本文由 4of7 Architecture 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks 4of7 Architecture for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by 4of7 Architecture.

 

4of7 Architecture小广场的建立是为了纪念20世纪初塞尔维亚社会主义运动的重要人物——迪米特里耶·图科维奇(Dimitrije Tucovic),它已成为贝尔格莱德市的一个新公共空间。广场是人行道的延伸部分,是一个能够举办诸如花市、图书跳蚤市场或摆放街头小吃摊的公共活动空间。

4of7 ArchitectureThe plateau is established to house a monument to Dimitrije Tucovic, an important figure in the Serbian socialist movement at the turn of the twentieth century, and to become a new public space in the city of Belgrade. It is designed as a sidewalk extension and a space capable to host events such as flower market, second-hand books sails or accommodate street food stands.

 

©Ana Kostic
©Ana Kostic

 

小广场位于国家银行大楼和斯拉维亚广场繁忙的交通环岛之间,这种对人行交通来说不可渗透的“硬边”使得这块交叉口场地非常显眼,但又与城市隔离开来。而新交通规划的实施又进一步强化了这一点,该计划旨在通过重新划定人行横道,从而使行人的行走路径正好与场地相切,来帮助缓解交通拥堵。无论是场地环境还是交通状况,该基地都成为了一个坐落在市中心繁忙交通线上的岛屿。

The plateau sits between the National Bank of Serbia building and a busy traffic roundabout at Slavija Square in Belgrade. Such ‘hard edges’, impermeable to pedestrian traffic, make this site highly visible but isolated segment of the urban fabric. This is further reinforced with implementation of the new traffic plan, meant to help traffic congestion by repositioning pedestrian crossings away from the existing roundabout and thus making all pedestrian movement only tangential to the site. As a result, of both the built context and traffic regime, the site has become an island sitting on one of the busiest traffic routes in the inner city. 

 

©Ana Kostic
©Ana Kostic

 

在项目实现之前,该地段被一个临时停车场和空棚子所占据。这个地区被隔离了几十年,只有临时搭建的快餐店从围栏里探出头来为通勤者服务。干预方案的重点是创造一个无障碍的、开放的空间,邀请公众参与进来。设计的目标是为场地内不确定的用途找到一个空间解决方案:假设在附近公共场所发生的事件有可能会蔓延到这个空间。所以设计是基于这样一个前提:可以将花市、图书跳蚤市场或街边小吃摊引入到空间之中。

Prior to the realization of the project, a makeshift car park and empty sheds occupied the lot. The area was fenced off for decades and only improvised fast food stands were popping up through the fence to serve commuters. The architectural intervention focused on creating an accessible place, open and inviting to public. We aimed to find a spatial solution for indeterminate scenarios of use, presuming that events currently unfolding in nearby public spaces could spill over to this one. The design is driven by the premise that flower market, second hand books stalls or street food stands could be introduced here.

 

©Ana Kostic

 

项目的设计意图是创造一个新的地形和一个向内的开放空间。在类似圆形剧场的环境中,纪念碑位于中心位置和较低的基准面上,因此在小广场上的行走路径可以为观赏纪念碑提供不同的视角。新的地形由一系列倾斜度不同的平台组成,坡度在2 %到8 %之间的区域布置了主要的交通流线,而平坦的区域则布置了休憩座椅。平坦面和坡面之间的竖板用于引导活动路径和提供可坐场地。

The design intent was to create a new topography and an inward-oriented open space. In an amphitheater-like setting, the monument is positioned at the central and lower datum of the new terrain, so that movement across the plateau provides different views of it. The new topography consists of a series of platforms with differing inclinations of the floor surface. Zones with a slope, ranging from 2 to 8% inclination, define circulation routes while flat patches land themselves to seating areas. Risers, occurring between flat and sloping facets of the surface are used to direct movement and to create seating places. 

 

▼DT小广场夜景  Night view

©Ana Kostic

 

现场浇注的聚合物混凝土是饰面层材料,具有对冻融循环长期的耐久性和低透水性,同时座椅休憩区用木材覆盖,除了地面处理之外,设计还包括种植大约30棵树和放置20根灯柱。

In situ cast polymer concrete is the material chosen for the finishing layer, for its long-term durability with respect to freeze and thaw cycles and low permeability to water, while seating areas are clad in timber. In addition to floor surface treatment, the design includes planting of approximately 30 trees, and positioning of 20 lampposts.

 

©Ana Kostic

▼模型  Model

 

▼场地平面  Site Plan

 

▼总平面  Master Plan

 

▼效果图  Perspective

 

▼剖面图  Section

 

▼立面图  Elevation 

 

 

项目名称: DT 小广场
概念设计: 4of7
开发设计: CIP交通研究所
完成年份: 2018年
建筑面积: 2950平方米
项目地点: 塞尔维亚 贝尔格莱德
摄影师: Ana Kostic
概念设计师: Djordje Stojanovic 和 Milan Katic (4of7 )
开发设计师: Jelena Milosevic ( CIP交通研究所 )
模型和视觉: Saran Antov, Jelena Markovic, Tamara Nesic, Milica Dukic

Project Name: DT Plateau
Concept Design: 4of7
Developed Design: Institute of Transportation CIP
Completion Year: 2018
Built Area: 2950m2
Project Location: Belgrade, Serbia
Photographer: Ana Kostic
Concept Design: Djordje Stojanovic and Milan Katic (4of7)
Developed Design: Jelena Milosevic (Institute of Transportation CIP)
Models and visuals: Saran Antov, Jelena Markovic, Tamara Nesic and Milica Dukic

Plese note that project followed Superseded Concept Design by Djordje Stojanovic, Milutin Cerovic (4of7), Grozdana Sisovic and Dejan Milanovic (re:a.c.t), and Competition Entry by Djordje Stojanovic, Milutin Cerovic, Andjela Karabasevic, Milica Tasic, Bogdan Obradovic (4of7).

 

更多 Read more about:4of7 Architecture

 

 


0条评论