本文由 VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects) 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects) for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects).

 

VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects):该改造项目位于越南中北部永安市中心的一栋7层混凝土中高层建筑中,其改造内容包括建筑的最后一层咖啡厅和屋顶。人们可以从这一楼层看到周围低矮的房屋、河流、壮丽的森林景观和各种古老的建筑。这个地区的许多建筑物都被越南战争毁坏了,其中还有大部分建筑受到欧洲设计的影响,进行了殖民风格的外墙更新。如今,无论其高度如何,一些建筑仍然模仿着这种立面风格。我们的客户要求保留现有建筑的外围结构,创建一个独特的、有吸引力的附加部分,将这座建筑变成城市的一个地标建筑。

VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects):This renovation project includes a café on the last floor and the roof top of a 7th floor middle-rise concrete building located in the city center of Vinh city in the middle north of Vietnam. From these levels one has a great view over the surrounding low-rise houses, towards the river, magnificent forest scape and various aged buildings. The buildings in this area were damaged by the Vietnam War. Most of them were also renovated with colonial style façades inspired by European designs. Nowadays, regardless of their height, some of the buildings still imitated this kind of the façade style. The client required not to change the envelope of the existing building, but create a unique and attractive addition that change this building into an icon of the city.

 

© Trieu Chien

 

我们所面对的最大的挑战是如何通过插入一个具有独特当地材料的新结构来对建筑产生影响。在研究了砖、石头等几种当地材料后,我们选择了竹子来作为建筑材料。以我们的经验,在这种热带气候中,竹子是一种很容易获得的材料,这减少了许多施工时间和预算。

The challenge was to create an impact on the building by inserting a new structure with unique and local material. After studying several local materials such as brick, stone, etc we chose bamboo to work with. Through our experience, we know bamboo is easily to access in this tropical climate which reduces construction time and budget.

 

© Trieu Chien
© Trieu Chien

 

在这个项目中使用竹子的本质原因是因为它“轻盈”,几个工人就能把它举起来,用起重机就能轻松地把它运送到最高的楼层。此外,还可以在没有任何附加结构支撑的情况下安装竹结构。

The essence of using bamboo in this project is “lightness”. As bamboo which can be lifted up by a few workers and easily transport to the highest floor by a crane. In addition, it is possible to install the bamboo structure without any additional structural support.

 

© Trieu Chien

 

对于7F(顶层),我们用竹子材料覆盖了现有的混凝土结构,它被转化为一种创造空间品质的元素,由于天花板上也覆盖着竹子,所以城市里的行人眼里很有辨识度。

For the 7F (top floor), we covered the existing concrete structure with bamboo material, it converted into an element that creates spatial qualities. Because the ceiling is covered with bamboo as well, pedestrians in the city can recognize the space from the street.

 

© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien

 

现有的结构由10根竹柱和4根附加柱组成,这些柱子优雅地将空间划分为不同的私人区域,这虽然导致了永远无法完整体验洞穴般的空间,但这里每一个地方都可以观看周围的城市景观,在城市的任何地方也都可以看到屋顶上巨大的圆顶结构,屋顶俱乐部则是为Vinh市所有居民创造的聚集空间。

There are 10 bamboo columns to hide the existing structure and 4 additional columns. These columns elegantly divide the space into diffrent private areas. The cave-like space can never be experienced in its totality, but every place has a view to the surrounding city. The enormous dome structure on the roof, which can be recognized from any place in the city, a roof top club is created as a gathering space for all the inhabitants of Vinh city.

 

© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien

 

屋顶上的圆顶和矩形空间与现有的l形空间相适应。矩形空间除了构成历史体育场和美丽城市景观的框架视图之外,它还连接了两个向城市景观开放的拱形竹结构。

The dome and rectangular volumes on the rooftop fit in the existing L-shaped space. The rectangular volumes generate a framed view on the historical stadium and the beautiful cityscape. Moreover, it connects 2 vault bamboo structures, that open up to the cityscape.

 

© Trieu Chien
© Trieu Chien
© Trieu Chien

 

▼建筑结构图 Composition diagram

© VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

▼七层顶棚平面图 7th ceiling plan

© VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

▼七层平面图 7th floor plan

© VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

▼屋顶平面图 Roof floor plan

© VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

▼剖面图 Section

© VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

 

 

 

 

主创建筑师:Vo Trong Nghia, Nguyen Tat Dat
设计团队:To Quang Cam, Le Hoang Tuyet Ngoc, Takahito Yamada
现状:2018年5月5日建成
类别:咖啡馆、俱乐部
地点:越南永安市
面积:438平方米
建筑面积: 687平方米
竹子承包商:VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
照片:Trieu Chien

Principal Architects: Vo Trong Nghia, Nguyen Tat Dat
Design team: To Quang Cam, Le Hoang Tuyet Ngoc, Takahito Yamada
Status: Built in 05.2018
Program: Café, Club
Location: Vinh city, Nghe An, Vietnam
Footprint: 438m2
GFA: 687 m2
Bamboo Contractor: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Photographs: Trieu Chien

 

更多 Read more about: VTN architects (Vo Trong Nghia Architects)


0条评论