本文由 Topotek 1 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks Topotek 1 for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by Topotek 1.

 

Topotek 1:这一新的开发项目包含办公场所、住宅楼、幼儿园、超市和健身房,其景观和开放空间的设计反映了周围的环境和不断变化的形式。​

Topotek 1:The landscape and open space design for this new development including workplaces and residential lofts as well as a kindergarten, supermarket, and gym is a reflection of its setting and dynamic form.

 

© Iwan Baan
© Hanns Joosten

 

在主要入口附近,黑色沥青骨料上引人注目的曲折形白色标记图案与新的多功能建筑风格相呼应,直观地引导游客进入建筑内部。设计师以类似的设计语言,将种植池布置在棱角分明的曲折场地空隙中,并运用郁郁葱葱的植被来柔化硬朗的边界空间。

Referencing the architecture of the new mixed-use building, a striking pattern of zig-zag white markings on black asphalt aggregate near main entrances, intuitively leading visitors inside. Following a similar language, planters are laid out within angular voids that are softened with lush vegetation.

 

© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten

 

该建筑坐落在繁忙的奥斯克罗茨火车站和柏林弗里德里希斯海因的 Rummelsberg 海湾之间,整体轮廓顺应毗邻的铁路路堤蜿蜒曲折,其折叠的形式创造出多个露台、阳台和凉廊,成为室内空间的景观延伸。

Nestled between the busy Ostkreuz train station and the banks of Rummelsberg Bay in Berlin-Friedrichshain, the building meanders its way adjacent to the rail embankment—its folded form creating multiple terraces, balconies, and loggias that serve as landscaped extensions of indoor spaces.

 

▽设计平面图 Plan

© Topotek 1
© Iwan Baan

 

银杏树和高高的本植物营造出浓密的绿色植物组团,与坚硬的地面形成鲜明对比,成为人们休闲与聚会的理想场所。随着人们从坚实的长条形建筑中向外移动,新种植的植物逐渐融入场地周围的自然绿色环境中。

Gingko trees and high grasses create dense clusters of greenery to contrast hard surfaces, serving as inviting sites for leisure and encounter. Increasing as one moves outwards from the solid mass of the long building, the newly planted foliage gradually blends into the natural green backdrop surrounding the site.

 

© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten

 

场地内的家具设施为开放空间增添了一抹亮色。长凳摆放在建筑入口附近,采用了与建筑瓷砖外墙相同的材质。明亮的橙色块使长凳跃然眼前,为路过的人提供了就坐赏景的机会。

The site’s furnishings accent the open space with pops of colour. Benches are placed near the entrances and adopt the same materiality as the building’s ceramic-clad façade. As bright orange blocks, the benches jump into the foreground and offer passers-by to the chance to sit and enjoy the scenery.

 

© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Iwan Baan

 

矗立在建筑北端和海湾水边之间的三把遮阳伞也同样具有充满活力的色彩,但它们的尺度更加引人注目,即使伞面合闭,也能在空间中显得格外突出。​而当伞面打开时,它们会遮住一个新的公共广场,这是一个位于邻近公共休闲路径的拐弯处与建筑底层露天剧场楼梯之间的空间。

Three parasols that stand between the building’s northern terminus and the bay water’s edge are similarly vibrant, but are even more remarkable in scale – large enough to be recognised even when closed. When open, they shade a new public square that is created between a bend in the adjacent public recreational path and the amphitheatre stair at the conclusion of the building’s ground floor.

 

© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten
© Hanns Joosten

 

 

项目名称:HUB Berlin
地点:德国 柏林
规划:2017-2022
完工时间:2022 年
面积:9200平方米
客户:SGI Streletzki Gruppe
景观设计:Topotek 1
合作:Barkow Leibinger

Project Name: HUB Berlin
Location: Berlin, Germany
Planning: 2017-2022
Completion: 2022
Size: 9.200 m2
Client: SGI Streletzki Gruppe
Landscape Architecture: Topotek 1
Collaboration: Barkow Leibinger

 


设计师巧用形式、语言和符号,塑造了简约而不简单的空间

审稿编辑:SIM

更多 Read more about:Topotek 1


0 Comments