本文由 犁墨景观设计 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks LISM Landscape Design for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by LISM Landscape Design.

 

犁墨景观设计关于花园的梦 Dreams about the garden

营造花园,其实是一个营造梦的过程。梦的前半部分关乎业主,经历也好,性格也罢,杂糅组合形成一个梦幻的概念,谓之“造梦”;后半部分则称为“筑梦”,是实施者对主人梦境的抽丝剥茧,把它带到现实里来。

LISM Landscape Design:Creating a garden is actually a process of creating a dream. The first half of the dream is about the owner, experience or not, character or not, mixed and combined to form a dream concept, called “dream making”; the second half is called “building a dream”, is the implementation of the owner’s dream of the cocoon, to bring it to reality.

 

©Holi河狸
©Holi河狸

 

向故乡的告白 Confessions to my hometown

业主和我们分享到,自己从小在这片土地长大,田地、池塘、树林伴她度过童年。16岁后她离开这里,来到城市打拼,历经风雨,在事业上达到一定高度。但每当遭遇挫折,她都会暂时离开现实世界,回到这个梦开始的地方,寻求力量。

与《海边的卡夫卡》里的那片避世森林不同,这片土地给予她专属的包容与接纳,击败困难的无限勇气。

话里话外,我们依然强烈感受到她,细心蕴藏对于故乡的依赖与共情。

The owner shared with us that she grew up on this land, with the fields, ponds and woods that accompanied her through her childhood, and that she left this place at the age of 16 to work in the city, weathering the storms and reaching a certain level in her career. But whenever she encountered setbacks, she would temporarily leave the real world and return to this place where her dreams began to seek strength.

Unlike the sheltered forest in Kafka on the Shore, this land gave her exclusive tolerance and acceptance, and unlimited courage to beat the odds.

Inside and outside the words, we still strongly feel her carefully hidden dependence on and empathy for her hometown.

 

▽20年前的家(左)、10年前经过一次翻新的家(右)Home 20 years ago (left), home 10 years ago after a renovation (right)

 

2022年7月,我们荣幸接到业主委托,将对故乡的老宅和花园重建,希望有一方更符合她内心想象——充满艺术与花境的浪漫之所。经过多次的沟通,不断聆听业主成长的故事,生活的期盼与对未来的美好想象,我们读懂了业主眼里的那些光,便开始有了犁墨设计与营造一起编写这个梦幻的家。

In July 2022, we were honored to receive a commission from the owner to rebuild the old house and garden in her hometown, hoping that there would be a place more in line with her inner imagination – a romantic place full of art and flowers. After many times of communication, listening to the owner’s story of growth, life expectations and the future of the beautiful imagination, we read the light in the eyes of the owner, and began to have a plough and ink design and create together to write this dream home.

 

▽呈现后的家,在山林之中,犹如一个艺术品 After the presentation of the home, in the mountains, like a work of art.

©存在建筑

 

艺术的启蒙,撒下了梦的种子 Artistic initiation, sowing the seeds of dreams.

业主的经历里,有一段与艺术邂逅的情缘,启蒙了她的艺术审美。关于花园,在她的大量描述里,我们联想到很多后印象派画家的艺术作品,用极具特征的笔触、线条、色彩抒发着自我情感。每次描绘完场景之后,她都会补充到:“放心大胆的想,我更喜欢天马行空的设计,找到你们就是想看到不一样,更大胆更有创造力的设计”。

The owner’s experience includes a love affair with art, which has inspired her artistic aesthetic. In her numerous descriptions of the garden, we are reminded of the works of post-impressionist painters, who expressed their emotions with characteristic brushstrokes, lines and colors. After each scene, she adds: “Don’t worry and think boldly, I prefer to be creative, and I found you because I want to see something different, more daring and creative”.

 

▽一些后印象派作品与业主构思的梦境不谋而合 Some of the post-impressionist works coincide with the owner’s conceptualization of the dreamscape

 

初到现场,建筑已经有了大致的雏形,极具张力的折线设计语言,在田野间显得格外耀眼。我们反反复复从一层室外空间,到楼顶远处的眺望,蔓延的梯田已经形成了大自然最有力而丰富的语言。

When we first arrived at the site, the building had already taken shape, with a very tense zigzag design language that stood out in the fields. From the outdoor space on the first floor to the distant view from the roof, the terraces have formed the most powerful and rich language of nature.

