本文由XAA詹涛工作室授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks XAA詹涛工作室 for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by XAA詹涛工作室.

 

XAA詹涛工作室:梧州美的城市展厅位于广西梧州老城区万秀区白云山脚,其背靠白云山,面向西江水,周边被历史建筑四恩禅寺,骑楼城,中山纪念堂,龙母庙所环绕。

XAA詹涛工作室:The Wuzhou Urban Multi-fiction Center (refers as WUMC) locates in the old downtown of Wuzhou city, Guangxi Zhuang Autonomous Region; it is backing the Baiyun mountain and facing the Xijiang river. Some historical architectures could be found around its neighborhood, like the sien temple, arcade corridor mega blocks, sun yat-sen memorial hall and sailors eudemon temple.

 

南立面 ©战长恒

 

随着新城的发展,老城的居民逐步迁移,老城的旧居多处闲置状态,因此,老城的复兴,成为美的置业项目的发展目标。

Along with the development of new downtown, the decentralization has emerged in the old downtown; therefore, renovation or revitalization has been the main objective of this project.

 

项目选址 ©谷歌地图

 

设计团队采用了“共时”的设计理念,以建筑师牵头,把控整个项目从建筑、景观、室内、灯光到幕墙细节等各专业效果的工作方式,保证了建筑师创作意图的实现及最后实施效果。

The architect team was taking the responsibility of overall controlling all sections during the building process, by insisting the ‘co-working’ design philosophy.

 

东侧航拍 ©战长恒

 

从设计伊始,建筑师始终关注对场所的思考,用极其克制的形体、空间及材料语言,构建和重塑着自然、建筑与人之间的角色关系,让人与老城的发展、变迁与复兴成为展厅所呈现的主要内容。

In order to revisit the local humanity environment and renovation, thorough out the design process, architects always focused on spatiality relationship; via restrained volume, materials and design language.

 

西侧鸟瞰 ©战长恒

 

展厅位于上山道路的转角视觉焦点处,悬浮于水台之上,以一种谦虚的姿态迎接着来客,通透的玻璃与白色延展的大悬挑,有效地将城市空间“还”给了市民。

The WUMC was put at the turning of a uphill way, with its outstanding transparency and big scale white overhang platform, it presents like suspending above the water; moreover, it presents as the humble gesture to pedestrians and try to generate public space make up for consuming public land.

 

南侧透视 ©战长恒
主路入口透视 ©战长恒
路口透视 ©战长恒
南侧入口人视 ©战长恒

 

斜坡有效地衔接了各层平台与场地,人们可以在此瞭望老城,俯视新区,人与城市的关系通过最简单直接的方式得以呈现,而城市的过去与未来也在此相遇。

The slope connects different platforms and ground, visitors could see the old and new downtown from here; through this way, we build a joint between the city past and future.

 

入口透视 ©战长恒
西侧人视 ©战长恒
西侧透视 ©战长恒
南侧入口透视 ©战长恒
西侧水景 ©邬超
东侧大斜坡日景透视 ©战长恒
东侧夜景透视 ©战长恒
东侧人视 ©战长恒
东侧大悬挑透视 ©战长恒
悬挑空间下的大草坪 ©邬超
凭栏远眺 ©邬超
南侧镜面 ©邬超
南侧镜面 ©邬超
二楼休息区 ©彭征
夹层楼梯 ©邬超
中庭走廊光影效果 ©彭征
中庭格栅光影效果 ©彭征
中庭格栅光影效果 ©邬超
一楼入口垂直城市模型展示 ©彭征

 

▼模型照片 Model Photos

©XAA建筑事务所詹涛工作室
©XAA建筑事务所詹涛工作室
©XAA建筑事务所詹涛工作室
©XAA建筑事务所詹涛工作室

 

▼全区规划手稿 Regional planning manuscript

©XAA建筑事务所詹涛工作室

▼城市展厅手稿 Architecture manuscript

©XAA建筑事务所詹涛工作室

 

▼总平面 Site Plan

©XAA建筑事务所詹涛工作室

 

 

▼首层平面 Ground Floor Plan

©XAA建筑事务所詹涛工作室

▼夹层平面 Mid Floor Plan

©XAA建筑事务所詹涛工作室

 

 

▼二层平面 Second Floor Plan

©XAA建筑事务所詹涛工作室

▼剖面图 Section

©XAA建筑事务所詹涛工作室

 

 

 

项目名称: 梧州美的城市展厅
项目类型:建筑
项目地点:广西壮族自治区梧州市万秀区四恩路3号
设计团队:XAA建筑事务所詹涛工作室
主创建筑师: 詹涛
设计团队完整名单:田望、王梦宇、邬超、林烁、冯威

业主:美的置业
建成状态:建成
设计时间:2018年5月
竣工时间:2018年10月
用地面积:3946.6平方米
建筑面积:1736.77平方米

其他参与者:
建筑:XAA建筑事务所詹涛工作室
结构和机电设计团队:广州瀚华建筑设计有限公司
建筑施工图:XAA项目一组(任伟)
景观:WEDO域道景观
室内:共生形态
摄影师:战长恒、邬超、彭征

Project Name: Wuzhou Urban Multi-fiction Center
Project Type: Architecture
Project location: No. 3, Sien Road, Wan Xiu District, Wuzhou City, Guangxi Zhuang Autonomous Region
Design Team: Zhantao Studio of XAA Architecture Firm
Architect Leader: Zhan Tao
Design members: Tian Wang, Wang Mengyu, Wu Chao, Lin Shuo and Feng Wei

Client: Midea Real Estate
Built state: Completed
Design date: May 2018
Completion date: October 2018
Land area: 3946.6 ㎡
Construction area: 1736.77 ㎡

Other participants:
Architecture: Zhantao Studio of XAA Architecture Firm
Structure and Mechanical and Electrical Design Team: Guangzhou Hanhua Architectural Design Co., Ltd.
Construction Drawings: XAA Project Group 1 ( Ren Wei )
Landscape: WEDO Landscape
Interior: C&C DESIGN
Photographers: Zhan Changheng, Wu Chao and Peng Zheng

 

更多 Read more about: XAA建筑事务所詹涛工作室


Loading收藏

0条评论