本文由 山水比德 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd. for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd. 

 

山水比德:艺术表象之下,是生活的可感知性。构建行为背后,观者找寻意象记忆线索。经主观判断,引发其与空间的情绪,进而刺激–似曾相识之感(Déjà vu)。在苏州街角的友新路999号,我们将古苏州城的印象演化为现代景观装置,把“园中园”放在了开放的城市街区,成为人们可亲近、触摸、联想的艺术表达。

Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd: From art are feelings towards life. In buildings visitors find memories and clues. By subjective judgments the emotions rise from the space, then Déjà vu comes into being. At No. 999 Youxin Road, Suzhou, we turn the image of ancient Suzhou city into modern landscape settings. Put “garden in garden” in an open urban street. Make it an artistic expression for people to touch and think.

 

▼在开放的街角空间中,“姑胥府”成为现代的艺术景观装置 The modern style of classical gardens becomes a form of artistic landscape setting in any open corner

 

现代“盒中山水”景观思考 Modern Idea of “Landscape inside Box”

如何能渗透苏州城往日的灵韵,以重新召回那似曾相似的情感?江南水乡的苏州,国人心目中的现世,但又是只存在于记忆中的桃花源。在姑胥府的景观营造上,因尺度和功能皆有其局限性,如何能在咫尺之地瞭望苏州的烟云神韵,如何重塑这份记忆,就成为这个设计的主要出发点。

我们试图打破直接的模仿,进而以间接跳跃的方式把苏州园林进行分离、抽象和再组合成一个景观装置,让居民能在惊鸿一瞥中体察到苏州的隐喻性印象,保留下这座城市的记忆痕迹。

How to input the traditional style of Suzhou to recreate déjà vu? The southern water city of Suzhou (also called “Gusu” and “Guxu” in ancient China) is an ideal settlement environment in the eyes of Chinese people, and also the Taohuayuan (a paradise hidden from the outside world) only remaining in memory. In the landscape planning of Guxu Mansion, due to its limitations in scale and function, the design primarily started from how to let people experience Suzhou’s charm in such a small place and how to recreate déjà vu.

We tried to abstract Suzhou gardens and reorganize a new landscape in an indirect and unconventional way, instead of directly copying, impressing residents there by the metaphorical image of Suzhou deeply from a glimpse.

 

 

构思 Concept

设计原型的思考建立于这样的两种假设之上:
A、从多层次的结构空间上凝练而来的苏州印象,要比单层次的提取某个元素和符号,具有更大的潜力和机会激发观者的情感记忆。
B、从在多个层次上抽离苏州空间结构的特点,形成具有某种一致性的设计原则,也能在最大程度地刺激观者的似曾相识之感(Déjà vu)。

There are two assumptions for the conception of the prototype:
A. The image of Suzhou refined by multileveled space structure has greater potential and more chances to evoke visitors’ emotions and memories than single-level utilization of some element or symbol.
B. The characteristics of Suzhou’s space structure abstracted from several layers establish the design principle of coherence and arouse visitors’ déjà vu to the greatest extent.

 

▼姑胥府-手绘图 Sketch

在庭、园、宅、桥和城的五重结构中,随机自由与规则秩序、稳定基础与漂浮框架便是本项目的造性骨架,正是在自由与几何间,在绵延与转折间,在软质与坚硬间,在白色与深色间……在山与水间,具有张力性的景观装置,渴望重新唤起苏州城的历史性记忆。

The framework of the design consists of liberty and order, stable foundation and floating frame in such five structures as courtyard, garden, residence, bridge and city. The stretching landscape settings recall the historical memories of Suzhou between liberty and geometry, coherence and transition, soft and rigidity, white and dark color.

 

▼苏州园林骨架 Structures of Suzhou garden

本设计,一方面,将从点到面等六个层次上入手搭建景观的空间骨架,一方面,在从点到线等不同层次上提炼空间的共性,共同形成设计的基础骨架。而基础骨架可以被设定成一种“抽象性张力性骨架”。

In the design, on one hand, a space frame for landscape was built from six levels from points to plane; on the other hand, the university in space developed from different levels from points to lines establish the framework of the design. This framework could be set as an “abstract and stretching framework”.

