本文由 henkai architekti 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks henkai architekti for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by henkai architekti.

 

henkai architekti:废弃采石场山上的瞭望结构位于Beskydy风景保护区内horni beva村以东。这座林木繁茂的山体坐落在由Rožnovská Bečva河供水的村落水库左岸,其周围分布着众多居民住宅和休闲场所。山体南部边缘为不稳定且裸露的horníbeva采石场岩体,该采石场是Ciężkowice砂岩的重要产地。

henkai architekti:The lookout on the abandoned quarry hill can be found in the eastern part of the Horní Bečva village in the Beskydy Protected Landscape Area. Rising up on the left bank of the village water reservoir, fed by the Rožnovská Bečva river, the wooded hilltop is surrounded by a number of scattered family homes and recreational properties. An exposed quarry wall, partially unstable, forms its south facing edge. The Horní Bečva quarry is also an important reference locality of the Ciężkowice Sandstone.

 

©BoysPlayNice
©BoysPlayNice
©BoysPlayNice

 

该项目旨在打造通往山顶的人行通道。设计团队遵循自然的斜坡地形设计了新的步行系统,尊重当前未受破坏的环境状态,试图巧妙地呈现和强化现有的环境品质——裸露的岩石、林地和采石场。三条新的景观漫步道引导游客登上斜坡到达采石场山顶,形成了一条连接所有主要观景点、附近道路和停车场的步行环路。

The objective was to provide pedestrian access to the topmost section of the hill. We designed a new set of footpaths that naturally follow the sloping terrain. With respect to their present unspoiled state, we sought to subtly elaborate and complement the qualities of the existing environments – the rock outcrops, the woodland and the quarry itself. Three new scenic walks take the visitors up the slopes and to the summit of the quarry hill, forming together a walking circuit connecting all the main lookout points, a nearby road and a parking lot.

 

©BoysPlayNice
©BoysPlayNice

 

在这三条步行道中,较平缓的一条蜿蜒地穿过新种植的本地树林,随着时间的推移,这片小树林将变成植物园,与周围的乡村景色相呼应。当人们步行至山顶岩石下的鞍部时,会发现一个小型的观景野餐台,其形式的灵感源于摇摇欲坠且杂草丛生的废弃房屋,这些房屋散落在Beskydy山脉之中,证明了当地人的祖先曾在最偏远之地定居和耕作的事实。低矮、干燥的石墙(房屋地基)从地面抬起,形成了瞭望结构的基础。这些墙体也兼具座位的功能,自此向西眺望,Bečva山谷和水库尽收眼底。

Of the three walks, the gentler one winds through a freshly planted grove of local tree species. In time, the grove will become an arboretum, referencing the surrounding countryside. As the walk reaches the saddle under the rocky summit of the hill, there is a small lookout picnic platform. Its form is inspired by the crumbling and overgrown foundations of abandoned homes, found scattered all over the Beskydy mountains as evidence of the fact that our ancestors settled and farmed even the most remote of places. Low, dry stone walls (house foundations) rise from the ground to define the base of the lookout. The walls also provide additional seating. From here, views to the west show the Bečva valley and reservoir.

 

©BoysPlayNice
©BoysPlayNice
©BoysPlayNice
©BoysPlayNice

 

沿着采石场顶部前行的小径越来越陡峭,但这里的地面很稳定。在攀登途中,一座金属格栅桥从采石场墙体上悬挑而出——行走于其上可以增强观景体验。作为陡坡途中的休息点,它也为近距离观察采石场工作面上的自然演替提供了独特的机会。

The steeper walk follows the crest of the quarry. The ground is stable here. In the middle of the climb a metal grating bridge cantilevers out from the quarry wall – walking over it can enhance the viewing experience. It is a rest point half way up the steep slope and also a unique opportunity for a close-up inspection of the quarry face, where the natural succession process is taking place.

 

©BoysPlayNice
©BoysPlayNice

 

步行的最终目的地是登上山顶。三个瞭望结构即空的立方体框架,与壮丽的自然环境相得益彰。它们被精心地放置在崎岖的山岩和巨石之间,不受外界干扰。这些结构是由建筑定义的留白空间,以迎接游客在森林中停留休息。在山顶,主瞭望台可以俯瞰采石场墙体及四周的山峦与草地。另两个瞭望结构是休息点,云杉和松树林分布在两侧,最适合安静地冥想或观赏森林景色。

The final destination is the topmost part of the hill. Three lookout structures – empty cube frames – complement the dramatic natural setting. Placed carefully between rocks and boulders of the rugged terrain, they are not supposed to disturb. They are empty spaces, defined by architecture, inviting the visitors to stop and rest, in the midst of the forest. On the summit of the hill, the main lookout offers views over the quarry wall and into the surrounding countryside of hills and meadows. The other two structures are rest points, best suited for contemplating quietly or watching the forest, with spruces on one side and pines on the other.