 

 

在业主的描述里,有很多富于浪漫主义色彩的故事,在我们看来,设计的源头来自于主人公对这片土地的浓厚情义,这些情义是柔软的、温情的。曲线能代表这种情感,同时也是自然的画笔,我们希望把这片山水的自然脉络蔓延进场地,那些树木、田坎、水塘、草堆将以这种柔软的方式在这里被重塑。在曲线的语境下,建筑用“千纸鹤”的概念,成为花园里耀眼的雕塑,移步异景,在同一片土地上融洽共生。

In the owner’s description, there are a lot of stories rich in romanticism, in our opinion, the source of the design comes from the main character’s strong love for the land, these feelings are soft and warm. Curve can represent this emotion, and it is also a natural brush, we hope to spread the natural veins of this landscape into the site, the trees, fields, ponds, mounds of grass will be remodeled in this soft way here. In the context of curves, the building uses the concept of “thousand paper cranes” to become a dazzling sculpture in the garden, moving in different landscapes and coexisting on the same piece of land.

 

▽土地的等高线在这个花园里交汇,形成梦境般的场景 The contours of the land meet in this garden, creating a dreamlike scene.

 

设计是还原梦境的过程 Design is the process of restoring a dream

我们把故事里与这片场地相关的场景抽取出来,把这些故事重新整理,融入业主营造的梦中。

清晨的乡间不时会有一层氤氲的雾气,业主会早早的醒来看雾气散开,朝阳缓缓升起。她说自己从小经常在这个位置看朝阳,看到太阳缓缓升起,将池塘染得金黄。户外餐厅,将“看朝阳”和业主钟情的“烧柴火饭”放在一起。曲线构造的餐厅,大幅曲面玻璃让观赏面朝向东方,边用早餐边看旭日东升。餐厅前的不远处,用曲线勾勒了一方小水景,一如她儿时的记忆,在同样的地方看到阳光洒向水面。

We extracted scenes from the stories related to the site and reorganized them into a dream created by the owners.

Early in the morning in the countryside from time to time there will be a layer of dense fog, the owner will wake up early to see the fog dispersed, the sunrise slowly rising. She said she often watched the sunrise from this position since she was a child, and saw the sun slowly rise, coloring the pond golden. The outdoor dining room combines “watching the sunrise” with the owner’s favorite “wood-fired meals. The curvilinear structure of the dining room, with its large curved glass, allows the viewer to face the east and watch the sun rise while having breakfast. Not far in front of the dining room, a small water feature is outlined in curves, just like her childhood memories of seeing the sunlight pouring into the water from the same spot.

 

▽花园里的餐厅,朝阳时分用餐,每天从这里开始 Restaurant in the garden, dine at sunrise, start your day here!

©Holi河狸

▽朝阳将水景照得金黄,一如儿时的记忆 The sunrise illuminates the water feature in golden color, just like the memories of childhood.

©Holi河狸

 

在居所与餐厅的中间,有一处隐蔽的“山洞”,用完早餐,在这里静静休息,且听山林深处传来的声响。“山洞”是我们对田坎想象的延伸,利用高差,在“田坎”下藏着一方小空间,有些不经意的童趣。洞的开口通向朝向东方,晴朗的早晨,晨光不偏不倚的照进洞里,是一幅唯美的景色。

In the middle of the house and the dining room, there is a hidden “cave”, where you can rest quietly after breakfast and listen to the sounds coming from the depths of the mountains. The “cave” is an extension of our imagination of the field, utilizing the difference in elevation, there is a small space hidden under the “field”, which is somewhat unintentionally childish. The opening of the cave is oriented to the east, and on a clear morning, the morning light shines into the cave in an unbiased manner, making for a beautiful scene.

 

▽一层层如同田坎,孩子们自由的玩耍 Layer by layer, like a field, the children play freely.

©Holi河狸

▽用完早餐可以在这里休息,感受和煦朝阳 After breakfast, you can rest here and feel the warm sunrise.

©Holi河狸

 

午后的慵懒时光,业主喜欢在园子里面逛逛,倦意来了就找个地方休息片刻。业主告诉我们,家里的鱼塘,除了钓鱼以外,每年夏天,她都会和家人下到鱼塘里摸鱼,晚上再一起享用,这仿佛成了家里的保留节目。我们将原有的鱼塘重新勾勒,用梦幻的曲线塑造,再特意设置垂钓休息的平台,在午后的鱼塘边小憩,微风作被,无比惬意。

In the lazy afternoon, the owner likes to stroll in the garden, and find a place to rest when she is tired. The owner told us that in addition to fishing in the fish pond, she and her family would go down to the fish pond every summer to touch the fish, and then enjoy it together in the evening, which seems to have become a reserved program in the family. We have re-drawn the original fishpond, shaped it with fantastic curves, and set up a platform for fishing and resting, so that you can take a rest by the fishpond in the afternoon with the breeze as a quilt, which is very cozy.

