本文由 DDON笛东 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks DDON for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by DDON.

 

DDON笛东:旭辉·江山青林半项目位于重庆巴南鱼洞云篆山风景区山脚,环境优美。示范区的设计主要解决三大问题:一是项目距离市政主干道稍远,示范区需要吸引人流,并能留住人流,借助良好的自然环境为周末家庭出游或亲子游提供场地;二是整个片区配套不完善,毗邻公租房,周边居民迫切需要日常休憩的场地;三是未来的商业建筑前期作为售楼部,示范区前场作为商业广场,实景展示未来的商业配套空间,后场空间结合场地条件转化为社区公园。带着解决这三个问题的主导思想,DDON笛东设计团队对建筑与场地关系进行了再思考。遵循“一半青林一半城”的理念,打造项目示范区。

DDON:Cifi · Jiangshan Half-green Forest Project is located at the foot of Yunzhuan Mountain scenic resort, Yudong, Banan, Chongqing, with beautiful environment. The demonstration area is designed to mainly solve three problems: Firstly, the project is a little far from the municipal arterial road, so the demonstration area needs to attract and keep the people flow, and provides the site for the family outings or family trip on the weekend by virtue of good natural environment; Secondly, the whole area has imperfect supporting facilities and is adjacent to the public rental house, so the surrounding residents need the site for daily rest urgently; Thirdly, in the future, the commercial building is used as the house sales department at early stage, the front court of demonstration area, as the commercial plaza, shows the future commercial supporting space in live-action, and the backcourt space is transformed into the community park by combining with the site condition. In order to solve the above three problems, DDON design team rethinks the relationship between the building and the site, and abides by the concept of “half for green forest and half for city” to build the demonstration area of project.

 

 

云纂山下,自然与城市的结合,遵循“一半青林一半城”的理念,山一半,城一半;青林一半,花谷一半;童真一半,闲逸一半;自然与现代造园手法各一半;平衡生态感与城市感,令人如游弋画中般自在。

Combination of nature and city under the Yunzhuan Mountain. Abide by the concept of “half for green forest and half for city”. Half for mountain and half for city; Half for green forest and half for flower valley; Half for innocence and half for leisure; Half for nature and half for modern landscape practice;Balance the sense of ecology and the sense of city, and make people as comfortable as cruising in painting.

 

▼平面图 Master Plan

 

入口区域 The Entrance

 

山势 Mountain lie

将“山的起伏”概念化,设计成简约的景墙列于道旁。道路由宽到窄,空间由大到小,犹如进入秘境山谷,与自然对话,畅叙幽情。

Conceptualize “fluctuation of mountain”, design into the contracted landscape wall and exhibit on the roadside. The road changes from the wideness to the narrowness and the space changes from the big to the small as if you enter the secret valley to make dialogue with nature and chat the exquisite feelings cheerfully.

 

 

水幕 Water curtain

在山石中悬挑出一幕水帘,雨霖无尽垂落,有大珠小珠落玉盘之声色,将自然感与现代感完美统一,在心中留下水的初印象。主入口叠水景墙与云篆山整体山脉融于一体,通过山、水、雾等自然元素的演绎形成云篆风清的景观韵律。

Overhang a water screen among the hill stone, and the continuous heavy rain droops endlessly as if big pearls fall, which perfectly unifies the natural sense and the modern sense and leaves the initial impression of water in mind. The cascading landscape wall at the main entrance and the whole mountain of Yunzhuan Mountain are integrated, and the breezing landscape rhythm in Yuanzhuan is formed on the basis of natural elements such as the mountains, water, fog, etc.

 

 

售楼前广场 The Front of Sales Center

 

林下 Under the forest

短暂休憩后,行至绿荫葱郁处。林下,有韵律感地分布透光混凝土条石,条石切角以现代手法做细节处理,照顾坐感的舒适。老人、小孩在林下空间里休息和嬉戏,给这安静的山野带来了一份生活的纯真与活力。区域边缘零落布置旱喷水景,形成一半林荫,一半水跃的对比。林、石、水营造一处情感交流场,水声、风声、笑语漫谈……

Walk to the green shade and lush after the short rest. Under the forest, the translucent concrete stone is distributed rhythmically, and the corner cut of stone is treated in details in the modern technique in consideration of the comfort of sitting feeling. The old men and children have a rest and play under the forest, which brings a naivety and vitality of life to the quiet mountains and plains. The edge of area is decorated with the dry spraying waterscape in a scattered manner to form the comparison of half for forest and half for hydraulic jumping. The forest, stone and water create one emotional communication field, full of the sound of water, the sound of wind, information discussion with laughter….

