本文由 WTD 纬图设计机构 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks WTD for authorizing the publication of the project on mooool. Text description provided by WTD.

 

纬图设计机构:2017年,龙湖九里晴川在重庆照母山西侧的嘉陵江湾区核心腹地生根、发展,随后,龙湖围绕九里晴川系列楼盘打造了“九里一公里乐活圈”,涵盖自然、社区、运动、娱乐、文化、教育多个元素为一体的的活动场所。

WTD: In 2017, LONGFOR Jiuli Qingchuan took root and developed in the core hinterland of Jialing River Bay District on the west side of Zhaomu Mountain in Chongqing. Subsequently, LONGFOR built a “Nine Mile One Kilometer Happy Circle” around the Jiuli Qingchuan series of real estate, covering nature, communities, sports, An activity venue with multiple elements of entertainment, culture, and education.

 

©️三棱镜

 

此次落成的九里峰景,是该系列的收官之作,坐享已然成熟的周边配套资源。同时,九里峰景也是该地段稀有的超高层住区,置身于众多高端低密低层生态社区之中,又紧邻约3300亩九曲河湿地公园,享有广阔、宜人的视野。

The Jiuli Fengjing, completed this time, is the final piece of the series, allowing you to enjoy the already mature peripheral supporting resources. At the same time, Jiuli Fengjing is also a rare super high-rise residential area in this area. It is located in many high-end, low-density and low-rise ecological communities, and is adjacent to about 3,300 acres of Jiuqu River Wetland Park.

 

©️三棱镜
©️三棱镜

 

纯高层住区用户基数较大,且偏年轻化,所以我们希望通过更有新意的景观设计为社区营造活力、交融与共享的空间氛围。负责此项目的主创正是一个性格鬼马、充满奇思妙想的年轻设计师,这一次,她想用更为纯粹的形式在看似普通的场地上做一次创新。

The user base of pure high-rise residential areas is relatively large and relatively young, so we hope to create a vibrant, blended and shared space atmosphere for the community through more innovative landscape design. The main creator responsible for this project is a young designer with a ghostly personality and full of fantastic ideas. This time, she wants to use a purer form to make an innovation on a seemingly ordinary venue.

 

▼ 社区内充满活力、交融与共享的空间氛围 The community is full of vitality, mingling and sharing space atmosphere

©️三棱镜

©️三棱镜

 

设计思考Design thinking

九曲河板块的快速发展离不开优越的自然条件,其中最重要的一种资源就是水,设计希望将自然元素融入到项目中,使场地与地域特点产生联系。受到水的启发,我们将“涟漪”抽象为最简单且具有韵味的几何图形——“圆”作为设计策略与主要元素,大小交错的圆和曲线构成空间,既有水中涟漪的诗意与动感,又体现出独特的现代感与艺术美。圆的构成是此次设计的最大亮点,这对于设计师与甲方来说,都是一次全新、冒险的尝试。

The rapid development of the Jiuqu River block is inseparable from the superior natural conditions. One of the most important resources is water. The design hopes to integrate natural elements into the project to connect the site with regional characteristics. Inspired by water, we abstracted “ripples” as the simplest and most charming geometric figures-“circle” as the design strategy and main element, interlaced circles and curves form the space, which has the poetic and dynamic feeling of ripples in the water. It also reflects a unique sense of modernity and artistic beauty. The composition of the circle is the biggest highlight of this design. It is a brand new and adventurous attempt for both the designer and Party A.

 

▼ “涟漪”的具象化 Realization of “Ripples”

©️三棱镜
©️三棱镜

 

场地东高西低,高差达7米左右,由东向西放坡3%。在此条件下,维持平面上圆的构成会限制多种解决场地矛盾的手法。如何用一种语言做到底,使圆的构成与场地感更好的结合,也成为了此次设计的最大挑战。

The site is high in the east and low in the west, with a height difference of about 7 meters, with a slope of 3% from east to west. Under this condition, maintaining a circular composition on the plane will limit a variety of ways to resolve conflicts on the site. How to do it in one language to better combine the composition of the circle with the sense of place has also become the biggest challenge of this design.