街角 Corner

繁华的苏州,姑胥府山水空间,在街区等待“姑苏”。古典园林的现代变体,在开放的街角空间中,成为一种艺术景观装置的形式存在。

In bustling Suzhou, Guxu Mansion’s landscape shows Gusu elements at every corner. The modern style of classical gardens becomes a form of artistic landscape setting in any open corner.

 

 

烟云 Mist

自然形态的物化,白,如云如烟。悬浮的盒子是长廊的变体,几何形式感十足,且悬浮于地表之上。

Natural forms are materialized, being white, like clouds and mist.Floating “boxes” are substantially corridors with a sense of geometric form above ground.

 

 

山谷 Valley

三月姑苏氤氲,山、谷云雾缭绕,诗意在发生。不同空间的系统和不同的形式类型的对话中,观者在片刻的凝视中,偶获苏州园林的真谛。

Gusu in March is enshrouded by mist. Clouds and mist rising from mountains and valleys. A poetic life appears. In different space systems and different forms of dialogues, visitors occasionally capture the essence of Suzhou gardens after starring the landscape for a while.

 

▼层层堆叠的山体,轮廓自由,蜿蜒分布于大地上,还与山间水体构成一种空间关联 Mountains in different shape stand on the earth and have a spatial association with the rivers running across

 

意象 Imagery

以“山水骨架”为主体的景观装置,在想象的层面上,能够触发的似曾相识的记忆机制,那这份情感记忆到底到指向的是什么类型的精神意象呢?

烟云锁城!在纡余委曲的地形和水体上,悬浮着直方折褶的盒子,好似在腾发的烟雨中,窥见的姑苏瓦台,这种“合沓臻水陆,骈阗会四方”的都市风景,象征着那个让人迷恋的苏州图景。

With “mountains and rivers” as the framework, the landscape settings, imaginably, could trigger the memory mechanism of déjà vu. What kind of spiritual image will represent those emotions and memories actually?

Enshrouded by mist and clouds. Square “boxes” above uneven terrain and successive water seem to be Gusu gardens amid dense mist. The urban landscape, which was built on the intersection where people come from all over the world, symbolizes the attractive Suzhou scenery.

 

 

 

项目名称:苏州永威友新路999号
委托业主:永威置业(苏州永鸿置业有限公司)

景观设计:广州山水比德设计股份有限公司
方案主创:孙虎、刘宋敏、Tammaboot Ronnarit(泰国)
设计团队:戴孜孜 陈检 吴函 戴聪 王林婧 苏哲 杜博林 咸政

园林施工:河南省嘉郁园林绿化工程有限公司
建筑设计:李玮珉建筑设计咨询(上海)有限公司
室内设计:李玮珉建筑设计咨询(上海)有限公司
项目地点:江苏苏州
设计时间:2019年1月
建成时间:2019年12月
设计面积:8942㎡
摄影师:广州山水比德设计股份有限公司

Project Name: Yongwei No. 999 Youxin Road, Suzhou
Client: Yongwei real estate (Suzhou Yonghong Real Estate Co., Ltd)

Landscape Design Company: Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd.
Chief Designer: Sun Hu, Liu Songmin, Tammaboot Ronnarit(Thailand)
Design Team: Dai Zizi, Chen Jian, Wu Han, Dai Cong, Wang Linjing, Su Zhe, Du Bolin, Xian Zheng

Landscape Construction Company: Henan Jiayu Landscape Engineering Co., Ltd.
Architectural Design Company: Li Weimin architectural design consulting (Shanghai) Co., Ltd.
Interior Design Company:Li Weimin architectural design consulting (Shanghai) Co., Ltd.
Location: Suzhou,Jiangsu
Time of Design: January 2019
Time of Completion: December 2019
Design Area: 8942㎡
Photography: Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd.

 

项目中使用的植物和材料 Application of plants and materials in this project

 

更多 Read more about:  山水比德 Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd.

 


-6

9 Comments