 

 

▼销售前广场区域夜景 The front court in night

 

愉悦是本域的情感主题。悦动的泉注下,孩童踩水游嬉;另一旁,青林半月倒映水中,镜面水风吹微澜。一动一静,一实一虚,一大一小,赋予空间更多的艺术感。

The pleasure is the emotional theme of this city. Children play by treading water under the jumpy spring; On the other side, the green forest and half-moon are reflected in the water, the wind blows the surface of water to form slight wave. The combination between the movement and still, the trueness and virtue, and the large and small gives the space more sense of art.

 

 

▼互动式跳泉装置 The interactive installation

 

广场上的坐凳由中空整体浇筑的透光混凝土石条打造,这是透光混凝土在重庆的首次运用。

The bench table is built with the hallow translucent concrete stone by overall pouring, and the translucent concrete is applied in Chongqing for the first time.

 

 

在LOGO的设计上也是强调青林半的“半”字,晚上与灯光的结合形成半轮明月的景观意境。

The LOGO also emphasizes the word “half” in “the half for green forest”, and the half-moon landscape artistic conception is formed by combination with the light at night.

 

 

销售中心 Sales Center

在原生云麓下,创造性地设计现代风格的建筑,寓意山中见城,自然之中见生活。

At the foot of native hill, the building with the modern style is designed creatively, which implies the city is seen in mountain and the life is observed in nature.

 

 

借山 Mountain utilizing

通过建筑与景墙的巧妙结合,将云篆山的自然山脉框入画中。近景雕塑、景墙的留白让对景的空间形成一个整体。

Bring the natural mountain range of mountain Yuanzhuan in the painting by ingeniously combining the building and landscape wall. The close-range sculpture and the white space of landscape wall form a whole space of opposite scenery.

 

 

花谷草坪 The Flower Valley

 

幽谷 Deep and secluded valley

出销售中心,沿栈道抵达一片清雅之境。依势天然山谷的坡度,以观赏花草做植栽,点缀艺术装置,打造一座清新幽然的生态花谷。花谷之上以休憩平台点睛,静坐其间,仰观山林青绿,俯察花类竞荣。

Go out of the Sales Center and arrive at an elegant place along the dolly way. The ornamental flowers and plants are used as the planting to embellish the artistic device by depending on the gradient of natural valley and to build a fresh and quiet ecological flower valley. The rest platform provides the striking key point above the flower valley. You could look up the green forest and dark green and look down the flower in the prosperity competition when sitting in it.

 

 

▼阳光下光影变幻 The pavilion in sunshine

 

儿童游乐 The Kids Corner

 

趣林树屋 The tree house in forest

信息时代,孩子们的游乐被局限在高楼里、电子屏上。嬉戏山野的乐趣被剥夺,以怀念的方式存于记忆。

让童年重回自然,给孩子们一片存放秘密的独立小世界。在云篆山麓,设计了仅供儿童游乐的生态树屋。十多平方米的树屋,可供十余个幼童同时玩耍。树屋外,植物精心设计,让光影可以自然而然地投入屋内。树屋设有天窗,躺在木质的地板上,可以抬头仰望星光。

In the information age, the children are confined in the tall building and the electronic screen for recreation. Their pleasures of playing in the mountains are deprived and are stored in the memory through cherishing.

Let the childhood return to nature, and provide an independent small world of storing the secret for children. The ecological tree house only for the children’s recreation is designed at the foot of Yunzhuan Mountain. Over 10 m2 tree house could be available to over ten children for playing. The plants are designed elaborately outside the tree house so that the shadow could put into the house naturally. The tree house is equipped with the skylight, and you could look up at the stars when lying on the wooden floor.

 

 

▼树屋细节 The details of tree house

 

▼动静结合的艺术树屋 The art tree house

 

 

 

 

项目名称:旭辉·江山青林半
委托业主:重庆昌赫房地产开发有限公司
项目地点:重庆市巴南区
竣工时间:2019年3月
景观面积:21000㎡
景观设计:DDON笛东
建筑设计:HZS汇张思、上海天华

Project name: Cifi · Jiangshan Half-green Forest
Client: chongqing Changhe real estate development co., LTD
Location: Banan district, Chongqing
Completion date: March 2019
Landscape area: 21000 ㎡
Landscape design: DDON
Architectural design: HZS, Shanghai Tianhua

 

项目中的植物、材料运用 Application of plants and materials in this project

 

更多 Read more about: DDON笛东

 


0条评论