 

▽在平台小憩,温柔的风吹拂在身上,无比惬意 Taking a nap on the platform, the gentle wind blowing on the body, very cozy!

©Holi河狸

 

小女儿和小伙伴们,钟情于树梢上的时光,这座树屋,她给妈妈强调了很多次的宝贝,是业主给与小女儿的礼物。我们把太空飞行器的概念加在树屋上,契合花园的艺术气质,让小女儿和伙伴们的童年在浩瀚宇宙中遨游!

My little daughter and her friends love the time in the treetops, and this tree house, which she has emphasized to her mother many times, is a gift from the owner to her little daughter. We added the concept of spacecraft to the tree house to fit the artistic temperament of the garden, so that the little daughter and her friends will spend their childhood traveling in the vastness of the universe!

 

▽孩子们的冒险从树屋开始吧!The children’s adventure begins in the tree house!

©Holi河狸

▽如同太空飞行器一般,说不定在某个夜晚悄悄飞上太空 Like a spacecraft, it may quietly fly into space one night.

©Holi河狸

 

傍晚,场地的气质多了几分神秘和迷离。业主自豪的告诉我们,在城市难以看见的星空,在乡村的家很是常见,它们梦幻、神秘,富于浪漫主义色彩,她喜欢与家人朋友一起看星空,无论儿时还是现在。“山洞”前休息平台的地面,内置星空灯,宛如银河倒影,星光流转,把极致的浪漫绘在场地内。

In the evening, the atmosphere of the site is more mysterious and bewitching. The owner proudly told us that in the city is difficult to see the starry sky, in the countryside home is very common, they are dreamy, mysterious, rich in romanticism, she likes to look at the starry sky with her family and friends, whether it is childhood or now. The ground of the resting platform in front of the “cave”, built-in starry sky lights, like the reflection of the Milky Way, the flow of starlight, the ultimate romantic painting in the venue.

 

▽夜晚的迷离气质,仿佛梦境一般 The night’s misty temperament, as if in a dream world

©Holi河狸

▽与朋友在这里休息,如置身银河,极致浪漫 Resting with friends here, like being in the Milky Way, the ultimate romance!

©Holi河狸

 

除此之外,屋顶是更接近天空的地方。顺应建筑的设计语言,如梯田一样的层层看台面向日出的地方,在这里可以肆无忌惮的欣赏朝阳与星空,还有感受那从童年的田坎上吹来的风。

In addition, the rooftop is a place closer to the sky. In keeping with the design language of the building, the terraced terraces face the sunrise, where you can enjoy the sunrise, the starry sky, and the wind blowing from the fields of your childhood.

 

▽层层看台如田野间 The tier of grandstands like a field

©Holi河狸

▽孩子们在“田坎”上看山川自然 Children in the “field” to see the mountains and rivers nature

©Holi河狸

 

除了生活场景,我们还用大地艺术的手法绘制了一些艺术装置,在不经意的细节处彰显独特气质;从地面铺装蔓延到墙面上的艺术景墙,极具张力,在室内便双目可及,将园里的艺术气息蔓延进室内。

In addition to the life scene, we also painted some art installations with the technique of earth art, highlighting the unique temperament in the unintentional details; from the ground pavement to the wall of the art wall, very tense, in the indoor can be seen at eye level, the art of the garden into the indoor atmosphere.

 

▽大地艺术装置熠熠生辉,为场地增加艺术氛围 Earth art installations shine, adding artistic atmosphere to the venue.

©Holi河狸

▽从地面“蔓延”而出艺术景墙,从室内极目可达 The art wall “spreads” from the ground, and can be seen from the interior.

©Holi河狸

 

对于故乡的情感,以大地为纸,团队为笔,为业主写她的故事。过去的故事被铭记,未来的故事将会被传承。整个设计过程中,给我们印象最深的,就是树屋旁的那棵香樟,香樟树陪伴了业主的成长,比起如今散落在各地的儿时玩伴,这棵树始终守护在这片土地上。围绕树我们原有不同的构想,而在小女儿的树屋面前,我们费劲脑力的构思都不如这一个最单纯的渴望。从小陪伴业主长大的树,如今将继续陪伴着她的女儿长大,这是代表国人乡土的故事,象征着根源与传承,让我们无比感动。

For the feelings of the hometown, with the earth as the paper and the team as the pen, we will write her story for the owners. The stories of the past will be remembered and the stories of the future will be passed on. Throughout the design process, what impressed us most was the balsam camphor tree next to the tree house, which accompanied the owner’s growth, and has always guarded the land compared to the childhood friends scattered all over the place. We had different ideas around the tree, but in front of our little daughter’s tree house, all of our ideas were not as good as this one simple desire. The tree that has accompanied the owner since she was a child will continue to accompany her daughter as she grows up. This is a story that represents the country’s native land, symbolizing its roots and heritage, and it touches us immensely.

