本文由 方像景观 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Fangxiang landscape design for authorizing the publication of the project on mooool. Text description provided by Fangxiang landscape design.

 

方像景观:  青岛作为一座美丽的海滨城市、中国近代电影的发源地之一,有着“影视之都”的梦想,这个梦想,正在从青岛西海岸新区 “东方影都”逐步变为现实。影都壹號项目位于“东方影都”重点位置,项目名称也由此而来。从青岛流亭机场到影都壹號项目沿途窗外可以深切感受到青岛宜居的山海城市空间氛围。

Fangxiang landscape design:  Qingdao, as a beautiful coastal city and one of the birthplaces of modern Chinese movies, has the dream of “the capital of film and television”. This dream is gradually becoming a reality from the “Eastern Film Capital” in the new district of the West Coast of Qingdao. Project Yingdu No.1 is located in the key position of “Eastern Movie Capital”, which is the inspiration of the project name. From Qingdao Liuting Airport to Yingdu No.1 Project, people can deeply feel the atmosphere of Qingdao’s livable mountain and sea urban space.

 

▼建成实景:条形涌泉水景reality:Three parallel spring water

▼建成实景:艺术堆坡地形建成实景:艺术堆坡地形reality:Art heap slope topography

 

场地给人的第一印象并不理想,看似是一个传统的市政公园。项目位于公园中间位置,改造红线面积约为7000平米。作为改造项目,我们很遗憾红线内没有可以直接利用的景观元素(水景、构筑物、材料、大树等)。所以项目设计其实是在做现状与改造之间的平衡,整体设计过程更像是一个精密的外科手术,需要严谨细微的设计来缝合。

The first impression of the site is not ideal, which looks like a traditional municipal park. The project is located in the middle of the park and the site property is about 7000 square meters. As a renovation project, it is unfortunate that there are no directly usable landscape elements (waterscapes, structures, materials, big trees, etc.) on-site. Therefore, the project design is a balance between the site inventory and transformation. The overall design process is more like a precise surgical operation, which requires a rigorous and detailed design to sew.

 

▼场地原始现状:尺度单一,缺乏体验感original site:Single scale, lack of experience

 

基于对现状的充分理解与分析,方案设计依次通过“影门”、“曲径”、“听泉”、“松池”等景观主题来实现项目改造前后空间品质的戏剧性转换。呈现具有电影画面美学品质的景观氛围。

Based on a full understanding and analysis of the current condition, the design successively adopted the landscape themes such as “Shadow Gate”, “Curved Path”, “Dynamic Stream”, and “Pine Pond” to achieve a dramatic before-and-after transformation of spatial quality. The goal is to present a landscape atmosphere with the aesthetic quality of a movie picture.

 

▼建成实景:绿荫掩映中的样板房入口reality: The entrance of the model house in the shade

 

影门 Shadow Gate

原公园主入口整体界面较为杂乱,需要整体进行重新梳理。我们精心设计了主入口等高线,自然衔接了相邻地块的地形。通过整合乔木植栽与地形,重塑150米长的自然景观界面。

The main entrance space of the old park is relatively messy, which requires a systematic reorganization. We have carefully designed the topography of the main entrance, which naturally connects the adjacent terrain. By integrating tree planting and topography, the 150-meter-long natural landscape space is reshaped.

 

▼地形改造研究Study on the topographical reconstruction

▼两片3m弧形墙体引导人流进入示范区Two 3m curved walls guide people into the demonstration area

 

两片高度为3米的线性景墙在地形与树林之中生长出来,光影婆娑的林中影门自然的将人流由市政公园空间过渡到现代住宅展示区空间。

Two linear landscape walls with a height of 3 meters stand out of the terrain and the woods. The light and shadow of the forest gate naturally transit the flow of people from the municipal park space to the modern residential display area space.

 

▼影门设计效果图render of shadow gate

▼两片3m弧形墙体引导人流进入示范区Two 3m curved walls guide people into the demonstration area

 

曲径Curved Path

现状木栈道和干枯小溪连接主入口与重点景观(假山)。曲径设计在原动线框架下进行创新设计,以波动水纹为意象,将道路铺装、地形草阶、植物种植有机的融合为一体,自然的融合了红线内外的空间边界。

The current wooden boardwalk and dry creek connect the main entrance to the key landscape (rockery). The curbed path is innovatively designed under the original circulation framework. Inspired by the wave pattern, the pavement, grass steps, and planting are organically integrated, naturally involving the spatial boundaries inside and outside the property.

