本文由 道远设计 授权mooool发表,欢迎转发,禁止以mooool编辑版本转载。
Thanks DAOYUAN for authorizing the publication of the project on mooool, Text description provided by DAOYUAN.

 

道远设计项目基地位于山体切坡与道路之间的洼地,原始场地为城市保护绿地,沿市政道路横向展开,狭长的空间形成压迫的场地感受,临于中南玖宸艺术展览馆,亦是到达展览馆的必经空间,设计师希望通过空间的再造激活场地,给城市的灰空间带来新的活力。

DAOYUANThe project base is located in the depression between mountain slope cutting and road, the original site is the city protection green land, expanding along with the municipal road horizontally, the long and narrow space form the oppressed feeling of the site, next to Zoina Jiuchen art gallery, is also the only space to the exhibition hall, designer hopes to activate the site by rebuilding the space to bring new vitality to the gray space of the city.

 

▼俯拍图 High angle shot

 

▼ 峡谷深处的溪流  Stream from deep of the canyon

 

▼入口空间错落的矮墙 The wall with different height at the entrance

 

游走的峡谷公园 The wandering canyon park

场地由于过于狭长,边界为高切坡挡墙,空间感受极为压抑,设计师把峡谷的概念融入场地,通过迂回错落的空间转换和咬合,形成一些有趣的空间,让人在交错的线性空间里自由游走,创造了一个迷你而精致的峡谷公园。

The space feeling is extremely depressed because the site is too narrow and long, the boundary is high slope cutting barricade, the designer integrated the concept of canyon into the site, and formed some interesting space through the circuitous space conversion and occlusion, allowing people to walk freely in the staggered linear space, which creates a mini and delicate canyon park.

 

▼入口空间  The entrance space

 

石—山地文化记忆 Cultural memory of stone – mountain

峡谷公园的边界空间由高低起伏的墙体块面来分割,灵感来自重庆城市的山体记忆,山体最原始的记忆就是石,为了保证山体最自然的形态,模拟山体斜向走势,感受山脉所带来的强烈冲击力,将石材用最原始的方式人工打凿,自然的凹凸体现山体的雄壮与陡峭!大自然带给山城的馈赠大概就是这样的吧!

The boundary space of canyon park is split by the up-and-down walls, inspired by mountain memory in the city of Chongqing, the most primitive memory of mountain is stone, stimulated the oblique movements of the mountain in order to ensure that the most natural form of mountain, feel the strong impact brought about by the mountains, chiseled the stones in the most primitive manual way , naturally reflect the magnificence and steepness of the mountain in the concave and convex way! The gift brought to Mountain City by nature is probably such!

 

▼峡谷公园 Canyon park

 

树木的力量 The power of trees

山体塑造的空间围合,峡谷公园从谷底一直走到水景平台,从狭窄的折线中穿越,每每在空间变换之时,设计师都做了精心的处理和安排,精选了造型各异的原生树木,很自然的落在了空间转换的位置,犹如本来就生长在那里,因此,树木也变得如此曲折和高傲,相互掩映非常自然,原生!纯净空间中感受山城最自然的肌理!

Space enclosure built by mountains, canyon park starts from the valley bottom to waterscape platform, passing through from the narrow broken line, designer made elaborate processing and arrangement in every space transformation, the fine selection of different shapes of native trees, naturally fall on the position of space conversion, as if they were there before, thus, the trees become so twisted and arrogant, setting off one another so naturally, primitively! Feel the most natural texture of Mountain City in the pure space!

 

▼ 树影婆娑 The shadows of trees dancing in the breeze

 

来自峡谷深处的溪流 From stream deep in the canyon

峡谷公园利用山地进行空间的切割和转换,山体的界面是硬朗而有力的,而来自峡谷深处让设计师感动的还有潺潺的溪流,设计师希望通过峡谷的溪流和泉水声,唤起一代山城人的生活记忆。

Canyon park makes use of the mountain to split and convert the space, the interface of the mountain is firm and powerful, while what moves the designer from the deep valley is the babbling stream, the designer hopes to change the life memory of a generation of Mountain City through the sound of the stream and spring water in the valley.

 

▼ 峡谷深处的溪流  Stream from deep of the canyon

 

雨水收集与再利用 Collection and reuse of rainwater

设计师根据场地的高差关系和场地溪流的布置,巧妙的将雨水和水景结合,并进行收集过滤储存于场地的低洼处,给未来植物灌溉和养护提供了一个很好的可能性。

According to the height difference relationship of the site and the layout of the stream in the site, the designer skillfully combined the rainwater with waterscape to collect, filter and store in the low-lying area of the site, which provides a good possibility for the irrigation and maintenance of plants in the future.

 

▼雨水收集分析图 Analysis of rainwater collection  ▼雨水收集再利用 Collection and reuse of rainwater  

 

艺术馆 — 山脉肌理的重构  Art gallery – reconstruction of mountain texture

艺术展览馆是峡谷公园肌理的重构,山体的形状在建筑体块上再次得到了呼应,山体的收放在这一刻豁然开朗,道路也开阔起来,情绪也会跟随脚步的变化变得兴奋!山体从景观到建筑的变化这次结合淋漓尽致,空间也从挤压到开放,从城市记忆出发,深层次探寻在地文化的特质,用空间的变化和山脉肌理的重构去演绎建筑的体量。

The art exhibition hall is the reconstruction of texture of the canyon park, the shape of the mountain is echoed again on the building block, deploying and retracting of the mountain is suddenly enlightened at this moment, the road also becomes broad, and the mood becomes excited with the change of footsteps as well! The combination of change of mountains from landscape to architecture is fully integrated this time, the space also changed from being compressed to open, beginning from the urban memory, the characteristics of local culture are explored in depth, the volume of architecture is deducted by the change of space and the reconstruction of mountain’s texture.

 

▼售楼部前场 Front court of the sales center ▼前场雕塑 Sculpture at front court

 

▼方案平面图  Master Plan ▼空间分析图 Space analysis ▼场地流线图 Pedestrian road analysis ▼场地剖面图 Site sections

项目名称:中南·玖宸
项目地点: 重庆市北碚区金兴大道中南玖宸
景观面积: 3897.2㎡
设计时间:2018 年
业主单位:中南置地
景观设计:DAOYUAN|道远设计
景观设计团队:陈普核 & 刘玲莉、杨梅、李想、曹倩倩、白艺
业主景观团队:吴爽,李孟,杨舒婷
摄影:雪尔空间摄影、日野摄影

合作单位:
景观施工:仁翔园林
建筑设计:水石设计九部
室内设计:重庆尚壹扬设计
雕塑公司:上海灏烁环境艺术有限公司

Project name: Zoina · Jiuchen
Project location: Zoinajiuchen, Jinxing Avenue, Beibei District, Chongqing City
Landscape area: 3897.2 ㎡
Design time :2018
Owner: Zoina Land
Landscape design: DAOYUAN
Landscape design team: Chen Puhe & Liu Lingli, Yang Mei, Li Xiang, Cao Qianqian, Bai Yi
Owner landscape team: Wu Shuang, Li Meng, Yang Shuting
Photography: XUEER Photography, RIYE Lhotography

Partners:
Landscape construction: Renxiang Garden
Architectural design: Shuishi Design Nine Department
Interior design: Chongqing Shangyiyang Design
Sculpture company: Shanghai Haoshuo Environmental Art Co., LTD.

 

更多 Read more about: DAOYUAN 道远设计

 


0 Comments