 

©BoysPlayNice
©BoysPlayNice
©BoysPlayNice
©BoysPlayNice

 

人行步道和墙体的主要材料石头和砾石产自采石场,步道上分布着橡木长凳。出于安全考虑,用橡木桩上的绳索围栏来标明采石场的边界。瞭望台结构由镀锌钢型材组装而成,表面涂有黑色的保护涂层,地板和天花板则用木板制成。平坦的屋顶被设计成屋顶花园,共同参与到自然演替的过程。

The primary material used for the footpaths and walls was stone and gravel taken from the quarry. The paths are also lined by oak benches. For safety reasons, a rope fence with oak stakes indicates the edge of the quarry. The lookout structures were assembled from galvanized steel profiles, finished with a black protective coating, and wood boards for floors and ceilings. The flat vegetative roofs are designed as roof gardens left to the natural succession process.

 

▽碎石步道和橡木长凳 Gravel footpaths and oak benches

 

▽林间的瞭望结构 The lookout structure in the forest

©BoysPlayNice

 

▽概念草图 Conceptual sketches

 

▽场地平面图 Site plan

Courtesy of henkai architekti

 

▽瞭望结构爆炸图 Observation structure explosion

Courtesy of henkai architekti

 

▽结构立面图 Elevations

▽剖面图 Section

Courtesy of henkai architekti

 

 

 

设计公司:henkai architekti+ZAHRADA-PARK-KRAJINA
设计师:Daniel Baroš [henkai architekti]、Ondřej Nečaský [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]、Zdeněk Strnadel [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]
联系邮件:architekti@henkai.cz、zstr@centrum.cz
公司网址:www.henkai.cz
社交媒体:www.facebook.com/HenkaiArchitekti、www.instagram.com/henkaiarchitekti
公司地址:捷克共和国,Bezručova 663, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm,
项目地址:捷克共和国,Lom Horní Bečva,
项目时间:2018-2020年
竣工时间:2021年
建筑面积:3*7.3㎡ 瞭望体
尺寸:1公里长的人行步道
造价:14.2万欧元
客户:The Municipality of Horní Bečva
客户邮件:starosta@hornibecva.cz
客户网址:www.hornibecva.cz
摄影师:BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
合作者
结构工程师:Josef Pacula
平面设计:Jaroslav Juráček

材料运用
桥体承重结构,瞭望结构承重框架——钢材
瞭望结构承重地板和天花板,户外家具,栅栏柱——木材
干墙、路面——石头
人行步道——碎石

Studio: henkai architekti+ZAHRADA-PARK-KRAJINA
Author: Daniel Baroš [henkai architekti]、Ondřej Nečaský [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]、Zdeněk Strnadel [ZAHRADA-PARK-KRAJINA]
Contact E-mail: architekti@henkai.cz、zstr@centrum.cz
Website: www.henkai.cz
Social media: www.facebook.com/HenkaiArchitekti、www.instagram.com/henkaiarchitekti
Studio address: Bezručova 663, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm, Czech Republic
Project location: Lom Horní Bečva, Czech Republic
Project year: 2018-2020
Completion year: 2021
Built-up Area: 3 x 7,3 m² lookout cube
Dimensions: 1 km length of the footpaths
Cost: 142 000 €
Client: The Municipality of Horní Bečva
Client’s e-mail: starosta@hornibecva.cz
Client’s website: www.hornibecva.cz
Photographer: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Collaborator
Structural engineering: Josef Pacula
Graphic design: Jaroslav Juráček

Materials
steel – bridge load-bearing structure, lookout cubes load-bearing frame
wood – lookout cubes load-bearing floors and ceilings, outdoor furniture, fence posts
stone – dry walls, pavement
crushed gravel – footpaths

 


设计团队遵循自然的斜坡地形设计了新的步行系统,试图巧妙地呈现和强化现有的环境特征。

审稿编辑:Simin

更多 Read more about:henkai architekti+ZAHRADA-PARK-KRAJINA


-1

0 Comments