本文由 犁墨景观设计 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks LISM Landscape Design for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by LISM Landscape Design.

 

犁墨景观设计:过去与未来,我们尊重时间与使用感受,它不再是临时陈列的作品,是向往的生活,代表着记录与生长。景观设计,创造全周期使用的生活场景。从不同的时间与空间层次中,记录下生活痕迹,伴随植物生长的年轮,定格一个个平淡真实,又让人动容的瞬间。

LISM Landscape Design:Landscape design, creating life scenes for full-cycle use. From different levels of time and space, record the traces of life, and with the annual rings of plant growth, freeze each dull and real moment that makes people move.

 

 

等你回家  Waits for you to go home

四季的风,城市的晚霞,它就在这里,等你回家。融创·九棠府位于南宁市五象新区,临五象湖公园,周围水系环抱,湖溪交错。景观在第一道的入口仪式中,以“礼”为序,融入东方传统美学的思考,入口借鉴府邸格局,将场地划分为五重院落,绿礼、水礼、石礼、棠礼、九苑层层递进,彰显尊贵归家仪式感。

The scenery of the four seasons, the sunset of the city.It’s right there, waiting for you to go home.Sunac Jiutang Mansion is located in wuxiang new district, Nanning, adjacent to Wuxiang Lake Park, surrounded by water system and crisscrossed by lakes and streams. In the first entrance ceremony, the landscape takes “ceremony” as the sequence, integrates the thinking of oriental traditional aesthetics, draws lessons from the mansion pattern at the entrance, and divides the site into five courtyards, with green ceremony, water ceremony, stone ceremony, begonia ceremony and nine courtyards progressing step by step, showing the sense of noble ceremony of returning home.

 

▼院落的传统格局,给与我们空间与功能的思考  The traditional pattern of courtyard gives us the thinking of space and function

 

用院落仪式创造景观空间,尊贵、雅致是第一视角能获取的感受。这样的表达,也在日复一日中,不断讲述同一个故事,朝夕间,风雨里,它就在那里,等你回家。

Using courtyard ceremony to create landscape space, dignity and elegance are the feelings that can be obtained from the first perspective. This expression keeps telling the same story day after day, and it is there waiting for you to go home.

 

▼动线分析图  Dynamic analysis diagram

 

进入住区,会客厅是场地连接外界的纽带,下沉式阳光草坪,提升游人观赏面。中心亭廊界定空间功能性,将场地划分前后不同体验感受的两段。巧妙结合展示区域的景观湖,引“向湖”入苑,为场地增添诗意,半私密式的林下空间,为每一位居住者提供闲谈聊天的场所。

Entering the residential area, the living room is the link between the site and the outside world, and the sunken sunny lawn enhances the viewing surface of visitors. The central pavilion defines the spatial functionality and divides the site into two sections with different experiences before and after. Clever combination with the landscape lake in the exhibition area, introducing “Xiang Hu” into the garden, adds poetic and semi-private undergrowth space to the venue, and provides a place for every resident to chat and chat.

 

▼沐浴晨光,享受暖阳  Bask in the morning light and enjoy the warm sun

 

快乐筹码  Happy chips

人们往往在分享快乐时,会使得快乐加倍。景观会客厅,以会客交友,互动与分享,是走出房门外,最为生动的画面。散步聊天,日常情景的发生,在景观的载体下,更为生动有趣。这是获得与分享的快乐筹码,幸好有这样一个地方,让这一切悄然发生,每日上演。

People often share happiness,Will double happiness.Landscape living room is the most vivid picture when going out of the door, with meeting people and making friends, interacting and sharing. Walking and chatting, the occurrence of daily scenes, under the carrier of landscape, is more vivid and interesting. This is a happy chip to get and share. Fortunately, there is such a place where all this happens quietly and is performed every day.

 

 

在会客厅沐浴阳光,看小朋友在草坪上嬉戏,在中心亭廊小坐片刻,品茗交谈。无论交际还是小憩,人在一草一木间,都能以最舒适的状态,品位生活的美好。

Take a shower in the living room, watch children play on the lawn, sit in the central pavilion for a while, and enjoy tea and talk. No matter in communication or taking a nap, people can enjoy the beauty of life in the most comfortable state.

