本文由 奥雅设计 L&A Design 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks L&A Design for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by L&A Design.

 

奥雅设计郑州天筑建业酒店入口设计是奥雅设计的一个尝试,项目设计遵循着“少即是多”的原则,用最简单的设计手法、最基本的设计元素、最易实现的细节大样、最常见易寻的设计材料,以较低的建造成本来营造一处简而不陋、含蓄精致的气质空间。

L&A Design: The entrance design of Zhengzhou Tianzhu Jianye Hotel is an attempt of LA Design Group. This project follows the principle of “less is more”, creating a simple and exquisite temperament space with the simplest design methods, the most basic design elements, the easiest-to-get details, and the most common materials.

 

 

设计落地性非常强,与当下部分商业类、酒店类景观所追求的华而不实截然不同,是一个简而不陋的纯粹空间,它是易于实现的,轻松的、素净的,回归生活本真的。这也代表着奥雅对现代酒店景观设计手法的一个思考和探讨——回归本源,少即是多。

The design has very strong practicability, which is different from the flashy design pursued by part of the commercial and hotel landscapes. The simple pure space is easy to realize, adhering to a light, clean and true life. This also represents thinking and discussion of LA Design Group on the modern hotel landscape design – returning to the basics, less is more.

 

 

抛开浮华,回归本真  Far from the glitz and return to the truth

 

设计之初,甲方希望能够做一个极简的公寓式酒店,建筑设计即采用了简约现代的风格。因而在景观风格方向的选取上,奥雅希望能够从出发点上面给出一个回归本源的设计概念。

现今国内景观在设计手法上大量运用形式化、符号化的设计手段,“为形式而形式”的设计比比皆是。设计团队重复运用方块元素,方块铺装与方块植物空间,组合过渡的过程则造就了空间功能的转换。

At the beginning of the design, The client hoped to build a minimalist apartment hotel, and the architectural design adopted a modern simple style. Therefore, in the choice of landscape style, LA Design Group hopes to start a design concept of returning to the basics.

Nowadays, more domestic landscapes use a large number of formal and symbolic design methods, and the design of “form for form” can be found everywhere.The design team repeated the use of block elements, such as block paving and block plant space, and the process of combination and transition creates a space transformation.

 

 

其中酒店入口,北海道黄杨绿篱墙代替传统的硬质景墙,不仅节省造价,也是生态可持续的选择,深绿色的背景墙不同于以往的logo景墙,色调更加和谐,并采用大体量细叶芒草成片种植,营造不同于常规手法的入口效果。

In the entrance of the hotel, Hokkaido’s boxwood hedgerow replaces the traditional hard wall, which is not only a cost-saving method, but also an ecologically sustainable choice. The dark green background wall, with more harmonious color, is different from the previous logo wall. In addition, the entrance is covered with large amounts of fine-leaf miscanthus, so as to create an entrance effect different from conventional techniques.

 

 

规则的绿篱与自然的花境设计利用对比的手法产生独特的视觉效果。抛开一些不必要的景观元素空间设计更加偏向气质型,而不是浮夸的盲目堆砌。

The Regular hedge and the natural flower border design use contrasting techniques to create unique visual effects. Putting aside some unnecessary landscape elements, the space design is more inclined to temperament rather than flashy and blind stacking.

 

 

植物设计使用几何式块状手法分割绿化空间,选用简洁、姿态舒朗的乔木、灌木品种,花镜结合草坪,营造舒适的绿化景观氛围。花境设计采用混合式手法,模拟自然界中林地边缘地带多种野生花卉交错生长的状态,选择色彩丰富,形态优美的植物品种,以紫红、蓝白色系的植物品种为主调,搭配高低错落有致。花镜景观效果以春夏为主,秋季以观叶,冬季观姿多种品种延长观赏期,减少更换,管理经济方便,能较长时间保持其群体自然景观;具有较好的群落稳定性,同时具有季相变化。

The plant design uses geometric block technique to divide the green space, selecting simple, graceful arbors and shrubs, combining flowers and lawn, which creates a comfortable green landscape. The mixed flower pattern is used to simulate the interlaced growth of various wildflowers on the edge of forest land in nature. The plant species of rich colors and beautiful shapes are selected, with purple, blue and white plant varieties as the main tone, and the distribution is also well arranged. The flower landscape effect is mainly in spring and summer, while leaves observation in autumn and shape viewing in winter, so as to extend the viewing period and reduce replacement. Besides, the landscape can maintain the natural group effect for a long time, and keep good community stability and seasonal change at the same time.

 

 

空间的划分  Space Division

 

根据使用需求与现状场地条件将空间划分成为四块——消化内外高差的入口空间、外围展示立面区域、入口广场区域,以及两侧的林下休闲空间。

由于场地面积非常小,没有明显的边界划分,而是采取了铺装、种植自然过渡的方式弱化对空间界定。希望酒店外部空间是一体的,而不是分割成一个个独立的复杂空间,一切都是自然而然所形成的。

According to the use requirements and the current site conditions, space is divided into four parts – the entrance space for eliminating the height difference inside and outside, the facade area for peripheral display, the entrance square area, and the green leisure area on both sides.

Due to the small site area, the space definition is weakened by the transition method of paving and planting instead of obvious boundary division. The exterior space of the hotel is expected to be a whole, rather than divided into separate and complex spaces. Everything should be naturally formed.

