本文由 山水比德 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Guangzhou SPI Design Co., LTD for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Guangzhou SPI Design Co., LTD.

 

山水比德:项目位于四川省宜宾市,基地所在地面积较小且临近城市主干道,周边喧哗,无自然景观可借,故项目通过“围景、造景、享景”三个设计手法营造景观。
我们需要聆听生活的声音,构筑生活的世界,营造场所的精神。

Guangzhou SPI Design Co., LTD:Located in Yibin City of Sichuan Province, the small site is nearby the urban road, noisy and without natural landscape. Accordingly, the designer has to create pleasant landscapes within the enclosed site. We need to listen to life, create our living environment and shape the spirit of the place.

 

项目入口界面 Entrance Interface  

 

项目入口是车水马龙的主干道,长而高的入口大门,拥有震撼力和昭示感的形象界面。延续城市界面,整体调性典雅,具有东方韵味,入口景墙配合通透玻璃,内部种植竹林,清风吹过,玻璃内摇曳的青影更富诗意。外部景墙局部穿插以竹子演化而成的格栅,虚实变化,使园景若隐若现。

Nearby the busy urban road, a high entrance gate stands majestically to distinguish the project as a high-end residential development. The entrance area is designed in elegant oriental style to keep in harmony with the surroundings. Through the glass windows in the landscape wall, we can see the bamboos swaying in the wind. The exterior wall is partly built with the bamboo-shaped grilles, allowing passers-by to have a view of the beautiful views inside.

 

 

墙,是空间转换的媒介,在隔绝喧嚣的同时,让人从纷繁的城市系统中抽离,进入[公元九里]的多维艺术空间中,让匆忙的脚步得以舒缓,让心变的简单。中庭通过大面积的镜面水的设计,映射建筑与天际,镜面的效果使场景产生视觉上的错觉,使小场地仿佛变得广阔无边。

Wall is the partition between spaces, which will shelter people from the noisy world. In the art space of the Park City, you can slow down and return to inner peace. The large-area mirror water in the courtyard reflects the buildings and the skyline, and extends the space visually.

 

 

城市海洋里,我们也是孤独的鲸,以独有的频率发出自己的声音,因为世界的大,声音变得渺小无比,但是,我们仍在不断地发出自己的声音,就像是沉浸在梦里,依然努力地寻找未知的故事。

在大海中,天是蓝的,海也是蓝的。宁静、纯粹而简单。我们的生活中有太多的符号,精神减负,令心灵自由。营造美学生活,每个人都拥有一双欣赏美的眼睛。

In the ocean of the city, we are all lonely whales owning our unique frequency. Though the sound is faint against the big world, we continue to make our sound with the hope to encounter own story.

In this world, the sky is blue and so is the ocean. Everything is peaceful, pure and simple. Here we can forget the hustle and bustle of city life and find the freedom of mind. It allows everyone to explore the beauty of life with their own eyes.

 

 

生活在宜宾,有长江的印记,也有山林竹海的自然灵性,“酒乡”的名号更让人沉醉唐宋风骚的诗意,对于美的追求,便是自然而然。少即是多,少即是美,极简之中看似寂寞,却是传达极简、雅致、气质的精神意境。

在场地中,设计团队营造着一个如生活美术展馆般的场地,以此作为文化、艺术、精神的载体,将绿意与生活巧妙引入,展示一处可呼吸的花园空间。传达生态城市的姿态,流露亲近生活又高于生活的理想气质,还原简洁、舒适的理想人居。

Yibin is a city with the memories of the Yangtze River and the natural beauty of mountains and bamboos. Moreover, the name “hometown of wine” will remind people of the romantic ancient times. Less is more, and less is beauty. Simplicity does not mean loneliness but grace and elegance.

Within the site, the design team has created an art gallery for life, which serves as the carrier of culture, art and spirit. Green landscapes and living scenes are introduced to create a refreshing garden space, allowing people to lead a simple, ecological and comfortable life.

 

 

这里的每棵树都各有气质,如同进入场地的人身体的延伸。

在空间里,我们的注意力将被富有姿态美的植物吸引,每一棵树都有故事,而每个人也将在树的枝蔓中读到自己的故事。人因为别人听不懂自己的故事而感到孤独,而自己读懂自己的故事,是不是一种精神的富足呢?

Every tree features its unique style, standing elegantly to welcome every visitor.

Entering the space, we can’t help being attracted by the beautifully gestured plants. Every tree has its story and every one can read his own story between branches. We may feel lonely if no one can understand us, while we will feel content if we can understand ourselves.

 

 

在城市的林荫下,人们相聚享景交谈,有风的味道。

连接生活与自然,
给人应有的邻里互动空间。
场地营造轻松的生活氛围,人行走在[公园九里],如同在美术馆之中,人可以静下心来,或是独处、或是三五知己交谈、或是斜阳里的下午茶时光。

Under the shades of trees, people can communicate with each other freely while enjoying the beautiful views as well as the cool wind.

Link life to nature,And provide communicating space for people.The design team creates a relaxing atmosphere where people can slow down, staying alone, chatting with friends or drinking tea in the afternoon sun.

 

 

走入后场,自然而温馨的空间,渗过格栅,穿过树叶的阳光,撒在地上,墙上,一切光影的变化便是时间流逝的体现,引人深思。

n the backyard, the warmth of the space penetrates outwards through the grille; the sun shines through the leaves and shed light on the ground. Changes of light and shadows record the passing of time, arousing thought about life.

 

 

结语 Conlusion 

一个如美术展馆般的场地,以此作为文化、艺术、精神的载体,旨在希望人们不要忘记看似平凡的生活永远充满着诗意。

Designed like an art gallery, the space serves as the carrier of culture, art and spirit, which will remind people of the romance in everyday life.

 

 

项目名称:华润置地公园九里
委托业主:华润置地
景观设计:广州山水比德设计股份有限公司
建筑设计:成都基准方中建筑设计有限公司
施工单位:成都优高雅建筑装饰有限公司
项目地点:四川省宜宾市
项目风格:现代
设计面积:约5000㎡
设计时间:2019年3月
建成时间:2019年9月
项目摄影:夏峥

Project name: CR Land Park City, Yibin
Entrusted owner: CR land
Landscape design: Guangzhou SPI Design Co., LTD
Architectural design: chengdu base fang zhong architectural design co., LTD
Construction unit: chengdu yougao building decoration co., LTD
Location: yibin , sichuan,China
Project style: modern
Design area: 5000㎡
Design date: March 2019
Completion date: September 2019
Project photography: xia zheng

 

项目中的材料运用 Application of materials in this project

 

 

更多 Read more about: 山水比德


0 Comments