本文由 山水比德 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Guangzhou S. P. I Design Co.,Ltd. for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Guangzhou S. P. I Design Co.,Ltd. .

 

山水比德:  浩瀚无垠的宇宙下,人类如同沧海一粟。思想将我们与这颗蓝色星球上的其他生灵区分开来,带着对宇宙的憧憬与期待,通过文字、影像、旋律、空间等多种载体用无边的想象力,创造出无限可能的文明。

在重庆这座8D魔幻的城市,我们从《时间简史》中汲取灵感,探索时间与空间的秘密,用超越现实的景观手法,营造出具有思想性与启发性的空间——重庆领地·观云府,带领你跨越时空与维度,开启一条与宇宙的宏大、浩瀚、神秘所相遇的通道。与我们,共同感知宇宙、感知时间,感知爱与生命,感知第一万种未来生活方式。

Guangzhou S. P. I Design Co.,Ltd:  In the vast universe, human is a drop in the ocean.Thought distinguishes us from other creatures on this blue planet.With longing and expectation for the unknown universe, our imagination runs wild, creating a splendid civilization in the form of text, image, melody, space, etc.

In the magic 8-dimensional city of Chongqing, we draw inspiration from ‘A Brief History of Time’, explore the secrets of time and space, and employ futuristic landscape techniques to create an ideological and inspiring space in LEADING · Cloud Mansion. Here we will lead you into a journey of time and space and encounter the vast and mysterious universe. Together with us to experience the universe, time, love and life as well as the 10,000th future lifestyle.

 

© 南西空间影像
© 南西空间影像
© 南西空间影像

 

超现实入口 Are you ready for the future?

摒弃了常规的规整形式,超现实的入口一下便将人从地球拉向了外太空。由外壳、内饰、外边、岗亭、雕塑组成,入口门楼将功能与形式完美的融为一体,采用高反射率的不锈钢材质,仿生的外观造型如同某种未知生物,营造出科幻未来感。这种强烈的视觉效果,加持着整体沉浸式氛围,为引导进入超时空隧道的体验,埋下激动难耐的情绪伏笔。光影流动之间,感受着不断酝酿中的宇宙能量,唤醒人类感知力的同时触发对生命的思索,不由得满怀着期待,奔向前方未知的星域。

Designed in a unique style, the futuristic entrance transfers people from the earth into the outer space upon entering. Composed of shell, interior, exterior, sentry box and sculpture, the entrance is a perfect combination of function and form. In addition to its highly reflective stainless steel skin, the bionic structure looks like some unknown creature, creating a futuristic atmosphere. This strong visual effect prepares the ground for the subsequent time and space experiences. The energy of the universe builds up among lights and shadows, awakening cognition, sparking thought about life and leading people to the unknown interstellar space ahead.

 

© 南西空间影像
© 山水比德

▼效果图renders

© 山水比德

▼门楼线稿 & 分解图 Gatehouse drawing & breakdown

© 山水比德

 

在空间折叠与压缩中,探索未知 Exploring the unknown in the folded and compact space.

进入内场,逐步解锁我们用景观语汇缔造出的宏大宇宙感。一条螺旋景观楼梯,围绕着抽象如星云般的雕塑逐步下沉,我们借此营造出更为丰富的空间体验,与重庆的多变地形相呼应,形成突破次元感又具有时尚未来感的社区景观。沿着螺旋楼梯而下,从多维度的跳跃感逐渐过渡至沉静的下沉广场。设置于水底的迷你星光灯,在智能数控系统的操作下,迷离的亮启节奏更能让人联想到夜晚的繁星闪烁。身处于此,无论天气晴朗与否,配合着烟雾缭绕,存在于水底的这片不灭星空,都能带你体验犹如星际穿梭的梦幻迷离。

When you walk into the space, the universe created by landscape languages is unfolded on the front.A spiral staircase goes down around the nebula sculpture, creating rich space experiences which echo the varying terrain of Chongqing and contribute to a modern and futuristic community.Down to the sunken square along the staircase, the first coming into sight is the mini star lights at the bottom of the pool, which are controlled by intelligent CNC system to remind people of the starry sky.Whether it is sunny or not, in the mist and spray, the “starry sky” will allow you to have an experience of the fantastic interstellar cross.

 

▼效果图renders

© 山水比德
© 南西空间影像
© 南西空间影像

▼效果图renders

© 山水比德
© 山水比德

▼旋转楼梯线稿 staircase drawing

© 山水比德
© 山水比德

 

等待登上的飞行器,即将启航 The aircraft will begin soon.