 

©️三棱镜
©️三棱镜

 

空间格局|Spatial pattern

8栋建筑围合出一个近百米的大中庭空间,楼栋之间留有足够的空间可以利用。设计将大中庭作为汇聚核心,形成开放的复合型空间,两侧的宅间用于承载全龄功能,与楼栋架空层形成联动,其余角落则是一些功能的补充。

The 8 buildings enclose a large atrium space of nearly 100 meters, leaving enough space between the buildings for use. The design uses the large atrium as the convergence core to form an open composite space. The houses on both sides are used to carry the full-age functions and form a linkage with the elevated floors of the building. The other corners are supplements for some functions.

 

©️三棱镜
©️三棱镜

 

中庭是社区生活圈与社交圈的交汇中心,设计结合中庭景观尺度,利用构筑物合理化布置,打造共享交融的中庭景观。临水的大草坪被弧形廊架与吧台环住,构成了社区共享会客厅。林下嬉水区与草坪交错,把孩童的游戏空间融入其中。静水面通过巧妙的形状处理拉宽视线,控制了水景面积,池底暗藏小涌泉,缓缓荡开涟漪,形成一个又一个水中的圆。景观挑台下方的水瀑落入水中,为开阔的空间增添自然的声音,拉近了距离感。

The atrium is the intersection of the community life circle and the social circle. The design combines the scale of the atrium landscape and uses the rational layout of the structures to create a shared and blended atrium landscape. The large lawn facing the water is surrounded by curved corridors and bar counters, forming a shared living room in the community. The under-forest water play area is interlaced with the lawn, integrating children’s play space into it. The still water surface widens the line of sight through ingenious shape treatment and controls the area of the waterscape. The small springs hidden at the bottom of the pool slowly sway the ripples to form one circle after another in the water. The waterfall below the landscape platform falls into the water, adding a natural sound to the open space and shortening the sense of distance.

 

©️三棱镜
©️三棱镜
©️三棱镜

 

在宅间的全龄活动区,我们选择结合大胆的色彩表达情绪。与中心廊架对望的树下广场,使用简单、平静的色彩营造舒适的老年康体活动区;中心廊架的背面,与架空层联动打造特色儿童活动空间,使用粉色系增添温馨、梦幻感;在综合运动场地,则以绿色传递朝气、活力的气息。

In the all-age activity area in the house, we chose to combine bold colors to express emotions. The square under the tree facing the central corridor uses simple and calm colors to create a comfortable recreational activity area for the elderly; the back of the central corridor is linked with the overhead floor to create a special children’s activity space, using pink to add warmth and dreaminess ; In the comprehensive sports venues, green is used to convey vigor and vitality.

 

 

全区围绕中庭生成内外两条环线,形成一个整体性交融社区。外部依附消防通道,将归家主动线与健身跑道结合,内部则是观景环线。在平面上,每一条道路都由圆弧相切而成。

The whole district generates two loops around the atrium, forming an integrated community. The exterior is attached to the fire-fighting corridor, which combines the return home active line with the fitness track, and the interior is the scenic loop line. On the plane, each road is formed by tangent arcs.

 

©️三棱镜

 

入口作为社区与城市交接处,设计运用单纯色彩体系强调物料质感,结合灯光体现现代感,形成别具一格的入口形象。弧形超白玻璃透出院落感的内景,让空间更通透、敞亮。视线延伸到内院景观,又被一道景墙阻隔深入,保障了住户的私密性。从上层俯视,入口的顶部也是由弧形组成,与整个场地相呼应。

The entrance serves as the junction between the community and the city. The design uses a simple color system to emphasize the texture of the materials, combined with the lighting to reflect the sense of modernity, and form a unique entrance image. The curved ultra-white glass reveals the interior view of the courtyard, making the space more transparent and bright. The line of sight extends to the landscape of the inner courtyard, and is further blocked by a wall of scenery, ensuring the privacy of the residents. Looking down from the upper floor, the top of the entrance is also composed of arcs, echoing the entire site.

