本文由 Serie Architects 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Serie Architects for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Serie Architects.

 

Serie Architects:Serie Architects与Multiply Architects合作完成了新加坡的绿洲露台、新的Punggol社区中心和综合诊所项目。绿洲露台是新加坡住房和发展局开发的新一代社区中心,为其公共住房社区服务。它集公共设施、购物中心、康乐设施和政府综合诊所于一体。

Serie Architects:Serie Architects working in collaboration with Multiply Architects has completed Oasis Terraces, the new Punggol Neighbourhood Centre and Polyclinic in Singapore. Oasis Terraces is a new generation of community centres developed by Singapore’s Housing and Development Board to serve its public housing neighbourhoods. It comprises communal facilities, shopping, amenities and a government polyclinic.

 

© Hufton + Crow

 

Serie Architects的设计利用了一系列朝着水道倾斜的郁郁葱葱的花园露台作为产生公共活动的关键元素之一。这些郁郁葱葱的花园可作为公共空间、儿童游乐场和天然的圆形剧场。

Serie Architects’ design utilises a series of lush garden terraces that slope towards the waterway as one of the key elements to generate communal activities. These lush gardens act as communal spaces, children’s playgrounds and a natural amphitheatre.

 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

 

屋顶上也进行了大量的景观设计,并以城市农业种植床为景观特色。花园在社区中不仅仅起着美学的作用,它还是一个集体园艺项目,把居民聚集在一起,种植、维护和享受花园,有助于增进社区人与人之间的联系。

The roof is also heavily landscaped and features planting beds for urban farming. The gardens play more than just an aesthetic role in the community; they are a collective horticultural project. By bringing residents together to plant, maintain and enjoy them, the gardens help nourish community bonds.

 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

 

俯瞰平台上的公共花园里有室内房间和公共食堂、餐厅、教育中心和综合诊所服务等室外区域。这些空间与露台花园直接相连,餐饮活动可以延伸到这些区域。同样,综合诊所的等候区也可以欣赏到花园露台和水道的景色。

Overlooking the communal gardens on platforms are rooms and outdoor areas for communal dining, restaurants, education centres, and polyclinic services. These spaces are directly connected to the terraced garden, allowing dining activities to spill out into these areas. Likewise, the waiting areas of the polyclinic enjoy views of the garden terraces and waterways.

 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

 

面向水道的大型庇护广场为社区创造了一个充满活力的心脏。该广场位于场地东西走向和南北走向的交叉点,将用于各种公共活动和事件,所有通过现场和邻近绿洲轻轨站的人流交通都在广场达到高潮。建筑物的每一个可见的立面都覆盖着郁郁葱葱的镀层,连同环绕餐厅和综合诊所的阳台空间一起,植物充当了外部和内部空间之间的环境过滤器的角色。该建筑的另一个特点是轻盈感和开放感,日光和微风渗透到建筑中,促进自然通风。

A large sheltered plaza fronting the waterways creates the vibrant heart for the community. This plaza will be used for a wide range of communal activities and events and sits at the crossing point of the east-west and north-south thoroughfares of the site. All circulation through the site and from the adjacent Oasis LRT station culminates at the plaza.
Every visible elevation of the building is covered with lush plating. Together with the veranda spaces that wrap around the restaurants and polyclinic, the plants act as an environmental filter between the exterior and interior spaces. The architecture is also characterised by a sense of lightness and openness allowing daylight and breezes to permeate the building, promoting the use of natural ventilation.

 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

 

Serie Architects的负责人Christopher Lee:“我们的设计灵感来自于70年代和80年代HDB住宅区建筑的立面和走廊上常见的开放式框架。我们将这一先例转化为一个轻盈开放的框架,在景观环境中捕捉并容纳社区所需的各种项目——这是一个展现社区生活的建筑框架。”

Christopher Lee, Principal of Serie Architects: ‘Our design is informed by the open frames commonly found in the facades and corridors of HDB’s housing blocks of the 70s and 80s. We’ve transformed this precedent into a light and open frame that captures and accommodates diverse programmes for the community in a landscape setting — it is an architectural framework for communal life to unfold’.

 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

 

▼首层平面图 Ground floor plan

© Serie Architects

▼二层平面图 First floor plan

© Serie Architects

▼剖面图 Section

© Serie Architects

 

 

 

 

 

地点:新加坡
完成:2018年
用途:商业/医疗
面积:27000平方米
客户:新加坡住宅发展局
建筑设计:Serie Architects
建筑执行:Multiply Architects LLP
土木及结构工程:KTP Consultants Pte. Ltd.
机电工程:Bescon Consulting Engineers Pte.
工料测量:Northcroft Lim Consultants Pte. Ltd.
消防工程:C2D Solutions Pte. Ltd.
立面:Aurecon Singapore Pte. Ltd.
景观设计:WNE Integrated Design Pte Ltd.
ABC: Netatech Pte. Ltd.
绿色建筑标志:Afogreen Build Pte. Ltd.
视听:Alpha Acoustics Engineering Pte. Ltd.
照明:Light Cibles Pte. Ltd.
室内设计:Multiply Interiors Pte. Ltd.
医疗规划:DP Healthcare Pte. Ltd.
项目管理:SIPM Consultants Pte. Ltd.
总承包商:Rich Construction Company Pte. Ltd.
打桩承办商:Keat Seng Piling Pte. Ltd.
仪器承包商:Geo Application Engineers
摄影:Hufton + Crow

Location: Singapore
Year: Completed 2018
Use: Commercial/Medical
Area: 27,000 sqm
Client: Singapore Housing & Development Board
Design Architect: Serie Architects
Executive Architect: Multiply Architects LLP
Civil and Structural Engineering: KTP Consultants Pte. Ltd.
Mechanical and Electrical Engineering: Bescon Consulting Engineers Pte.
Quantity Surveying: Northcroft Lim Consultants Pte. Ltd.
Fire Engineering: C2D Solutions Pte. Ltd.
Façade: Aurecon Singapore Pte. Ltd.
Landscape: WNE Integrated Design Pte. Ltd.
ABC: Netatech Pte. Ltd.
Greenmark: Afogreen Build Pte. Ltd.
Acoustic and Audio Visual: Alpha Acoustics Engineering Pte. Ltd.
Lighting: Light Cibles Pte. Ltd.
Interior Design: Multiply Interiors Pte. Ltd.
Medical Planning: DP Healthcare Pte. Ltd.
Project Management: SIPM Consultants Pte. Ltd.
Main Contractor: Rich Construction Company Pte. Ltd.
Piling Contractor: Keat Seng Piling Pte. Ltd.
Instrumentation Contractor: Geo Application Engineers
Photography: Hufton + Crow

 

更多 Read more about: Serie Architects


0条评论