 

▽这棵香樟树陪伴业主长大后,将继续陪伴她的女儿长大 This balsam camphor tree accompanied the owner to grow up, and will continue to accompany her daughter to grow up!

©Holi河狸

 

在效果图一张张呈现在业主面前时,我们有一次看到,犹如刚开始描述梦境时候,业主眼中的情感悸动。

于是她说,那我们一起努力实现它。

When the renderings were presented to the owner one by one, we saw the emotion in the owner’s eyes once, as if we had just started to describe the dream.

So she said, “Well, we’ll work together to make it happen.

 

 

天马行空的想象,离不开扎实的落地能力 The imagination of the sky is inseparable from the solid ability of the ground.

天马行空的想象,需要稳定的落地能力,从定制化的艺术场景、装置,到灌溉、灯光系统,花园整体的工程实施,同样由犁墨团队-犁墨营造进行全过程实施,经历了半年时间,我们挑选了具有代表性的一些故事来作分享。

1.全园流淌的曲线,高难度的实施工艺 Curves flowing throughout the park, difficult implementation process

整园曲线的设计语言,包含曲线、曲面两种工艺方式,对施工工艺是较大的挑战。平面曲线,由于原始地形坡度大,通过平面放线的办法,很难保证线形的流畅以及施工成本的不浪费,于是采用了无人机辅助校核的方法;立面曲线,通过设计师与工程师在现场通过基础工具和方法模拟柔软的曲线与曲面,再制作配体,反复校正,最后进行大面积施工。

The imagination of the sky, need stable landing ability, from the customized art scenes, installations, irrigation, lighting system, the overall implementation of the garden project, also by the Plough and Ink team – Plough and Ink to carry out the whole process of implementation, after half a year, we have selected some representative stories to share.

The design language of the whole park curve, including curve and surface two kinds of technology, is a big challenge to the construction technology. For the plane curve, due to the large slope of the original terrain, it is difficult to ensure the smoothness of the line and the construction cost through the method of planar alignment, so the drone-assisted calibration method is adopted; for the façade curve, the designers and engineers simulate the soft curves and surfaces through the basic tools and methods on the site, and then make the matching body, make corrections again and again, and finally carry out the construction of the large area.

 

 

在大量曲线曲面的造型情况下,材料同样经历了多轮推敲,与多家专业供应厂商合作进行各种材料优缺点论证,比如艺术混凝土,马赛克,钢板,铝板,GRC等,最后综合各种因素,选择易塑形、易把控的水洗石、水磨石整体材料,通过不同颜色的骨料与色浆的搭配,做出黑白灰不同色调,用以制作小矮墙花池和地面;选择不锈钢锻造的工艺打造大型挡墙和构筑物,保证雕塑感和艺术感。

In the case of a large number of curved surface modeling, the material also experienced many rounds of speculation, and a number of professional suppliers to cooperate with a variety of material advantages and disadvantages of the argument, such as art concrete, mosaics, steel, aluminum, GRC, etc., and finally a combination of various factors, the choice of easy to shape, easy to control the whole material of the washed stone, terrazzo, through the collocation of different colors of aggregates and slurry, to make the black and white and grey different tones, to make small walls and flower pools and floors; choose stainless steel forging process to create large-scale retaining walls and structures, to ensure that the sense of sculpture and art. Used to make small low wall flower pool and the ground; choose stainless steel forging process to create large-scale retaining walls and structures, to ensure the sense of sculpture and artistic sense.