 

▼线性铺装与地形草阶、丛生树林有机的融为一体The combination of linear pavement, grass terrace and tufted forest

▼线性铺装局部Partial linear pavement

 

曲径铺装线形细腻的宽窄变化,为行人提供了多种有趣的步行空间体验。

The width change of the winding path paving provides pedestrians with a variety of interesting walking experiences.

 

▼通过线性的变化、地形的围合、绿植的穿插,营造了70m的丰富步行体验Through the linear change, the surrounding terrain and the interpenetration of green plants, the 70m rich walking experience is created.

▼褶皱地形与步径线性相呼应The folded topography responds to the linear path

▼丛生树林下线性步道直达样板入口The linear footpath under the tufts of trees leads to the model entrance

 

听泉Dynamic Stream

三条平行穿插于灌木中的长条形涌泉水景作为曲径的延伸,非常有效的建立景观与人的视觉与听觉感官联系。

Three parallel spring water features among the shrubs act as an extension of the winding path, which is very effective in establishing a visual and auditory sensory connection between the landscape and people.

 

▼三条平行涌泉水景Three parallel spring water

▼条形水景设计研究study on parallel spring water

▼烘托样板房入口静谧的氛围creating the quiet atmosphere at the entrance of the model room

 

水景设计长宽比为1:9,溢水缝隙宽度为30mm,简约的设计和精致的细节使得水景在四季都会呈现良好的景观效果。

The waterscape design has an aspect ratio of 1:9 and an overflow gap width of 30mm. The simple design and exquisite details make the waterscape present a good landscape effect in all seasons.

 

▼远观水池涌泉Distant view of the pool springs

▼条形水景掩映于绿丛之内A strip of water is shaded by green bushes

 

松池Pine Pond

曲径尽端是现状焦点景观假山,其体量巨大,效果生硬,不符合项目品质及功能等诉求。我们通过场地整体竖向设计来实现地形对假山的自然覆盖,简单有效的将假山进行“拆除”。

The end of the winding path is the focal point rockery of the site inventory. It has a massive volume but a rigid effect, which does not meet the requirements of the project quality and function. Through the overall vertical design of the site, we took advantage of the topography to simply and effectively “demolish” the rockery.

 

▼改造后的松池,松林掩映 renovated pine pond

▼水雾中的松林倒影Reflections of pine forests in water mist

▼水雾中的松林倒影Reflections of pine forests in water mist

 

我们把现状“资源”(假山、绿化、旱溪)转换为自然山水的景观元素。连绵起伏的山、曲折有致的水、遒劲飘逸的松,营造了一幅当代自然松池画卷。

The design transforms the current “resources” (rockery, greenery, dry creek) into natural landscape elements. The rolling hills, the tortuous water, and the energetic pine create a contemporary picture of a natural pine pond.

 

▼松池鸟瞰图aerial view of pine pond

▼当代的自然松池画卷Contemporary painting of a natural pine pond

 

影都壹號展示区改造设计基于对场地的全面细微的分析与回应,使场地焕发出了新的生命力。场地的更新设计过程,同时也是对住宅展示区景观“自然、宜居”思考过程的呈现。

The renovation design of the Yingdu No.1 exhibition area is based on a comprehensive and detailed analysis and responses to the site, giving the site a new vitality. The renewal design process of the site is also a reflection of the “natural and livable” thinking process of the residential display area landscape.

 

 

 

 

项目名称:  融创(青岛)影都壹號示范区改造设计
完成年份:  2020年3月
项目面积:  7000平方米
项目地点:  山东·青岛市

设计公司名称:  上海方像景观设计有限公司
联系邮箱:   ljw@fx-natural.com
客户:  融创中国青岛公司
甲方管理人员:潘晓峰、陈晓峰、迟大亮、周迪扬

摄影师:  日野摄影

Project Name:  Sunac (Qingdao) Yingdu No. 1 Demonstration Area Renovation Design
Year of completion:  March 2020
Project area:  7000 square meters
Project location:  Qingdao, Shandong

Name of design company:  Shanghai Fangxiang Landscape Design Co., Ltd
Contact email:  ljw@fx-natural.com
Client:  Sunac(qingdao)
Client’s management personnel:  Xiaofeng Pan,  Xiaofeng Chen, Daliang Chi ,  Diyang Zhou

Photographer: RIYE

 

更多read more about:  上海方像景观设计有限公司


0 Comments