本文由 HEA 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks HEA for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by HEA.

 

HEA:Mangpo Geulbitnuri Park是一座位于韩国首尔市郊水原市Mangpo最近建成住宅区的生态社区公园。2017年,HEA接受了水原市委托,在当地打造一个可以成为邻近城市地区游客的新目的地的大型社区公园。

HEA:Mangpo Geulbitnuri Park is an ecological community park located in Mangpo’s recently-built residential district in Suwon on the outskirts of Seoul, South Korea. HEA was commissioned by Suwon City in 2017 to design a major neighborhood park that can become a new destination for visitors from adjacent urban regions.

 

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

 

项目场地给人的第一印象就是广阔和开放,这些的品质特性也为增强生物多样性提供了机会,而且场地现有的乡野特征将与正在建设的住宅街区很好地融合在一起,鼓励社区与自然的接触。正是这种源自最初的第一印象影响了HEA的设计方法,其方案不仅保护了现有的自然元素,后期还可以灵活的使用。

The first impression of the site was vast & open, this ‘vast’ & ‘open’ quality offered opportunities to enhance biodiversity and encourage community engagement with nature due to the existing rural characteristics of the site which would integrate well with the residential blocks under construction. This initial first impressions influenced HEA’s approach to design a scheme which is not only sensitive to the existing natural element but accommodates for flexible use.

 

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

 

▼场地的乡野特征为增强生物多样性提供了机会 The ‘vast’ & ‘open’ quality offered opportunities to enhance biodiversity.

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

▼看得见的可持续未来​ A sustainable future.

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

▼自然生长的野趣草坪 The Wild lawn.

 

Mangpo公园不仅是生态公园,同时也是一个文化公园,因为它已与图书馆融为一体。图书馆现有的教育和文化项目延伸到更广阔的公园内,影响了公园新的主要空间,如:大草坪、户外阅览室、森林游乐场和花园。这些新空间模糊了图书馆和公园的物理内/外边界,形成了统一的空间体验。而且为了实现更加连贯的体验,场地内使用的材料和新设计的公园家具都与图书馆的形式和材料相协调呼应。

Mangpo Park is not only an ecological, but a cultural park due to its integration with the library. The extension of the existing educational and cultural programs of the library to the wider park influenced the inception new key spaces within the park such as: Grand lawn, Outdoor reading room, Forest playground; and Gardens. These new spaces provide a perception of a unified spatial experience which blurs the physical internal/external boundaries of the library and the park. In order to achieve a cohesive experience, the materials used within the venues and newly designed park furniture reflect the form and material of the library.

 

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

▼公园内的新空间模糊了图书馆和公园的物理内/外边界,形成了统一的空间体验​ These new spaces provide a perception of a unified spatial experience which blurs the physical internal/external boundaries of the library and the park.

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

▼场地内使用的材料和新设计的公园家具都与图书馆的形式和材料相协调,实现了更加连贯的体验 In order to achieve a cohesive experience, the materials used within the venues and newly designed park furniture reflect the form and material of the library.

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

 

该公园作为一种可持续的城市生态,保留了公园中心区域的草地和地形等现有的自然元素,周边区域则加入其它城市功能,用来支持周围的学校和住宅单元。公园的设计和功能随着周边城市环境不断变化,呈现出不同程度的线条,创造了一系列独特的景观。

Mangpo Park is a sustainable urban ecological park as it preserves existing natural elements such as meadows and landforms in the central regions of the park, where as the perimeter areas of the park function as an urban park to support surrounding schools and residential units. The park’s design and function changes constantly in relation to its urban surroundings by varying degrees of linearity and provide a sequence of unique landscape.

 

© Chungoh Yoo

▼公园周边区域的功能性空间​ The perimeter areas of the park function.

© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo
© Chungoh Yoo

 

▼设计过程 Diagram

© HEA

▼总平面 Master Plan

© HEA

▼效果图 Perspective

© HEA

▼模型图 Model

© HEA

 

 

 

景观设计:HEA
公司网址:www.h-e-a.co.kr
建筑设计:JOHO Architecture
项目地点:韩国水原市永通谷
设计:2018年
建成:2020年
照片:Chungoh Yoo

Landscape Architecture: HEA
Website: www.h-e-a.co.kr
Architects: JOHO Architecture
Project location: Mangpo-dong, Yeongtong-gu, Suwon-si, Korea
Design year: 2018
Year Built: 2020
Photo credits: Chungoh Yoo

 

更多 Read more about: HEA

 


-1

2 Comments