off. It functions as the main lobby before letting residents walk through the landscape to each residential block.

 

© W Workspace
© Beersingnoi
© Beersingnoi

 

▼夜景灯光效果 Lighting effects

© W Workspace
© Beersingnoi

 

配套建筑的设计将建筑本身与中心景观融为一体,鼓励居民参与和享受。建筑造型遵循景观的几何结构,其绿色屋顶与住宅楼首层处于同一水平面。大厅两侧有一个开启式推拉窗,用以实现自然的交叉通风,不规则形状的天窗将光线直接引入主厅,渲染良好的户外氛围。建筑尽头的空间是健身房, 落地玻璃幕墙延伸到景观之中。

The design of the facility building is all about blending it with central landscape and encouraging the residents to enjoy. Its shape follows the landscape design geometry, and its green roof is at the same level as the first residential floor. The lobby has an openable sliding window on both sides for natural cross-ventilation, and the irregular shape skylights allows direct light into the main lobby creating an outdoor atmosphere. At the end of the building is the gym space protruding into the landspace with full-height glass walls.

 

▼单层配套建筑内部 Interior of the facility building

© Beersingnoi

▼不规则形状的天窗将光线引入大厅 The irregular shape skylights allows direct light into the main lobby.

© Beersingnoi

▼健身房的落地玻璃提供良好的环境体验 The gym space protruding into the landspace with full-height glass walls.

© W Workspace
© W Workspace

 

所有朝向内庭的单元楼都有一个阳台,可以欣赏中央花园。相比之下,朝外的单元楼阳台则有两种类型:一种是带树的阳台,另一种是带窗的阳台,也可以转换为室内空间使用。立面呈现较为独特的造型,这种凹槽式的立面是考虑到要为树木生长创造适宜的空间。

All the units facing inside have a balcony extended to appreciate the central garden. In contrast, the units facing outside have two types of the façade; balcony with a tree and balcony with windows, which is convertible to interior space. The facades are arranged to create the rhythm of recesses for trees to grow vertically and, at the same time, creating a distinctive pattern.

 

© W Workspace
© Beersingnoi
© Beersingnoi

 

通过对建筑的布局,对中央花园和立面的设计,这个项目不仅为居民营造了绿色的氛围,而且也为邻居们创造了友好的建筑环境。

With the central garden, building arrangement, and façade design, the project archives not only creating a green atmosphere for the residents but also the friendly built-environment to its neighbors.

 

© W Workspace
© Beersingnoi

 

▼总体体块分析及立面设计 Overall massing and facade design

▼总平面图 Layout plans ▼单层建筑平面 1-storey facility building

▼各层平面 Floor plan

▼剖面 Section

▼立面 Elevation

 

 

项目名称:Mori Haus
项目类型/方案:2栋7层公寓,独立单层配套建筑
地点:泰国曼谷Soi Sukhumvit 77
场地面积:7,642㎡
客户:Sansiri
项目日期:
-设计起始日期:2015年6月
-开工时间:2016年4月
-完成时间:2017年11月
项目建设成本:约5.5亿泰铢
项目详细信息:
-总建筑面积:20,317㎡
-A区总建筑面积:9,996.15㎡
-B区总建筑面积:9,905.58㎡
-C区总建筑面积:415.63㎡
-停车位:155个地面停车场
奖项:CREDAWARD(中国房地产设计奖)
2018-2019年DJSER.com荣誉奖
-建筑设计、住宅类项目提名
建筑设计:Somdoon Architects
项目团队:Punpong Wiwatkul, Prinya Narongthanarath, Phiriya Chavanaphan, Attaporn Palawattanakul
室内设计:Somdoom Architects Ltd.
景观设计:Shma Co., Ltd.
结构工程、机电工程:W. AND Associates Designs Co., Ltd.
总承包商:T.T.S. Engineering (2004) Co., Ltd.
预制:C-Post Co., Ltd.
涂料:TOA Thailand PCL
门窗铝材:VSN Interset Co.,Ltd

Project Name: MORI HAUS
Project Type / Program: 2 Blocks of 7-Storey Condominium with a Detached 1-Storey Facility Building
Location: Soi Sukhumvit 77, Bangkok, Thailand
Site Area: 7,642㎡
Client: Sansiri Public Company Limited
Project Dates:
-Design Inception: June 2015
-Start of Construction: April 2016
-Completion: November 2017
Project Construction Cost: Approx. 550 Million Thai Baht
Project Details:
-Gross Floor Area: 20,317㎡
-Gross Floor Area Block A: 9,996.15 ㎡
-Gross Floor Area Block B: 9,905.58 ㎡
-Gross Floor Area Block C: 415.63 ㎡
-Number of Parking : 155 surface parking lots
Awards: CREDAWARD (China Real Estate Design Award)
2018-2019 awarded by DJSER.com
– ShortlistUnder Architectural Design, Residential Project category
Architect: Somdoon Architects
Project Team: Punpong Wiwatkul, Prinya Narongthanarath, Phiriya Chavanaphan, Attaporn Palawattanakul
Interior Architect / Designer: Somdoom Architects Ltd.
Landscape Architect: Shma Co., Ltd.
Structural Engineer and MEP Engineer: W. AND Associates Designs Co., Ltd.
Main Contractor: T.T.S. Engineering (2004) Co., Ltd.
Precast: C-Post Co., Ltd.
Paints: TOA Thailand PCL
Windows & Door Aluminium System: VSN Interset Co.,Ltd

 

更多 Read more about: Somdoon Architects


0 Comments