 

▼望春暖夏阳,成为时间的记忆  Hope spring warm summer Yang, become the memory of time

 

午后乐园  Afternoon paradise

这是我自己的秘密花园,往后就是我们的了。小孩从不会按设定的方式去行进。在住区中,尝试各种可能,找到属于自己的小天地。规整的绿篱,成为他和他们的午后乐园。午后十分,在秘密基地里呼朋唤友,从一个人到小团体,是景观带来的别样的乐趣。

This is my own secret garden,It will be ours from now on Children never move in a set way. In the residential area, try all kinds of possibilities to find their own small world. The regular hedge became his and their afternoon paradise. In the afternoon, making friends in the secret base, from a person to a small group, is a different pleasure brought by the landscape.

 

▼孩子们的秘密基地  The children’s secret base

 

如果说第一重主轴是“礼”的延续,串联人与人之间的联系,那后苑空间则承载了更多都市人对理想生活的寄托,设计提炼城市肌理,引水入园,这也成为在午后、闲暇时,相聚的欢乐之处。

If we say that the first major axis is the continuation of “Rites” and the connection between people, then the back garden space carries more urban people’s sustenance for their ideal life, designs and refines the urban texture, and diverts water into the garden, which also becomes a happy place to get together in the afternoon and leisure time.

 

 

以海绵城市设计为基地的雨水花园,景色并置,踏足林间,林溪、鸟啼过境,午后的时光似乎又慢了一点。

The rain garden, based on sponge city design, has juxtaposed scenery. Walking in the woods, streams and birds are passing through. The afternoon seems to be a little slower.

 

▼红花绿林,鸟啼虫鸣,寄情夏日乐趣  Safflower green forest, birdsong insects, send feelings of summer fun

 

儿童活动场地与运动区域分区设立,满足各年龄阶段居住者对户外运动的不同需求。从孩童游戏到老人康体,我们希望为他们的乐园增添活力与传递欢乐。

回归自我,邻里的耳语、小孩的欢笑、自然的和弦、生活的温度,周围事物的变化渐渐能够被重新感知,生活在寓情于景的情景里,才能缓慢重启。

Children’s playground and sports area are set up to meet the different needs of residents of all ages for outdoor sports. From children’s games to elderly sports, we hope to add vitality and joy to their paradise.

Return to self, whispers of neighbors, children’s laughter, natural chords, the temperature of life, the changes of surrounding things can be gradually re perceived, living in the scene of allegory, can slowly restart.

 

▼午后乐园,定格每一个故事  Afternoon paradise, freeze every story

 

写在最后  At last  

融创·九棠府,我们并没有在交付的第一时间去记录,而是让它自然生长。在业主入住一年多后,我们才将生活里最自然平常的状态定格下来。视角里的生活,反补设计的初衷与感染力,这些场景,在快门按下的那一刻,显得格外真实、珍贵。

Sunac Jiutang House, we didn’t record it at the first time of delivery, but let it grow naturally. It was only after the owner moved in for more than a year that we fixed the most natural and normal state in our life. Life from the perspective, the original intention and appeal of the design, these scenes, at the moment when the shutter is pressed, are extraordinarily real and precious.

 

 

 

 

项目名称:融创·九棠府
完成年份:2019年
项目面积:66000平方米
项目地点:南宁市五象新区

设计公司名称(景观/建筑):重庆犁墨景观
公司网址:www.lismdesign.com
联系邮箱:hr@lismdesign.com

客户/开发商:融创广西地产公司
景观施工单位:重庆同棋园林有限公司
建筑设计单位:华蓝设计(集团)有限公司
精装设计单位:重庆海力装饰设计工程有限公司
摄影师:Holi河狸景观摄影

Project name: Sunac · Kowloon Tong Mansion
Year completed: 2019
Project area: 66,000 square meters
Project location: Wuxiang New Area, Nanning city

Design company name (Landscape/Architecture) : Chongqing LISM Landscape
Website: www.lismdesign.com
Contact email: hr@lismdesign.com

Client/developer: Sunac Guangxi Real Estate Co., LTD
Landscape construction: Chongqing Tongqi Garden Co., LTD
Architectural design : Hualan Design (Group) Co., LTD
Exterior Decoration: Chongqing Haili Decoration Design Engineering Co., LTD
Photographer: Holi Landscape Photography

 

更多 Read more about:犁墨景观设计  LISM Landscape Design

 


One Comment