本文由罗朗景观 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks LAURENT for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by LAURENT.

 

罗朗景观:“江水之东,金陵之左,右间有一小泽”取名为句容,其为金陵的东南门户;同时 “华夏民族之文化,历数千载之演进,造极于赵宋之世”,古代美学由唐朝的大气华美转向宋代的婉约极简,要求绝对的单纯:即圆、方、素、质的纯粹。苏洵文风雄奇劲简、曾巩为文自然淳朴、徽宗笔墨天成妙体众形、汝窑官窑圆润流畅等,无不讲究“极简、朴素”之美学标准。

LAURENT:The origin of the name of Jurong comes from an ancient line,“To the east of Jiangshui, to the left of Jinling, there is a small lake on the right.” Jurong is the southeast portal of the city Jinling. Meanwhile, an old Chinese saying goes, “the culture of the Chinese nation has evolved over thousands of years, coming to a climax in Song Dynasty.” The ancient aesthetics changed from the magnificent gaudiness of the Tang Dynasty to the minimalism of the Song Dynasty, requiring absolute simplicity: namely, circle, square, plain, and quality. Suxun’s writing is masculine and simple. Zenggong’s writing is unsophisticated. Huizong presents a natural writing. The chinaware of Ruyao Kiln and Guanyao Kiln has a fluid and elegant shape. They all pay attention to the aesthetic standards of “minimalism and plan”.

 

 

基地空间呈狭长的形态,界面较长,原始空间单一又有限制,我们尝试通过设计使之完成从空灵的场所到充满生活化场景的变换,从传统意境到与现代生活方式的结合;如何提取传统美学之精华,融入到项目设计中,成为我们设计考虑的重点。

The site is long and narrow and the original space is dull and limited. We try to transform it from an ethereal place to a vivid life scene, a combination of traditional environment and modern lifestyle. The focus of our design considerations is to find a way to extract the essence of traditional aesthetics and integrate it into project design.

 

▼场地分析  Analysis

 

 

▼总平面图  Master Plan

 

 

第一重境——落叶满空山,何处寻芳迹 The first realm

以第一重境定义入口空间,以“寻山”为线索,石为表现特征,强调的是黑石的纯朴与白墙的淡雅之间的对比,以树木与流水的柔和来弱化石的硬朗。

The first realm defines the entrance space, which uses the concept, “seeking the mountain”, as the clue and stone as the performance characteristic. It emphasizes the contrast between the simplicity of the black stone and the elegance of the white wall, and weakens the toughness of the stone with the softness of the trees and the flowing water.

 

▼简练的层次和线条,处处留白的想象空间与建筑的高冷相依相容 With the clear layers and simple lines, the left white space inspires infinite imagination, meanwhile, is compatible with the cold color tone of the high building

 

▼淡雅的入口庭院 The entrance garden ▼庭院夜景 The garden night view

 

▼入口庭院细节 The garden detail

 

第二重境——空山无人,水流花开 The second realm

在前场的营造上,我们设定了一个完全不同的情境:空灵、明净。为了营造空间的意境,我们通过材质肌理的变化、色彩的对比,跳泉与静水的结合,穿过光影,步入观山,水流花开。

For the design of the frontcourt, we set a completely different situation: ethereal and clear. Through the changes of material’s texture, contrast between colors, and the combination of the spring and the still water, we create an artistic space with lights and shadows dancing, artificial mountain standing, flower blossoming and stream flowing.

 

▼光与影、虚与实的互相交织 Light and shadow, virtuality and reality intertwines

 

▼前场静水空间 The front court waterscape

 

▼前场水景细节 The waterscape detail

 

▼夜幕降临的前场空间 The front court space as night falls

 

第三重境——万古长空,一朝风月 The third realm

作为通向样板房的归家路线,我们提出让生活的一切回归最本质的存在,以“光”与“尘”为设计概念,用“朴”“拙”“逸”三种氛围以石造境,丰富归家动线的体验感。

Through the “homecoming” concept of the sample house, we propose to return everything of our life to the most essential existence. We use the concept of “light” and “dust” and tree atmosphere,” guileless”, “humble” and “elegant”, to create a stone environment and to enrich the experience of homecoming.

 

▼质朴的枯山水、穿透月洞门的静谧 Simple Zen garden and the quiet atmosphere through the moon gate

 

 

 

项目名称:阳光城大发·融悦东方
委托业主:阳光城南京区域公司
项目地址:江苏省句容市宁杭北路中兴路交叉口东
建成时间:2018年12月
全区占地面积:84512 m2
示范区景观设计面积:5600m2
景观单位:LAURENT罗朗景观
景观团队:江雨龙、黄远、罗政瑧、薄康成、陶金峰、欧阳红波
项目摄影:徐喆

Project name: YANGO DFL · THE BLISS
Client: YanGo Group
Location: east of intersection of Zhongxing road, North Ninghang road, Jurong city, Jiangsu province, China
Completion date:  December 2018
Site area: 84512 m2
Demonstration area: 5600 m2
Landscape design: LAURENT
Design team: Yulong Jiang, Yuan huang, Zhengzhen Luo, Kangcheng Bo, JinFeng Tao, HongBo OuYang
Photography: Zhe Xu

 

项目中的材料运用 Application of materials in this project

 

更多 Read more about: 罗朗景观

 


0 Comments