 

▼ 入口空间的通透性 Transparency of the entrance space

©️三棱镜
©️三棱镜
©️三棱镜

 

竖向处理|Vertical processing

场地中存在的高差与消防限制,本身并不是难题,但为了不破坏圆的构成,设计团队就多种处理手法,进行反复探讨与方案调整。以大中庭为例,约3米的高差,下方是车库,为保证覆土不超标,大草坪的东侧进行放坡处理,而西南侧选择以可眺望中庭的景观挑台,结合浅水面的方式集中处理,将高差巧妙的从边界地方解决,在不用分台破坏形状纯粹的情况下,解决了高差与覆土量、圆形构成之间的矛盾。设计团队用细心和耐心追求心中的极致,在场地高差变化与消防限制中维持纯粹的圆形,同时做到全区无障碍,实现安全与人性化的双重保障。

The height difference and fire control restrictions in the site are not a problem in themselves, but in order not to destroy the composition of the circle, the design team conducted repeated discussions and program adjustments on a variety of treatment methods. Take the large atrium as an example, with a height difference of about 3 meters and a garage below. In order to ensure that the soil does not exceed the standard, the east side of the large lawn is sloped, and the southwest side chooses to have a landscape terrace overlooking the atrium, combined with a shallow water surface. The method is centralized processing, the height difference is cleverly resolved from the boundary, and the contradiction between the height difference, the amount of soil cover and the circular composition is solved without the need to separate the stage to destroy the purity of the shape. The design team pursued the ultimate in mind with care and patience, maintaining a pure circle in the height difference of the site and fire restrictions, and at the same time making the whole area barrier-free, realizing the double guarantee of safety and humanization.

 

▼ 景观挑台解决了高差问题 Landscape platform solves the problem of height difference

©️三棱镜

 

在这个圆构成的世界里,设计以圆划分建筑格局与功能空间,再使空间汇聚交融形成互动,大大小小的圆外离、内含、相交、相切,弧形路径穿插延伸……纯粹的圆形、大胆的色彩,以不拘一格的态度传递出年轻的张力,也在高层的视野中形成更有层次感、趣味性的平面构成。

俯瞰项目,九里峰景交融扩散的圆圈,仿佛九曲河中荡开的涟漪,连接过去未来,包容更多可能。

In this world composed of circles, the design divides the architectural pattern and functional space with circles, and then makes the space converge and blend to form an interaction. Large and small circles are separated, contained, intersected, and tangent, and the arc-shaped path is interspersed and extended…pure The round and bold colors convey the youthful tension with an eclectic attitude, and also form a more hierarchical and interesting plane composition in the high-level vision.

Overlooking the project, Jiuli Fengjing’s blending and proliferating circles are like ripples in the Jiuqu River, connecting the past and the future, and inclusive of more possibilities.

 

©️三棱镜
©️三棱镜

▼ 平面图 The floor plan

 

 

 

项目名称:龙湖九里峰景
业主单位:龙湖集团
景观面积:35846㎡
项目地址:重庆渝北区
景观设计:纬图设计机构
设计团队:李卉 张黎 李倩婷 谢婷婷 申铭敏 郑雪 杨芯 王晓娟 简梦婕 王园园 薛凤仪 张梁 廖春霆 邓玲
业主方管理团队:安东 饶志远
建筑设计:上海水石建筑规划设计
景观施工:重庆曲线园林
建成时间:2021年
摄影:三棱镜

Project Name: Longfor Jiuli Fengjing
Owner: Longfor Group
Landscape area: 35846㎡
Project address: Yubei District, Chongqing
Landscape Design: Weitu Design Agency
Design team: Li Hui, Zhang Li, Li Qianting, Xie Tingting, Shen Mingmin, Zheng Xue, Yang Xin, Wang Xiaojuan, Jian Mengjie, Wang Yuanyuan, Xue Fengyi, Zhang Liang, Liao Chunting, Deng Ling
Owner’s management team: An Dong Rao Zhiyuan
Architectural Design: Shanghai Water Stone Architectural Planning and Design
Landscape Construction: Chongqing Curved Garden
Completion time: 2021
Photography: Triangular Prism

 

更多 Read more about:  WTD 纬图设计机构


One Comment