身处谷底,拨开层层迷雾,沿着蜿蜒流畅的小径向前行走,在瀑布旁发现一艘不明族群遗落在星球中的飞行器,似乎等待着你一同登上,去探索更广阔的未知空间。我们在场地中的景观会客厅设置如同即将启航的星际飞船,将整体造型与功能相结合,经过多次参数化建模推敲关系,优化整体形态,让人可于此驻足停留,交流休憩,畅然探讨对于时间及空间的所有想象。又或许,独自矗立于此时,发掘深藏于内心那片如宇宙般漫无天际的空间。

In the misty “valley”, walking along the zigzag path, you will find an aircraft left by an unknown tribe beside the waterfall. It is waiting for you to board and explore the unknown space.The landscape hall is made in the form of an aircraft, providing an ideal space for people to have a rest and spark a discussion about time and space.Or you can just stay here alone and have an exploration of your own inner world.

 

▼效果图renders

© 山水比德

▼飞船线稿 starship drawing

© 山水比德
© 南西空间影像
© 南西空间影像
© 南西空间影像
© 南西空间影像

▼效果图renders

© 山水比德
© 山水比德
© 南西空间影像

 

未来的生活,将会是?How life will be in the future?

“我们都是阴沟里的虫子,但总有人仰望星空。”对宇宙的研究愈加深入,我们对地球,对生命,对人类自身的感激之情也愈加深厚,渺小的我们,除了敬畏自然、敬畏地球,敬畏脚下的这片土地,别无选择。无论哪一种艺术载体,将我们的想象力透过宏大的宇宙设定所放大,终究归于人类本身的思考,去正视我们人性中的虚荣、贪婪、丑恶。要懂得适可而止,懂得节制节约,从而在这颗美丽的蓝色星球上,长久地生存发展下去。

‘We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.’ The further we study about the universe, the more thankful we are to the earth, to lives and to all our human beings. As a tiny part of the universe, we have no choice but to respect nature, the earth and the land where we stand.In the vast universe, any form of art can inspire our imagination, make us reflect on ourselves and face the vanity, greed and ugliness in human nature. Only when we learn to be moderate and thrifty, we can continue to live on this beautiful blue planet.

 

© 南西空间影像

▼效果图renders

© 山水比德

 

对于未来社区的形态研究,重庆领地·观云府是一次市面上从未有过的大胆尝试。在时间与空间的探讨议题中,我们描绘出未来人居的“理想花园”,开启一场虚拟在璀璨星空中的探索之旅,在具有生命启发意义的园林景观中,埋下名为“探索”的种子。我们更是相信,在未来,没有什么能够限制人类——这个伟大族群的想象力与探索力。

The landscape design of Leading · Cloud Mansion, Chongqing is a bold and successful attempt on the ideas of future community. With the theme of Interstellar Cross, we create an ‘ideal garden’ for future life and start a journey of discovery. The inspiring landscape will plant the seeds of ‘exploration’ in the visitors’ mind.And we believe that, in the future, nothing can limit the imagination and exploration of us human beings.

 

© 南西空间影像
© 南西空间影像

 

项目名称:  重庆领地·观云府
委托业主:  重庆市泛太房地产开发有限公司

设计团队:
方案:  伍蕴华、孙红时、胡乔嘉、高宇嘉、刘露
园建施工图:  古惠玲、王家明、艾泽鑫、裴贤福、陈俊河、陈瑞文
植物:  吴洁莲
水电:  梁成通、谢兆聪

业主团队:  张迳森、夏伯炜、漆艳茹、郭洪、曾祥强、彭骥、樊燕春
景观设计:  广州山水比德设计股份有限公司
项目地点:  重庆
设计面积:  6000㎡
设计时间:  2019年5月
建成时间:  2019年12月
摄影:  南西建筑空间影像

Project:  LEADING · Cloud Mansion, Chongqing
Developer:  Chongqing FANTAI Real Estate Development Co.,Ltd.

Design Team:
Conceptual Design:  Wu Yunhua, Sun Hongshi, Hu Qiaojia, Gao Yujia, Liu Lu
Construction Drawing:  Gu Huiling, Wang Jiaming, Ai Zexin, Pei Xianfu, Chen Junhe, Chen Ruiwen
Plant Design:  Wu Jielian
Water and Electricity Design:  Liang Chengtong, Xie Zhaocong

Developer Team:  Zhang Jingsen, Xia Bowei, Qi Yanru, Guo Hong, Zeng Xiangqiang, Peng Ji, Fan Yanchun
Landscape Design:  Guangzhou S. P. I Design Co.,Ltd.
Location:  Chongqing
Design Area:  6,000 ㎡
Time of Design:  May, 2019
Time of Completion:  December, 2019
Photography:  Nancy Studio

更多read more about:  山水比德 Guangzhou S. P. I Design Co.,Ltd.


2 Comments