 

 

入口外立面的处理  Design of the entrance facade

 

场地内到市政道路有接近2.1米的高差,因此在入口处设置14级台阶以消化高差。同时设置无障碍坡道,给使用轮椅、儿童车、行李箱的使用者提供最大方便。外围围合没有使用传统的铁艺或实体墙形式的围墙,而是采用了绿篱墙的设计方式,让超高层的酒店公寓外围多了一层绿意。

There is a height difference of about 2.1 meters from the site to the municipal road, so 14 steps are set at the entrance to eliminate the height difference. At the same time, barrier-free ramps are set up to provide maximum convenience for users who use wheelchairs, buggies and suitcases. Instead of the traditional enclosure in iron or solid wall forms, the periphery adopts hedgerow to add a layer of greenery to the super-high-rise hotel apartments.

 

 

没有设计大体量的LOGO或者精神堡垒,入口标识仅放置在绿篱墙一侧,体现低调精致的品质感。外立面由台阶的横向线条与两侧绿篱墙的矩形线条、辅以柔软的观赏草以及艺术灯组成。

The entrance sign is placed on the side of the hedgerow without a large amount of LOGO or spiritual fortress, reflecting the low-key and delicate quality. The facade consists of the horizontal lines of the steps and the rectangular lines of the hedgerows on both sides, complemented by soft ornamental grass and artistic lamps.

 

▼台阶细节  Details

 

入口广场及林下休闲空间  Entrance square and green leisure space

 

入口广场部分延续“少即是多”的设计原则,使用芝麻灰火烧面、芝麻黑火烧面、中国黑火烧面花岗岩三种材料色彩上面的对比与重复,加强入口阶梯的横向线条。

线条向着两侧延伸,衍生出大小不一的方块元素。广场两侧的方块空间与金叶榆书相结合,形成了两个林下空间:穿过南侧的林下空间,铺装图底关系以及种植形式的微妙变化表示着进入了一个新的趣味空间,留白让它具有多重功能的可能。

The entrance square continues the design principle of “less is more”, using the contrast and repetition of the colors of three granite materials, namely sesame gray flamed surface, sesame black flamed surface, and Chinese black flamed surface, to strengthen the horizontal lines of the entrance ladders.

The lines extend to the sides, giving rise to block elements of varying sizes. Combining with golden-leaves elm, the block area on both sides of the square forms two green spaces: passing through the green space on the south side, the figure-ground relationship and the subtle changes in the planting form indicate a new fun space. White space makes it possible for multiple functions.

 

 

方块作为空间最基本的设计元素,衍生出多种不同的景观要素:铺装、种植、灯具……方块元素实施性极强,包容性也极强。铺装方块利用芝麻黑与芝麻灰两种600×600的正方形石材的色彩拼接组合,地面的排水沟、井盖等装置都被完美地隐形到了方块铺装中,实施效果利落大方。种植方块散落在铺装方块中,植物的松散自然,与硬质铺地的规则感形成了微妙对比。

As the most basic design element, block brings about a variety of different landscape elements: paving, planting, lighting, etc. The block elements are extremely strong in implementation and inclusiveness. The paving block joins the colors of two kinds of 600×600 square stone of sesame black and sesame grey. That is how the drainage and manhole cover on the ground can be integrated with the block paving seamlessly, realizing a neat and easy effect. The planting blocks are scattered in the paving blocks, forming a subtle contrast between the loose nature of plants and the regularity of the hard paving.

 

 

在这个外院空间中,方块种植与方块铺装的图底关系的变化,营造出一种自中央硬质化铺地逐渐向四周自然植物空间过渡的感觉,传递自硬质向柔软、由城市向自然、由浮华到纯真的美好希冀。

建业天筑酒店是一次“做减法”的尝试,试图用最简单元素来实现一个低成本、纯粹的景观。这是奥雅设计第一个实现这个想法的落地项目,但绝不是最后一个。

In this outer courtyard, the change of the figure-ground relationship creates a feeling of transition from the central hardened pavement to the surrounding natural plant space, delivering a beautiful hope from the hard to the soft, from city to nature, from glitz to pure.

Jianye Tianzhu Hotel attempts to “do subtraction”, and try to achieve a low-cost, pure landscape with the simplest elements. This is the first project of Aoya Design to achieve this idea, but it is by no means the last one.

 

 

项目名称:建业天筑国际公寓式酒店
客户:郑州建业天明置业有限公司
项目地址:河南省郑州市
项目设计 & 完成年份:2016 & 2018
设计面积:2754㎡
设计公司:奥雅设计
主创及设计团队:奥雅设计深圳公司项目四组
施工单位:重庆正红园林景观设计工程有限公司北京分公司
摄影:杨磊

Project Name:Zhengzhou Tianzhu International Apartment Hotel
Customer: Zhengzhou Jianye Tianming Real Estate Co., Ltd.
Location: Zhengzhou, Henan, China
Design & Completion Year: 2016 & 2018
Area: 2754 ㎡
Landscape Design: L&A Design
Chief Designer and Design Team: L&A Design Shenzhen Branch Group 4
Construction: Chongqing Veryred Garden Landscape Design Engineering Co.,Ltd. Beijing Branch
Photography: Yang Lei

 

项目中的植物、材料运用 Application of plants and materials in this project

 

更多 Read more about:奥雅设计  L&A  Design


2条评论