 

 

2.树屋 Tree house

树屋基于现代极简的形体和内部功能的诉求,我们咨询了诸如儿童游乐设施、户外露营设施、轻钢别墅等多家专业供应厂商,最后我们将树屋定义为一个以艺术表现为首要考虑的雕塑装置,便按照雕塑工艺进行推敲,通过3D打印等手段高度还原设计效果;并在雕塑厂商不擅长的装修、照明和空调等方面进行充分的讨论和研究,使树屋成为场地里既有艺术表达的雕塑装置,又满足儿童使用功能的场景装置。

The tree house is based on the modern minimalist form and internal functional requirements, we consulted such as children’s play facilities, outdoor camping facilities, light steel villa and many other professional suppliers, and finally we will define the tree house as a sculpture device with artistic expression as the primary consideration, then according to the sculpture process for the refinement of the 3D printing and other means of highly reproducible design effects; and in the sculpture manufacturers do not specialize in decoration, lighting and air conditioning and other aspects of full discussion and research, so that the tree house becomes a sculpture device for artistic expression in the venue, but also to meet the children’s use of the scene device. In addition, the sculpture manufacturer is not good at decoration, lighting and air-conditioning, etc., to fully discuss and study, so that the tree house becomes a sculpture installation of artistic expression in the venue, but also to meet the children’s use of the scene of functional installations.

 

 

3.星空地面 Starry Ground

星空地面首先要适合地面铺装,满足强度、耐候性,其次考虑透光性,并且需要满足星空的设计效果。我们尝试大量的透光真石材、透光人造石、艺术玻璃等材料进行打样测试,并论证星光灯、光纤灯的可行性。经过研究,透光石材选板上不能满足星空地面图案效果,人造透光石材的室外耐候性不能保证,玻璃的防滑和防爆均存在隐患。最终我们尝试仿大理石石英砖,耐候性、强度及白天视觉效果得到保证,经由设计师将星空图案纯手工描绘后,通过精准的数控开孔,架空地面,布置均匀柔和的光源,从而高度还原设计效果。

Starry sky floor should firstly be suitable for floor pavement, meet the strength, weather resistance, and secondly consider the light transmission, and need to meet the design effect of the starry sky. We try a large number of translucent real stone, translucent artificial stone, art glass and other materials for sampling tests, and demonstrate the feasibility of starlight, fiber optic lamp. After research, translucent stone can not meet the starry sky ground pattern effect on the selection board, artificial translucent stone outdoor weather resistance can not be guaranteed, glass anti-skid and explosion-proof are hidden problems. Finally, we try to imitate marble quartz tiles, weather resistance, strength and daytime visual effect is guaranteed, through the designer will be the starry sky pattern hand-drawn, through the accurate CNC openings, elevated ground, the arrangement of uniform and soft light source, so as to highly restore the design effect.

 

 

对未来的想象与延续 Imagining and perpetuating the future

目前,花园已经进入定期维护的阶段,我们定期会回到园子里,偶尔能碰到恰好回来居住的业主。一起逛逛园子,几句问候,一如老友。我们经常会看到她在园子里拍摄的花草、山林、日出发到朋友圈里,分享这一天的好天气。

At present, the garden has entered the stage of regular maintenance, we regularly return to the garden, and occasionally meet the owners who happen to be back to live. We can walk around the garden together and say a few words of greeting, just like old friends. We often see her taking photos of flowers, forests and sunrises in the garden and sharing them with her friends, sharing the good weather of the day.

 

▽业主在朋友圈分享的图片 Picture shared by the owner in the circle of friends

 

这或许是作为造园者的我们,最自豪的事情吧。

This is perhaps the thing that we, as gardeners, are most proud of.

 

▽石材+仿石砖星空地面(左)&穿孔不锈钢(中)&水磨石+微水泥(右) Stone + imitation stone tile starry floor (left) & perforated stainless steel (middle) & terrazzo + Microcement (right)

▽不锈钢喷漆+艺术石材古木纹(左)&不锈钢(中)&蓝花楹(右)Stainless steel paint + Art Stone antique wood grain (left) & Stainless Steel (middle) & Jacaranda (right)

 

 

项目名称:重庆私人住宅花园
面积:3000平方米
景观设计:犁墨设计
景观施工:犁墨营造
建筑设计:冠著原造
建筑施工:李宏平
精装设计:回象空间设计
软装设计:赫森设计
摄影单位:河狸景观

Project name: Chongqing Private Garden
Area: 3000 square meters
Landscape design: LISM Design
Landscape construction:LISM Construct
Architectural design: Crown original
Construction: Li Hongping
Hardcover design: back image space design
Soft design: Hussen Design
Photography: Holi Studio

 


用设计编写一个梦幻的家,把山水的自然脉络蔓延进场地,将那些树木、田坎、水塘、草堆以一种柔软的方式在这里被重塑。

审稿编辑:Maggie

更多 Read more about:犁墨景观设计  LISM Landscape Design


One Comment